Romney úspešne podnikal, vyčítajú mu prevracanie kabátov

TA3, TASR
7.11.2012 00:05

Republikánsky kandidát Willard Mitt Romney (65) má so svojím odporcom, americkým prezidentom Barackom Obamom, niečo spoločného - obaja sú typy hodiace sa na televízne obrazovky, kamery ich majú rady.

Romney úspešne podnikal, vyčítajú mu prevracanie kabátov
TASR

Boj s obrazom necitlivého boháča

Republikán síce pôsobil trochu upäto, ale s pribúdajúcimi preferenciami mu očividne pribudlo sebavedomie. Musel bojovať s obrazom necitlivého boháča, ktorí nerozumie problémom "obyčajných ľudí".

Po superbúrke Sandy sa demonštratívne prezentoval ako človek, ktorý posiela pomoc a pomáha robiť zbierku.

Kým sa Romney začal venovať politike, bol v 80. rokoch veľmi úspešný v podnikaní, zarábal milióny ako firemný poradca a investor. Jeho majetok sa v súčasnosti odhaduje na viac ako 160 miliónov eur.

Mormónsky misionár z Harvardu

Willard Mitt Romney sa narodil 12. marca 1947 v Detroite v Michigane. Jeho otec George Romney bol 43. michiganským guvernérom (1963-1969) a americkým ministrom výstavby a urbanistického rozvoja 
(1969-1973).

Romney junior pôsobil v mladosti dva roky ako mormónsky misionár vo Francúzsku, svoju profesionálnu dráhu však spojil s ekonomikou. Bol absolventom Harvardu a v roku 1984 založil investičnú firmu Bain 
Capital. Stal sa známym po celých Spojených štátoch, keď v roku 2002 úspešne organizoval olympijské hry v Salt Lake City.

Ešte v tom istom roku sa stal guvernérom amerického štátu Massachusetts, ktorý sa považoval za baštu demokratov. Po neúspešnom pokuse o nomináciu v roku 2008 sa Romney stal v auguste tohto roku 
republikánskym nominantom do prezidentských volieb 2012.

Vzorný otec rodiny

Romney je ženatý takmer 45 rokov a považovaný za vzorného a obetavého otca rodiny. Jeho manželka Ann a piati synovia ho výrazne podporovali vo volebnej kampani.

U umiernených republikánskych voličov je Romney dobre zapísaný. Podľa zarytých konzervatívcov mu však chýbajú pevné zásady a politická stálosť. Je považovaný za človeka, ktorý "prevracia kabáty" podľa 
toho, ako sa mu to politicky hodí.

V čase pôsobenia na poste guvernéra Massachusetts presadil Romney zdravotnícku reformu, ktorá sa značne podobá tej, ktorú neskôr pripravil Obama. Teraz však spolu s ostatnými republikánmi opakuje, že chce "obamacare" zrušiť. Podobnú zmenu názorov prejavil Romney aj v otázke umelého prerušenia tehotenstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok