Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

Izraelská armáda v utorok vyzvala obyvateľov viacerých zón na severe Pásma Gazy na evakuáciu s tým, že sa nachádzajú v nebezpečných bojových zónach. Miestni obyvatelia medzitým podľa agentúry Reuters opisujú, že ostreľovanie severu tohto palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny. Médiá pripomínajú, že boje v Gaze pokračujú 200. dňom. Hamas pri tej príležitosti vyzval na eskaláciu izraelsko-palestínskeho konfliktu na všetkých frontoch. Vojnu vlani 7. októbra podnietil teroristický útok Hamasu v južnom Izraeli, boje v Pásme Gazy si odvtedy podľa úradov ovládaných Hamasom vyžiadali vyše 34-tisíc palestínskych životov.

23.04.2024 20:55
Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci... Foto: ,
Rodinní príslušníci a sympatizanti, ktorí vyzývajú na prepustenie vyše 100 izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy, ukazujú dlane pomaľované červenou farbou pri príležitosti 200 dní od vpádu palestínskych teroristických kománd na územie Izraela v Tel Avive v utorok 23. apríla 2024.
debata (8)

Zatiaľ čo izraelský server The Times of Israel píše, že dvojstý deň vojny v Pásme Gazy a druhý deň významného židovského sviatku pesach zostáva v Pásme Gazy stále uväznených okolo 130 rukojemníkov držaných radikálnymi islamistickými organizáciami, palestínska agentúra Wafa opisuje pokračujúce izraelské bombardovanie a deštrukciu v Gaze v článku s názvom „200 dní genocídy“. Izrael z genocídy na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) obvinila Juhoafrická republika, súd v tejto veci zatiaľ nerozhodol.

Ukrajina Čítajte viac Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

Hovorca izraelskej armády Avičaj dnes na sieti X vyzval obyvateľov štyroch zón v oblasti dediny Bajt Lahíji, ktorá leží na samom severe pásma pri hraniciach s Izraelom, aby sa vydali do dvoch iných vyznačených zón. Zároveň varoval, že armáda bude pôsobiť mimoriadnou silou proti teroristickej infraštruktúre a podvratným živlom.

Ako Izrael zostreľoval iránske drony a rakety
Video
Izrael so spojencami dokázal zničiť 99 percent dronov a rakiet, ktorými na židovský šát zaútočil Irán. Zdroj: IDF

Médiá ovládané Hamasom informovali, že izraelské údery zasiahli v Bajt Lahíji mešitu a tiež dav ľudí, ktorí sa zhromaždil pri prímorskej ceste, kam lietadlá zhodili debny s humanitárnou pomocou. Reuters upozorňuje, že správy vydávané Hamasom nemožno bezprostredne nezávisle overiť. Tie isté zdroje hovoria aj o izraelských tankoch, ktoré za posledný deň zvádzali boje na okraji mesta Bajt Hanún v severovýchodnom cípe Pásma Gazy. Radikálna skupina Palestínsky islamský džihád sa medzitým prihlásila k raketovému útoku na izraelské mesto Sderot a na kibuc Nir Am, ktoré leží od Bajt Hanúnu vzdušnou čiarou len asi 3,5 kilometra. Žiadne obete na izraelskej strane hlásené neboli.

Iran, Izrael Čítajte viac Veľká vojna na Blízkom východe? USA možno budú musieť viac krotiť Izrael ako Irán, myslí si expert

Izraelská armáda nechala oblasti na severe pásma evakuovať už skôr, krátko po začatí vojenskej operácie vlani v októbri. Obnovené ostreľovanie a bombardovanie severnej časti Gazy potom prichádza takmer štyri mesiace po tom, ako armáda oznámila, že z tejto oblasti sťahuje svoje jednotky, keďže Hamas nad nimi už stratil kontrolu, podotkla agentúra Reuters.

Izrael, Gaya, World Central Kitchen Čítajte viac Kŕmili Gazu, Izrael ich zabil. Vyšetria ich smrť?

Izrael vo svojom cieli zlikvidovať hnutie Hamas pokračuje napriek vysokému počtu civilných obetí. Kabinet teraz uvádza, že posledné štyri z celkových 24 práporov islamistickej organizácie sa ukrývajú v Rafáhu na juhu pásma, kde Izrael plánuje rozsiahlu pozemnú ofenzívu. Egyptskí predstavitelia, ktorí boli informovaní o izraelských plánoch, americkému denníku The Wall Street Journal (WSJ) povedali, že prvé dva až tri týždne operácie budú spočívať v evakuácii civilistov v koordinácii so Spojenými štátmi, Egyptom a ďalšími arabskými krajinami.

Iran, Izrael Čítajte viac Blízky východ: od regionálnej vojny ku globálnemu konfliktu? Rusko a Čína vyčkávajú

Agentúra AP napísala, že analyzovala satelitné snímky, na ktorých je vidieť, ako západne od Chán Júnisu vzniká stanové mestečko. Snímky od spoločnosti Planet Labs podľa nej zachytávajú, že stavba stanového mestečka sa začala 16. apríla; z nedeľňajších záberov je zrejmé, že sa počet postavených stanov zvýšil. Izraelský denník Haarec bez uvedenia zdroja napísal, že stany pred možnou ofenzívou v Rafáhu stavia Egypt. Izraelská armáda na žiadosť AP o komentár neodpovedala. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už skôr uviedol, že nariadi armáde evakuovať z Rafáhu civilistov, ale nespresnil kam.

Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi
Video
Po útoku teroristov z Hamasu USA vyslali k Izraelu lietadlovú loď Gerald R. Ford. Izrael s Američanmi dlhodobo cvičí práve na takéto situácie. Tento rok to boli napríklad manévre Juniper Oak. Zdroj: IDF

Hovorca ozbrojeného krídla Hamasu Abú Ubajdá vo videu, ktoré odvysielala televízia Al-Džazíra, vyzval na eskaláciu konfliktu na všetkých frontoch a poďakoval Iránu za jeho prvý priamy útok proti Izraelu z 13. apríla. Zopakoval tiež, že Hamas trvá na všetkých svojich požiadavkách v rámci rokovaní o prímerí, teda aby Izrael ukončil vojnu, stiahol všetky svoje jednotky z Gazy a umožnil utečencom návrat na sever.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Ozbrojenci Hamasu a spriaznených skupín pri vlaňajších teroristických útokoch v južnom Izraeli pozabíjali okolo 1 200 ľudí a ďalších asi 250 uniesli na palestínske územie. Pri odvetnej izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy zahynulo podľa úradov ovládaných Hamasom najmenej 34 183 Palestín­čanov, z toho 32 za uplynulý deň, a ďalších 77 143 utrpelo zranenia. Medzi mŕtvymi je podľa Izraela vyše 13 000 bojovníkov Hamasu, väčšinu obetí však tvoria civilisti, z veľkej časti ženy a deti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Gaza #útok na Izrael