Denník N

O zásahu do nezávislosti súdnictva už hovorí aj predseda Najvyššieho súdu. Ficove slová vníma ako nátlak

Ján Šikuta. Foto - TASR
Ján Šikuta. Foto – TASR

„To nebola kontrola. Chceli nám zobrať komplet databázu spisov,“ reagoval predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta na vyjadrenia premiéra, že na súde odmietli kontrolu z ministerstva spravodlivosti.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Vyzývam všetkých vládnych predstaviteľov, aby neuváženými a nepravdivými vyjadreniami nezasahovali do súdnictva a nehazardovali s už aj tak krehkou dôverou verejnosti v súdnu moc,“ reagoval v stredu popoludní predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta na slová premiéra Roberta Fica (Smer) z toho istého dňa.

Veľmi neobvyklá bola rýchlosť, akou Šikuta reagoval na tlačovú besedu predsedu vlády, no aj to, že neposlal len tlačovú správu, ale narýchlo zvolal brífing pre médiá.

Správa by nestačila na to, aby vysvetlil, čo sa v utorok udialo na Najvyššom súde.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) narýchlo ráno vyslal na súd štyroch úradníkov na „kontrolu“ systému prideľovania spisov. Fico to v stredu vysvetľoval tak, že chceli zistiť, prečo v posledných rokoch „všetky politicky citlivé spisy“ končili v senáte sudcu Juraja Klimenta, na ktorého predseda Smeru dlhodobo útočí.

Suskovi ľudia sa k ničomu nedostali, čo Fica pobúrilo.

„To nebola kontrola. Chceli nám zobrať komplet databázu spisov,“ reagoval Šikuta. Požiadavka ministerstva podľa neho nemala obdobu. Ministerstvo by sa podľa Šikutu dostalo k obsahu všetkých spisov Najvyššieho súdu.

Úradníci najskôr žiadali o spisy od roku 2001, no keď im na Najvyššom súde vysvetlili, že pôjde o obrovské množstvo dát, požiadavka znela: od roku 2019. Nič konkrétnejšie.

Vydali sa na lovenie dôkazov

Ministerstvo spravodlivosti má nárok na dohľad nad systémom, výnimkou nie je ani Najvyšší súd. V tomto prípade sa však podľa Šikutu ako zámer návštevy úradníkov nejavila kontrola, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Susko

Ficova vláda

Najvyšší súd

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie