Denník N

Farmári dostanú od vlády bezúročné pôžičky, aby prežili bez meškajúcich dotácií

Premiér prišiel na družstvo. Foto N - Tomáš Benedikovič
Premiér prišiel na družstvo. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Odporúčam všetkým dámam a pánom z Progresívneho Slovenska, SaS, z ostatných politických strán, nech sú ticho, lebo nesú priamu zodpovednosť za to, v akom stave je vyplácanie podpôr pre poľnohospodárov,“ začal premiér Robert Fico tlačovú konferenciu na družstve v Dolnej Krupej, ktoré vlastní rodina Andreja Babiša. Ako je Ficovým zvykom, na novinárske otázky nezostal, po svojej reči prefrčal vládnou limuzínou okolo odstavených traktorov.

Nezvyčajné miesto rokovania na farme malo mať symbolický význam. Vláda tam totiž predstavila riešenie pre farmárov, ktorým od decembra vinou štátu meškajú agrodotácie. Sľúbila im bezúročné pôžičky.

Hoci Smer kritizuje opozíciu, časť zodpovednosti sa dá pripísať aj jeho ľuďom. Minimálne preto, že vládne už od októbra. Vyplácanie sa navyše sprísnilo a skomplikovalo aj v dôsledku kauzy Dobytkár, ktorá sa udiala za Ficovej predošlej vlády.

„Situácia v sektore je vážna – jednak z pohľadu nevyplatených platieb, ale aj v druhom pilieri (Spoločnej poľnohospodárskej politiky, čo je jedna z oblastí eurofondovej podpory – pozn. red.),“ hovoril zas minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer). Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) farmárom neposlala približne polovicu platieb.

Minister pritom už koncom novembra farmárom povedal, že ich dostanú v úvode tohto roka. Keďže to nedokázal zabezpečiť, prišiel s novým riešením. Poľnohospodári si budú môcť zobrať od štátnej Slovenskej záručnej a rozvojovej banky bezúročné úvery maximálne do 100-tisíc eur.

Video: Ako Fico a Šimkovičová po rokovaní vlády na družstve oznámili koniec RTVS (autorka: Kamila Šebestová)

Čo presne vláda schválila

Priame platby zo spoločného rozpočtu EÚ sú pre farmárov s veľkým odstupom najobjemnejšou dotáciou. Preto

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ficova vláda

Poľnohospodárska platobná agentúra

Richard Takáč

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie