Svet kresťanstva Vatikánska sedma 31. marec 2023

Vatikánska sedma Po dvoch rokoch sa zrak všetkých opäť upiera na 10. poschodie rímskej nemocnice

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Týždenný súhrn diania v kresťanskom svete od redaktora Sveta kresťanstva Pavla Rábaru.

Týždenný súhrn diania v kresťanskom svete od redaktora Sveta kresťanstva Pavla Rábaru.

Pavol Rábara

Pavol Rábara

Po dvoch rokoch sa zrak všetkých opäť upiera na 10. poschodie rímskej nemocnice
Médiá pred poliklinikou Gemelli vo štvrtok 30. marca 2023. Foto: TASR/AP

V aktuálnom súhrne sa dozviete:

  • ako sa pápež ocitol v nemocnici,
  • kto bude predsedať vatikánskym bohoslužbám na Veľkú noc
  • a ktorý katolícky arcibiskup bol prítomný na stretnutí rusofilov v Moskve.

Bolo to hneď potom, ako počas nedeľného Anjel Pána oznámil, že v septembri navštívi Slovensko. Pápež František sa následne odobral potichu do rímskej kliniky Gemelli, kde mu lekári odobrali časť hrubého čreva.

Stalo sa tak v nedeľu 4. júla 2021. Tesne po operačnom zákroku talianske médiá informovali o tom, že úkon sprevádzali komplikácie, čo vtedy Vatikán poprel. Hlava Katolíckej cirkvi bola v nemocnici desať dní a až neskoršie František priznal, že mu život zachránil ošetrovateľ.

Tým je 54-ročný zdravotník Massimiliano Strappetti a o pápeža sa stará aj v týchto hodinách. František je na desiatom poschodí polikliniky Gemelli v „pápežskej“ izbe, v ktorej bol aj pred dvoma rokmi a v ktorej sa opakovane ocitol aj svätý pápež Ján Pavol II.

 

Pred poliklinikou sa už v stredu večer zhromaždili televízne štáby a novinári z celého sveta a urobili si výhľad na jej desiate poschodie. Až sa javí, že sledujeme niečo, čo sme videli pred dvoma rokmi.

Keďže Vatikán je pri informovaní o zdravotnom stave pápeža opatrný, až taktický, môže sa objaviť istá miera nedôvery.

Vatikán v stredu najprv informoval, že pápež zavítal do nemocnice, aby absolvoval plánované vyšetrenia. Talianska agentúra ANSA „vopred naplánované kontroly“ označila za snahu nešíriť prílišný poplach. „V skutočnosti bolo v pápežovom prevoze do Gemelli naplánované len veľmi málo,“ uviedla.

Po niekoľkých hodinách hovorca Matteo Bruni spresnil, že František sa v uplynulých dňoch sťažoval na dýchacie problémy, pričom absolvované vyšetrenie potvrdilo infekciu dýchacích ciest. Fotografi zachytili, ako má František bolestivý výraz na konci stredajšej generálnej audiencie. Či prevoz do nemocnice spustil práve tento moment alebo tam naozaj plánovali ísť, je teraz už vedľajšie.

Vo štvrtok večer zverejnila Svätá stolica správu ošetrujúcich lekárov, ktorá hovorí o tom, že u Svätého Otca zistili zápal priedušiek, ktorý si vyžiadal podávanie antibiotickej liečby v infúzii. „Na základe očakávaného priebehu by mohol byť prepustený v najbližších dňoch,“ informovali.

Catholic News Agency pripomína, že divertikulitídu, pre ktorú František podstúpil operáciu hrubého čreva v júli 2021, spomenul v januárovom rozhovore pre Associated Press, keď prezradil, že divertikulitída sa „vrátila“. V tom čase 86-ročný pontifik trval na tom, že je v relatívne dobrom stave.

Dúfajme teda, že Vatikán nám tentoraz povedal všetko a že sa František čoskoro vráti do Vatikánu.

Čo s Veľkou nocou? Okrem zdravotného stavu je pochopiteľne témou aj to, či Svätý Otec „stihne“ Veľkú noc. Ako však píše vatikanista Gian Guido Vecchi, kardináli mali sčasti rozdelené celebrovanie tohtoročných veľkonočných obradov ešte pred tým, ako išiel pápež v stredu do nemocnice. Dôvodom sú totiž jeho dlhodobé problémy s kolenom.

Už vlani pápež nepredsedal napríklad omši na veľkonočnú vigíliu. Tento rok je už jasné, že Palmovú nedeľu bude celebrovať vicedekan kardinálskeho kolégia Leonardo Sandri. Na Veľkonočnú nedeľu bude podľa všetkého hlavným celebrantom kardinál Giovanni Battista Re, pričom sa počíta s tým, že Urbi et orbi prednesie z balkóna vatikánskej baziliky sám pontifik.

Štvrtkovú omšu na pamiatku Pánovej večer bude viesť arcikňaz Baziliky sv. Petra kardinál Mauro Gambetti. Mená hlavných celebrantov piatkových obradov a takisto veľkonočnej vigílie ešte nie sú známe. Kardináli však počítajú s tým, že Svätý Otec bude počas sviatkov prítomný. A za to sa aj všetci modlíme.

Ďalšie udalosti v skratke

Prefekt Dikastéria pre podporu jednoty kresťanov kardinál Kurt Koch strávil tri dni na Slovensku. V Košiciach navštívil Múzeum obetí komunizmu a zúčastnil sa aj na ekumenickom koncerte, v Bratislave si pripomenul Sviečkovú manifestáciu a mal kolokvium na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity.

Na snímke bývalí politickí väzni Branislav Tvarožek (vľavo) a Anton Pavlech (druhý zľava) odovzdávajú dar kardinálovi a prefektovi Dikastéria pre podporu jednoty kresťanov Kurtovi Kochovi (vpravo). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko sa stal novým predsedom Komisie COMECE pre migrantov a utečencov. Ide o 12-členný medzinárodný konzultatívny orgán pre Európsku úniu a vedenie COMECE – Komisie biskupských konferencií Európskej únie.

Pápež rozšíril zodpovednosť pri riešení prípadov sexuálneho zneužívania aj na laických lídrov medzinárodných združení. Podľa motu proprio Vos estis lux mundi majú diecézy zriadiť ľahko dostupné kancelárie na podávanie správ o zneužívaní v cirkvi.

Poľský kňaz Dominik Chmielewski už nie je moderátorom hnutia Bojovníci Márie, ktoré založil. Zmene na čele hnutia predchádzalo skúmanie jeho kázania, kňaz má napraviť chyby vo svojom učení a knihe.

Nemecký jezuita Hans Zollner opúšťa vatikánsku komisiu pre ochranu maloletých a kritizuje jej nedostatočnú „zodpovednosť a transparentnosť“. Šéf komisie kardinál O’Malley s tým nesúhlasí.

Vatikánsky „minister liturgie“ zasiahol proti realizácii uznesení tzv. nemeckej synodálnej cesty, ktoré požadujú, aby laici mohli pravidelne krstiť a prednášať homíliu pri svätej omši. V liste predsedovi Nemeckej biskupskej konferencie z 29. marca kardinál Arthur Roche uviedol, že ani jedno z toho nie je možné.

Metropolita Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny žiada o priestory v Kyjevsko-pečerskej lavre. Za predstaveného kláštora bol dočasne vymenovaný archimandrit Avraamij, patriaci k mníchom, ktorí sa rozhodli prejsť od Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi spájanej s Moskvou k prokyjevskej Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny.

Vatikán sa dištancoval od kolonizačnej mentality, odmietol tzv. doktrínu objavov. Svätá stolica priznala, že pápežské buly z 15. storočia „primerane neodrážali rovnakú dôstojnosť a práva pôvodných obyvateľov“.

O čom píšu vatikanisti (Z arcibiskupa Vigana je ohlasovateľ prokremeľskej zvesti)

Pred dvomi týždňami sa v Moskve konalo zakladajúce stretnutie Medzinárodného hnutia rusofilov. Ako píše spravodajský portál cirkvi v Nemecku katolisch.de, v moskovskom Puškinovom múzeu sa zišlo 90 prívržencov konšpirácií a treťotriednych celebrít. Medzi nimi bol americký herec a Putinov priateľ Steven Seagal, ďalej vnuk bývalého francúzskeho prezidenta Charla de Gaulla a aj niekdajší vatikánsky diplomat arcibiskup Carlo Maria Viganò.

Bývalý nuncius v USA, ktorý už pred niekoľkými rokmi prešiel do konšpiračného prostredia, mal na podujatí príhovor, v ktorom sa rozhorčene vyjadroval o vojne na Ukrajine a úlohe Ruska vo svete. Nechýbala kritika pápeža, slová o loby z Davosu, globalistoch a „rozhodujúcej úlohe Ruskej federácie“ v boji proti týmto všetkým zlám.

Nenechajte si ujsť

Knižná bodka

Kto by sa nepamätal na Divokého v srdci či Očarujúcu – bestsellery amerického autora Johna Eldredgea. Vo svojej knižnej novinke Odolný sa venuje tomu, ako obnoviť v týchto turbulentných časoch svoju unavenú dušu. Eldredge opisuje následky covidovej krízy a hľadá cesty, ako sa nedať pohltiť falošnými kráľovstvami, ktoré nám ponúka dnešný svet ako východisko cez zábavy. Nová „eldredgeovka“ je dostupná aj v našom eshope.

Prajem vám požehnaný začiatok Svätého týždňa!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia