Korupcia môže byť ten najmenší problém (komentár Petra Bárdyho)
2 min. čítania
6.2.2023 09:00
2 min. čítania

Korupcia môže byť ten najmenší problém (komentár Petra Bárdyho)

Robert Fico a Luboš Blaha Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk
Uložiť článok
Fico nemusí tajiť plány, čo chce urobiť so Slovenskom.

Nasledujúce voľby budú o budúcnosti Slovenska. A témou číslo jeden nebude korupcia.

Pred voľbami 2020 sa mobilizovalo OĽaNO heslami typu, že „Slovensko je naša krajina, patrí všetkým občanom, nie korupčníkom, špekulantom a mafiánom. A keď sa začneme o ňu poriadne starať, prestanú z nej naše deti utekať a mnohé z tých, ktoré odišli, sa vrátia.“

„Zaľudia“ exprezidenta Andreja Kisku chceli „vrátiť Slovensko všetkým ľuďom“, čím odkazovali na ukradnutý štát Smerom a „našimi ľuďmi“.

Bola to kampaň, ktorej cieľom bolo nahradiť Fica na čele štátu, pretože Fico predstavoval korupciu. A korupcia znamenala menej peňazí do školstva, zdravotníctva, pre slobodné matky, dôchodcov...

Povolebné vlády ukázali, že nekradnúť nestačí a že na riadenie štátu treba mať okrem plamenných hesiel aj kus kvality. Protikorupčné heslá prekryla zúfalá túžba verejnosti žiť v štáte, ktorý je funkčný. Bezmála polovica Slovákov v minuloročnom prieskume odpovedala na otázku, či by chceli „mať silného lídra, ktorý sa nemusí zaťažovať parlamentom a voľbami“, že by to pre nás bolo pozitívne. Dva roky predtým takto uvažovala len štvrtina oslovených.

No a 51 percent oslovených by v oblasti zahraničnej bezpečnosti chcelo byť niekde uprostred medzi Západom a Východom.

Toto je prostredie, v ktorom sa udomácnil Robert Fico. Korupcia prestala byť témou, k tomu pomohlo aj využívanie paragrafu 363 Trestného poriadku bez riadneho a transparentného vysvetlenia. „Radšej budem žiť s povesťou korupčníka a mať goriliu hlavu ako byť spájaný s vraždou,“ povedal v marci 2019 exkluzívnom rozhovore pre Aktuality.sk bývalý šéf Penty Jaroslav Haščák.

Ficovej reputácii neškodí to, keď o ňom Igor Matovič hovorí ako o mafiánovi. Predseda Smeru sa stal stelesnením vodcu, ktorý chce Slovensko niekde uprostred medzi Západom a Východom.

Potvrdil to na minulotýždňovom stretnutí s predstaviteľmi veľvyslanectiev na Slovensku. Americký veľvyslanec po schôdzke povedal, ako je mimoriadne dôležité bojovať na Slovensku proti dezinformáciám vrátane tých, ktoré šíria lži o Spojených štátoch a ich veľvyslanectve. Britský ambasádor bol tvrdší: „Na stretnutí taktiež vyjadril hlboké znepokojenie nad vyjadreniami niektorých poslancov strany Smer-SD, ktorí opakovane šíria dezinformácie o vojenskom konflikte, dodávkach západných zbraní, o spojeneckých štátoch alebo o Severoatlantickej aliancii.“

Hlboké znepokojenie znamená v diplomatickej reči niečo dosť desivé.

Čo teda Smer odprezentoval diplomatom? S najväčšou pravdepodobnosťou to, čo denne sledujeme na sociálnych sieťach a tlačovkách. Fico chce vyhrať voľby, znovu vládnuť a je pre to ochotný urobiť čokoľvek.

Nasledujúce voľby nebudú o tom, koľko sa ukradne zo štátneho rozpočtu, ani o kvalitnom školstve, zdravotníctve, o pomoci dôchodcom, ekonomicky najviac ohrozeným skupinám. Budú o budúcnosti Slovenska. O tom, či ostaneme súčasťou demokratického a slobodného sveta alebo si necháme Ficom opäť ukradnúť krajinu. Tentoraz však s hrozbou, že sa staneme autokratickým satelitom režimu neslobody.

Predseda Smeru sa týmto plánom už ani netají, čo je o to viac desivé. Pretože vie, že takto uvažuje nemalé percento elektorátu. A to je ešte horšia správa.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.