VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne vo štvrtok otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

26.04.2024 10:55
Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave Foto: ,
DSB Observatórium v Bratislave
debata
Prvá hvezdáreň v Bratislave na Deutsche Schule
Video
Zdroj: TV Pravda

„Do dnešnej doby platilo, že Bratislava je jediné hlavné mesto v Európe, ktoré nemá svoje vlastné planetárium a hvezdáreň, určené pre verejnosť. Dnešným dňom sa otvára hvezdáreň na Deutsche Schule Bratislava, ktorá, žiaľ, bola postavená z peňazí dobrovoľníkov, nadšencov, ktorí boli ochotní obetovať svoj čas, svoje úsilie a svoje vlastné prostriedky na to, aby toto zariadenie vzniklo,“ uviedol pri otvorení brigádny generál Ivan Bella, prvý slovenský kozmonaut. Slávnostného otvorenia sa zúčastnil aj minister školstva Tomáš Drucker.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave
Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave
+17Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

Podľa Petra Kršáka, predsedu predstavenstva občianskeho Nemeckého školského združenia, bude hvezdáreň fungovať v skúšobnej prevádzke. Širokej verejnosti sa hvezdáreň otvorí na jeseň alebo na konci roka. Budú to organizované prehliadky, vo vyhradené dni sa bude možné prihlásiť a spolu s lektorom pozorovať hviezdy profesionálnym teleskopom. Do kopuly sa zmestí 10 až 15 ľudí. Na Deutsche Schule je astronómia súčasťou fyziky, ale chcú tento predmet rozširovať a zapojiť do neho profesionálnych lektorov.

V januári 2021 sa predstavenstvo školského združenia rozhodlo oficiálne spustiť tento projekt a vybudovať hvezdáreň, píše sa na webovej stránke školy, ktorá tiež uvádza, že získala desiatky spoločností a súkromných osôb, ktoré sa chcú v budúcnosti podieľať na vzdelávacom projekte hvezdárne. Pripomína tiež, že na prevádzku budú dary naďalej potrebné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #hvezdáreň #Ivan Bella #observatórium #Deutsche Schule