Denník N

Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia

Maďarský premiér Viktor Orbán na takzvanej konferencii o "národnom konzervativizme". Foto - TASR/AP
Maďarský premiér Viktor Orbán na takzvanej konferencii o „národnom konzervativizme“. Foto – TASR/AP

Keď sa začiatkom tohto týždňa v jednej z menších mestských častí Bruselu mala konať konferencia „európskych konzervatívcov“, málokto okrem zasvätených o nej vôbec tušil. Napokon však jej zákaz pomohol populistom a extrémistom.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak by chcel liberálny starosta maličkej mestskej časti Bruselu pomôcť krajnej pravici v celej Európskej únii, neurobil by to inak.

Špeciálne v čase, keď sa blížia voľby do Európskeho parlamentu a práve extrém má podľa prieskumov šancu na historické zisky.

Celé to však vyzerá skôr tak, že jeho pokus o zakázanie podujatia za účasti populistov, extrémistov a krajných pravičiarov v Bruseli bol nepremyslený a zle načasovaný prešľap. Neskritizovala ho za to len samotná krajná pravica, ale aj jeho krajania či vysokopostavení európski politici.

Podujatie chceli rozohnať

Keď sa začiatkom tohto týždňa v jednej z menších mestských častí Bruselu mala konať konferencia „európskych konzervatívcov“, málokto okrem zasvätených o nej vôbec tušil. Pozvánku dostali také mená pravicovej scény ako maďarský premiér Viktor Orbán či hlavný brexitér Nigel Farage.

Všetci napokon rečnili o takzvanej „cancel culture“, teda „kultúre rušenia“ slobodného prejavu, ale aj proti Európskej únii. Nie náhodou si za miesto podujatia zvolili práve Brusel, kde sídli Európsky parlament či Európska komisia. Konferencia sa však teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Eurovoľby 2024

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie