Šimon Nemec pred MS: Budeme mať dobrý tím, chceme vyhrať každý zápas

Šimon Nemec (vľavo) a Jake Neighbours (vpravo) v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Šimon Nemec (vľavo) a Jake Neighbours (vpravo) v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR)
Šimon Čop|25. apr 2024 o 11:40

Motiváciu reprezentovať má vždy, no na atmosféru v Česku je zvedavý.

BRATISLAVA. Na majstrovstvách sveta v hokeji si zahrá po štvrtý raz za sebou. Má pritom iba dvadsať rokov.

Šimon Nemec ešte donedávna patril k juniorom a v NHL hrá ako jeden z najmladších obrancov.

Je však unikátom, lebo už v tomto veku bude kľúčovým zadákom hokejovej reprezentácie na svetovom šampionáte, v ktorom nastúpia Slováci v silnej zostave.

Jeden z najväčších talentov slovenského i svetového hokeja poskytol rozhovor pred príchodom k národnému tímu pre Hockey Slovakia.

Hovorí v ňom aj o tom, či dejisko šampionátu zvýšilo jeho motiváciu prísť a vyjadril sa o kvalitách črtajúceho sa mužstva.

Ambície sú vysoké

Nemec patrí k štyrom pravidelne hrajúcim Slovákom v NHL, ktorí nastúpia na turnaji. Práve pre tento fakt sa očakáva, že zverenci Craiga Ramsayho budú mať hokejové kvality na to, aby mohli prekvapiť.

"Je super, že chalani chcú prísť a že chceme prísť všetci, ktorí môžeme," povedal Nemec.

"Nie vždy sa to dá, teraz to vyšlo tak, že veľa tímov, kde pôsobíme, nepostúpilo do play-off. Možno je to také šťastie, že sa sem dostaví viac chalanov. Tím môže byť veľmi dobrý a naša ambícia bude vyhrať každý zápas."

Slováci začnú pôsobenie v základnej skupine v piatok 10. mája zápasom s Nemeckom. Následne si zmerajú sily v B-skupine aj s Kazachstanom, USA, Poľskom, Francúzskom, Lotyšskom a Švédskom.

Skupina sa javí ako hrateľná, nepostup do štvrťfinále by zvlášť pri príchode Nemca, Slafkovského, Tatara či Pospíšila bol hodnotený ako nesplnenie cieľa.

Plný síl po skvelej nováčikovskej sezóne

Nemec po prvý raz prichádza ako plnohodnotný hráč NHL. Vlaňajší ročník strávil v AHL, kde začal aj ten prebiehajúci, no zásluhou zranení hráčov New Jersey sa dostal do prvého tímu, kde sa skvelo chopil príležitosti a stal sa dôležitým bekom tímu.

V tejto sezóne odohral dokopy 73 zápasov. Pred šampionátom oznámil dobrú správu - veľkú únavu napriek tomu necíti.

"Sily ešte mám. Teraz sa začína ten poriadny hokej v zámorí aj na majstrovstvách sveta. Mám trochu čas si oddýchnuť, zresetovať si hlavu po náročnej základnej časti a verím, že budem stopercentne pripravený na majstrovstvá sveta," vyjadril sa.

Nováčikovskú sezónu uzavrel ako najproduktívnejší slovenský zadák. V 60 dueloch v NHL pozbieral 19 (3+16) bodov. Produktívnejší premiérový ročník v NHL mali spomedzi slovenských obrancov len Andrej Meszároš a Ľubomír Višňovský.

Šimon Nemec a Pierre-Olivier Joseph v zápase Slovensko - Kanada na MS 2023.
Šimon Nemec a Pierre-Olivier Joseph v zápase Slovensko - Kanada na MS 2023. (Autor: REUTERS)

Motiváciu má vždy

Už ako mladík dokázal, že je srdciar. Prišiel aj vlani hneď po vypadnutí New Jersey z play-off. Aj keby sa turnaj nehral v Česku, zrejme by prijal pozvanie reprezentovať.

"Pre mňa je motivácia prísť do reprezentácie vždy. Som rád, že sa mi to podarilo, aj keď sme chceli hrať v play-off, ale, bohužiaľ, nepodarilo sa nám tam dostať," hovorí.

"Som veľmi rád, že si môžem predĺžiť sezónu. Vždy veľmi rád reprezentujem Slovensko a bude to určite špeciálne, keďže to bude skoro doma."

Na vrcholových turnajoch si už zahral v Číne, v Kanade, v Lotyšsku či vo Fínsku. Na to, čo ho čaká v takmer domácom prostredí, je veľmi zvedavý, keďže pôjde o jeho prvú podobnú skúsenosť.

"Ešte som nehral na domácom šampionáte, takže neviem, akú to má váhu hrať v Česku alebo doma, ale určite oveľa väčšiu ako hrať niekde inde. Hoci sa na majstrovstvách sveta snažíme hrať vždy najlepšie ako vieme, určite je to v Česku špeciálnejšie," uzavrel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Šimon Nemec pred MS: Budeme mať dobrý tím, chceme vyhrať každý zápas