Denník N

Seriálový hit Problém troch telies pomáhal stvoriť vrah, ktorého deň po premiére odsúdili na smrť

Foto - Netflix
Foto – Netflix

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Lin Čchi od malička miloval hry. A keď na začiatku 90. rokov na prvom stupni základnej školy objavil v susedstve veľkú herňu plnú automatov s videohrami, jeho osud bol spečatený.

Ako dieťa celé roky sníval o tom, že má vo vreckách nekonečnú zásobu mincí a po ruke nekonečnú misku rezancov, aby mohol stále iba hrať. Ako vysokoškolák na známej Nankinskej technickej univerzite Nan-jou už sníval menej rozprávkovo, ale stále bujne a jednou nohou vo fantázii: videohry v tom čase hral súťažne v drese provincie Ťiang-su a nastupoval dokonca aj na medzinárodných súťažiach.

Po univerzitných štátniciach si získal solídne miesto v štátnom podniku. Bola to istota, no hranie muselo ísť trochu bokom, a to sa Lin Čchimu nepáčilo. Nakoniec to vyriešil tak, ako to už pred ním urobili iní z rozpínajúceho sa čínskeho technologického biznisu: z rutiny štátneho podnikania skočil rovnými nohami do divokého neznáma a založil si vlastnú firmu.

Neuspela, tak si založil ďalšiu. A potom ďalšiu. A potom bola konečne na svete Jou cu wang-luo, alias Yoozoo Games. Vznikla v roku 2009 a o niekoľko rokov už bola jednou z medzinárodne najznámejších firiem čínskeho herného priemyslu.

Hlavne preto, že vymyslela hru Game of Thrones: Winter is Coming, založenú na seriálovom hite HBO Hra o tróny. Aj vďaka tomu Yoozoo Games pod vedením Lin Čchia expandovala ďaleko za hranice Číny: v roku 2019 zo zahraničia pochádzali takmer dve tretiny jej zárobkov.

Lin Čchi mal vtedy iba 38 rokov, no už sa kúpal v peniazoch. Pred štyrmi rokmi bol jeho majetok odhadovaný takmer na sedem miliárd jüanov, čo je v prepočte zhruba 910 miliónov eur.

Aj ako miliardár trval na tom, že sa nezmenil. Že je stále tým istým rojkom ako na základnej škole. Novinárom hrdo ukazoval svoju kanceláriu plnú zariadení na videohry a skriňu so zbierkou zberateľských akčných figúrok.

A postupne sa mu v hlave zrodil jeden obrovský a mimoriadne trúfalý sen.

Nadšenie, ktoré ho stálo život

V tom čase už nielen Číňania, ale vďaka prekladom aj cudzinci hltali opulentnú románovú ságu čínskeho spisovateľa Liou Cch‘-sina Spomienka na zem, ktorá má podľa názvu prvého dielu tejto trilógie často aj prezývku Problém troch telies. Trilógia vyšla aj v českom jazyku.

Liou Cch‘-sinovo sci-fi rozpráva na stovkách strán zložitý a na viac než stáročia rozťahaný príbeh, ktorý sa začína ako pomerne jednoduchá story o mimozemskej invázii na Zem. Postupne sa mení na monumentálnu výpoveď o zmysle doslova všetkých a všetkého. Román má nesmierne veľa vrstiev a plným právom sa stal jedným z celosvetovo najúspešnejších čínskych literárnych diel nového tisícročia.

Niet divu, že mu prepadol aj Lin Čchi. Rád hovorieval, že prostredníctvom videohier môže človek porozumieť svetu: paralela s Tromi telesami, kde hrdinovia pomocou špičkovej virtuálnej reality postupne objavujú pravdu o mimozemskej civilizácii z planéty Trisolaris, je očividná.

Linovo nadšenie pre Tri telesá však bolo omnoho širšie a hlbšie. Podarilo sa mu vydobyť si niečo, čo bolo spočiatku zdanlivo nemožné:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Seriály

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie