Denník N

Vláda tento rok splní európsky rozpočtový limit, lebo vychádza z neaktuálnych dát

Minister financií Ladislav Kamenický. Archívne foto - TASR
Minister financií Ladislav Kamenický. Archívne foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V záujme podpory férových a spravodlivých volieb Facebook vyžaduje od subjektov, ktoré chcú nasadiť politickú reklamu, overenie. Prečítajte si viac o troch krokoch tohto procesu.

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Vláde pomohlo, že výpočet limitov vychádza zo starých údajov o inflácii.
  • Budúce reformy trhu s elektrinou by sa mali zamerať na flexibilitu, rezervné kapacity a posilnenie sietí.
  • Čítate newsfilter o európskej ekonomike, ktorý vychádza každý piatok.

1. Vláda tento rok splní európsky rozpočtový limit, lebo vychádza z neaktuálnych dát

Európska únia Slovensku vyrátala na rok 2024 štedrý rozpočtový limit, ktorý vláda pohodlne splní. Vychádza totiž zo starých údajov o inflácii. Ak Európska komisia tento limit uzná, Slovensko si môže odškrtnúť jednu z prekážok pri plnení plánu obnovy.

Tá však nie je ani zďaleka poslednou. Komisia by musela byť podobne zhovievavá aj pri dôchodkovej reforme a ochrane právneho štátu. Inak bude mať Slovensko poriadny rozpočtový problém.

O čo ide

Slovensko sa v pláne obnovy zaviazalo mať v rozpočte výdavkový limit – konkrétne číslo, vypočítané na základe dôveryhodnej metodiky, ktoré vláda neprekročí. Za splnenie tejto reformy dostalo zaplatené hneď v prvej žiadosti o platbu.

Výdavkové limity sa však potom do rozpočtov nedostali. Problém riešila už aj vláda Eduarda Hegera, ktorej Európska komisia uznala argument, že pre krízu ani Brusel predsa svoje pravidlá neuplatňoval.

Európsky parlament však tento týždeň schválil nové rozpočtové pravidlá. Tie budú po novom sledovať čisté výdavky vlády a dlhodobé plány na skrotenie verejných financií.

Slovenská vláda teda tvrdí, že sledovať dva druhy limitov, slovenské a európske, nedáva zmysel. V návrhu zákona, ktorý je v legislatívnom procese, si z týchto dvoch zvolila tie európske.

Zhodou okolností sú tie európske pre Slovensko aspoň v tomto roku výrazne benevolentnejšie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ficova vláda

Ladislav Kamenický

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie