Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mikulec:Útok na Novu Kachovku je akt štátneho terorizmu na obyvateľoch

Na snímke Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ukrajinské úrady už informovali o začatí evakuácie civilistov z krízových zón okolo priehrady.

Bratislava 6. júna (TASR) - Útok na priehradu Nova Kachovka na Ukrajine považuje poslanec Národnej rady SR a exminister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) za bezprecedentný akt štátneho terorizmu na civilnom obyvateľstve. TASR o tom informoval hovorca hnutia OĽANO Matúš Bystriansky.

"Ruská agresia nemá obdoby. Zničenie priehrady ako zdroja vody pre chladenie Záporožskej jadrovej elektrárne je aktom štátneho terorizmu voči civilnému obyvateľstvu Ukrajiny a celému ekosystému. Vedomé ohrozenie celého územia hroziacou haváriou jadrovej elektrárne a totálne zničenie rozsiahlych území je prejavom zúfalstva chorej mysle, ktorá cíti svoj koniec," vyhlásil Mikulec s tým, že páchatelia musia byť postavení pred súd. Útok zároveň odsúdilo celé hnutie.

Bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Konrád Rigó z mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd zdôraznil, že ten, kto obhajuje Kremeľ, obhajuje vojnové zločiny ruského prezidenta Vladimira Putina. "Šialené, hrozné, kruté. Neobhájiteľné. Kto obhajuje Kremeľ, teraz mlčí," podotkol.

Z poškodenia priehrady Nova Kachovka, ku ktorému došlo v utorok, sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Ukrajina obvinila Rusko, že priehradu zničilo, aby spomalilo ofenzívne akcie ukrajinskej armády v oblasti. Moskva zo zodpovednosti za poškodenie priehrady viní jednotky Kyjeva, ktoré ju vraj ostreľovali.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) už pred časom varoval, že Rusko zrejme pripravuje na túto priehradu útok "pod falošnou vlajkou", z ktorého by následne obvinilo Ukrajinu.

Poškodenie priehrady vyvolalo obavy zo zaplavenia obývaných oblastí a rizika vzniku jadrovej katastrofy. Ukrajinské úrady už informovali o začatí evakuácie civilistov z krízových zón okolo priehrady.