Aktuálne Pápež a Vatikán 05. február 2023

Tlačovka na palube lietadla Pápež František obvinil svojich kritikov zo zneužívania smrti Benedikta XVI.

Imrich Gazda
Imrich Gazda

Ľudia s homosexuálnymi sklonmi sú Božie deti, odsudzovať ich je hriech, vrátil sa František k diskutovanej téme.

Ľudia s homosexuálnymi sklonmi sú Božie deti, odsudzovať ich je hriech, vrátil sa František k diskutovanej téme.

Imrich Gazda

Imrich Gazda

Pápež František obvinil svojich kritikov zo zneužívania smrti Benedikta XVI.
Foto: TASR/AP

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

Pápež František počas tlačovej konferencie na palube lietadla pri návrate z Afriky kritizoval ľudí, ktorí po smrti Benedikta XVI. začali medializovať údajné rozpory medzi emeritným a úradujúcim pápežom.

„Niektoré príbehy, ktoré kolujú, že Benedikt bol rozhorčený z toho, čo urobil nový pápež, sú ,hrou na telefón‘. V skutočnosti som s Benediktom konzultoval niektoré rozhodnutia, ktoré sa mali prijať. A on súhlasil. Súhlasil,“ vyhlásil František s tým, že emeritný pápež „vždy stál pri mne, podporoval ma, a ak mal s niečím problém, povedal mi to a porozprávali sme sa o tom“.

„Som presvedčený, že Benediktovu smrť využili niektorí ľudia, ktorí chcú pridať náplň do svojho mlynčeka. Tí, ktorí zneužívajú takú dobrú osobu, Božieho muža, povedal by som svätého otca cirkvi, nuž povedal by som, že sú to neetickí ľudia, ktorí patria k nejakej strane, nie k cirkvi,“ kritizoval František.

Svetové médiá k tomu uviedli, že pápež takto nepriamo skritizoval bývalého osobného sekretára Benedikta XVI. Georga Gänsweina, ktorý o napätiach medzi Františkom a Benediktom píše vo svojej novej knihe.

Pápež František sa po jednej z novinárskych otázok vrátil aj k nedávnemu rozhovoru pre agentúru AP, v ktorom vyzval na dekriminalizáciu homosexuálov.       

„Ľudia s homosexuálnymi sklonmi sú Božie deti, Boh ich miluje a sprevádza. Je pravda, že niektorí sú v tomto stave pre rôzne neželané situácie, ale odsudzovať takýchto ľudí je hriech; kriminalizovať ľudí s homosexuálnymi sklonmi je nespravodlivosť,“ uviedol František, pričom zdôraznil, že hovorí o ľuďoch, nie o homosexuálnej lobby.

„Som presvedčený, že Katechizmus Katolíckej cirkvi hovorí, že by nemali byť marginalizovaní. Tento bod je podľa mňa jasný,“ dodal pápež.

Na novinárske otázky odpovedal aj anglikánsky arcibiskup z Canterbury Justin Welby a moderátor Generálneho zhromaždenia Škótskej cirkvi Iain Greenshields, ktorí absolvovali návštevu Južného Sudánu spolu s pápežom Františkom.

Justin Welby (vpravo) a Iain Greenshields počas tlačovej konferencie. Foto: AP/Tiziana Fabi

„Úplne súhlasím s každým slovom,“ reagoval na Františkove vyjadrenia o homosexuáloch arcibiskup Welby. Pripomenul, že anglikáni už pred časom prijali rezolúciu proti kriminalizácii homosexuálnych osôb, ale názory mnohých ľudí ostali naďalej nezmenené.

„Počas nasledujúcich štyroch dní na Generálnej synode Anglikánskej cirkvi je to hlavná téma našej diskusie a určite budem citovať Svätého Otca. Povedal to krásne a presne,“ dodal canterburský arcibiskup.

Pápež František zhodnotil aj uplynulé dni, ktoré strávil v Konžskej demokratickej republike a Južnom Sudáne („Musíme sa zbaviť predstavy, že Afrika je tu na to, aby sme ju vykorisťovali.“), opäť poukázal na vojnu na Ukrajine a v ďalších častiach sveta („Celý svet je vo vojne a v sebadeštrukcii... Musíme sa včas zastaviť...“) a podporil emancipáciu žien („Vráťme sa k sile ženy. Musíme ich brať vážne a nepoužívať ich ako reklamu na kozmetiku: prosím, to je urážka ženy, ony sú povolané pre väčšie veci.“).

Zároveň avizoval, že popri plánovaných cestách do Lisabonu, kde sa v auguste uskutočnia Svetové dni mládeže, a do Marseille, kde sa v septembri koná stretnutie krajín stredomorského regiónu, by rád zavítal aj do Indie a Mongolska.  

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia