Rakúsko spolu s krajinami V4 požiadalo Berlín, aby zrušil cezhraničné clo na zemný plyn zo svojich zásob, keďže to podkopáva ich snahu zbaviť sa závislosti od plynu z Ruska. Podľa Európskej komisie poplatky môžu porušovať pravidlá jednotného trhu Európskej únie a ohrozujú jej súdržnosť. Informuje o tom portál Euractiv.

Nemecko má vybudované najväčšie skladovacie kapacity na zemný plyn v Európe. Počas energetickej krízy po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 nakúpilo do zásoby miliardy kubických metrov neruského plynu. V tom čase jeho cena prekonávala rekordy, čo prinútilo Berlín vyrúbiť nový poplatok za uskladnenie zemného plynu voči svojim susedom.

Neskôr ceny plynu klesli, no Nemecko potrebuje stále vykryť dieru v rozpočte, ktorý spôsobil nákup vtedy drahého plynu vo výške desať miliárd eur. Krajina poplatok od jeho zavedenia v októbri 2022 viac ako strojnásobila, čo je však podľa niektorých vlád v rozpore s pravidlami jednotného trhu EÚ, informuje Euractiv.

Keď sa tento poplatok zvýšil na 1,86 eura za megawatthodinu plynu, východní susedia Nemecka – Rakúsko, Česko, Slovensko aj Maďarsko – poslali do Bruselu sťažnosť. Tvrdia v nej, že predražuje ich snahu zbaviť sa závislosti od dovozu ruského plynu.

Európska komisia na výhrady týchto štátov reagovala opatrne. Zatiaľ len dala preskúmať oprávnenosť poplatku európskemu regulátorovi energetického trhu ACER. Ten uviedol, že takéto poplatky by sa nemali uplatňovať na cezhraničný obchod, poznamenáva portál.

Podľa nemeckého ministerstva hospodárstva poplatok nikoho nediskriminuje. Jeho hovorca pripomenul, že krajiny EÚ ťažili z toho, že Nemecko rýchlo naplnilo svoje obrovské zásoby plynu. Eurokomisia musí na podnet Rakúska odpovedať do troch týždňov. Spor môže vyústiť do konania o nesplnení povinnosti voči európskej legislatíve, dodáva Euractiv.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Eurokomisia zvažuje právne kroky proti Nemecku v súvislosti s poplatkom za tranzit plynu