Denník N

Výroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v Dubnici

Pološtátna firma ZVS Holding sa špecializuje na výrobu delostreleckých granátov. Foto - ZVS Holding
Pološtátna firma ZVS Holding sa špecializuje na výrobu delostreleckých granátov. Foto – ZVS Holding

V súťaži o rozdelenie polmiliardového balíka z Európskej komisie sa viac než slovenským firmám darilo zbrojovkám z Česka a Maďarska.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Putinova invázia na Ukrajinu znamenala mentálny zlom aj v uvažovaní, na aké účely je vhodné využívať európske peniaze. Prvýkrát v histórii sa predstavitelia EÚ rozhodli dotovať aj výrobu vojenského materiálu. Vybrali si produkt, ktorý je v súčasnosti obzvlášť nedostatkový – muníciu.

Tak vznikla iniciatíva ASAP. V hovorovej angličtine sa táto skratka používa na vyjadrenie naliehavosti (as soon as possible – čo najskôr, pozn. red.), v Európskej komisii takto nazvali dotačný program na výrobu munície (The Act in Support of Ammunition Production).

O vyčlenenú polmiliardu eur sa hlásil aj strategický slovenský výrobca ZVS Holding. Firma z Dubnice nad Váhom vyrába delostrelecké granáty vo veľmi žiadanom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Vojenské nákupy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie