397. deň: Moskva tvrdí, že na Ukrajine zostrelila riadenú strelu, ktorú Kyjevu dodali USA

V utorok zahynuli pri najnovších ruských útokoch najmenej traja civilisti a 43 ďalších utrpelo zranenia. Rusi podnikli útoky dronmi, kĺzavými bombami a ťažkým delostrelectvom, informoval ukrajinský prezidentský úrad. Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že na Ukrajine zneškodnilo diaľkovú raketu, ktorú na chystanú protiofenzívu Kyjevu nedávno dodal Washington.

28.03.2023 06:00 , aktualizované: 22:53
debata (443)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 397. deň
  • Ukrajinci v noci zostrelili 12 z 13 útočiacich ruských dronov Šáhíd
  • Pri ruských útokoch zomreli najmenej traja civilisti a 43 utrpelo zranenia
  • Cieľom Ukrajincov pri Bachmute je spôsobiť Rusom čo najväčšie straty
  • Rusko v Japonskom mori otestovalo protilodné strely
  • ISW: Moskva vagnerovcov nasadila aj v Avdijivke
  • Bielorusko súhlasilo s rozmiestnením jadrových zbraní kvôli „tlaku NATO“
  • NR SR odsúdila zločiny páchané na ukrajinských ženách a deťoch
  • USA neposkytnú Rusku údaje o svojich jadrových silách

VIDEO: Legolas v Kyjeve. Herec Orlando Bloom navštívil Zelenského.

Video
Letecký pohľad na Bachmut, miesto ťažkých bojov...
Letecký pohľad na Bachmut, miesto ťažkých bojov...
+5Letecký pohľad na Bachmut, miesto ťažkých bojov...
záporožie, zelenskyj, ukrajina Čítajte viac 396. deň: Na Ukrajinu dorazili nemecké a britské tanky. Zelenskyj navštívil Záporožie, Nikopol aj Dnipro

22:53 Francúzske národné zhromaždenie uznalo hladomor na Ukrajine z 30. rokov minulého storočia za genocídu. TASR o tom informuje na základe správy z webovej stránky denníka Le Monde a vyjadrení predstaviteľov ukrajinskej vlády. Za uznanie genocídy zahlasovalo 168 poslancov národného zhromaždenia (dolná komora parlamentu) a dvaja boli proti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok na sociálnej sieti vyjadril Francúzsku poďakovanie. „Uznanie holodomoru v rokoch 1932–33 za genocídu Ukrajincov francúzskym parlamentom je dôležité a významné,“ napísal. „Som vďačný Francúzsku sa výrazné prispenie k odkrytiu minulých i súčasných zločinov totalitného Ruska, stanovenie pravdy, spravodlivosti a tým aj zodpovednosti,“ uviedol.

„Francúzske národné zhromaždenie týmto historickým hlasovaním dalo jasne najavo, že takéto zločiny nikdy nebudú zabudnuté a nesmú sa nikdy opakovať,“ napísal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Tiež vyjadril poďakovanie za uznanie hladomoru za genocídu a uctenie si pamiatky obetí (Josifa) Stalina a jeho režimu.

Vlani v novembri „holodomor“ uznal za genocídu aj nemecký parlament a v decembri príslušné uznesenie prijal Európsky parlament.

22:30 Bolo mi potešením sadnúť si do prvého ukrajinského tanku Challenger 2 MBT, napísal ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov na sociálnej sieti a pripojil k tomu toto video. Takéto tanky, ktoré dodáva Spojené kráľovstvo, sa nedávno dostali aj do našej krajiny, uviedol a dodal, že „tieto fantastické stroje čoskoro začnú svoje bojové misie“.

Video

22:00 Spojené štáty neposkytnú Rusku údaje o svojich jadrových silách. Oznámil to v utorok hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Ide o reakciu na februárové rozhodnutie Moskvy pozastaviť účasť na Novej dohode START obmedzujúcej počet jadrových zbraní, informuje TASR podľa stanice Sky News.

„V súlade s medzinárodným právom sú Spojené štáty oprávnené reagovať na porušenie Novej dohody START zo strany Ruska prijatím primeraných a reverzibilných protiopatrení s cieľom prinútiť Rusko, aby sa vrátilo k plneniu svojich záväzkov,“ uviedol Kirby. „Keďže Ruskom deklarované pozastavenie účasti na Novej dohode START je právne neplatné, USA sú legálne oprávnené pozdržať našu polročnú aktualizáciu údajov v reakcii na porušenia zo strany Ruska,“ pokračoval.

Kirby však podľa agentúry Reuters dodal, že USA sú ochotné niektoré takéto údaje Moskve poskytnúť, ak bude dodržiavať záväzky vyplývajúce zo zmluvy. Nová dohoda START obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov, ktoré smú mať obe krajiny.

Nová dohoda START z roku 2010 bola poslednou platnou dohodou o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — najväčšími jadrovými mocnosťami. Obe krajiny sa v rámci nej zaviazali, že nebudú mať viac ako 1550 jadrových hlavíc a maximálne 700 nosičov, teda rakiet a bombardovacích lietadiel. Rusko a USA vlastnia dovedna 90 percent všetkých jadrových hlavíc na svete, pripomína The Guardian.

21:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok Sumskú oblasť na severe krajiny. Pokračuje v niekoľkodňovej ceste v častiach krajiny, ktoré pocítili nápor ruskej invázie. Stretol sa s predstaviteľmi a obyvateľmi dvoch miest v Sumskej oblasti a s pohraničnou strážou v utajenej lokalite blízko hranice s Ruskom.

zelenskyj ukrajina vojak Čítajte viac Zelenskyj pokračuje v návšteve oblastí postihnutých vojnou. Zašiel až k ruskej hranici

19:38 Spojené štáty podporujú zriadenie osobitného tribunálu, ktorý by súdil Rusko za zločin agresie proti Ukrajine, oznámilo americké ministerstvo zahraničia. Navrhuje, aby takýto orgán bol zakotvený v ukrajinskom súdnom systéme a zároveň mal „medzinárodné prvky“. Washington tak podľa agentúry Reuters prvýkrát informuje o tom, ako plánuje podporovať snahu Kyjeva pohnať Rusov k zodpovednosti za vojnu, ktorú začali pred vyše rokom.

Západní lídri o myšlienke osobitného medzinárodného tribunálu hovoria už niekoľko mesiacov. Na jeseň ju napríklad uznesením podporil Európsky parlament, ku konceptu sa spoločne s ďalšími krajinami Európskej únie hlási aj Česká republika. Unijná agentúra Eurojust minulý mesiac avizovala spustenie centra pre stíhanie zločinu agresie proti Ukrajine (ICPA), ktoré má spolupracovať s Medzinárodným trestným súdom (ICC).

„Spojené štáty podporujú zriadenie osobitného tribunálu pre zločin agresie proti Ukrajine,“ citovala agentúra AFP hovorcu americkej diplomacie. Washington si pritom orgán predstavuje ako medzinárodný súd vychádzajúci z ukrajinského súdneho systému, čo je model, ktorý podľa USA „maximalizuje našu šancu na dosiahnutie zmysluplnej zodpovednosti“. Americká diplomacia uvádza, že k svojmu stanovisku dospela po skúmaní viacerých ďalších možností.

O spôsobe, akým by sa mali stíhať a trestať zločiny spojené s vojnou na Ukrajine, nemá medzinárodné spoločenstvo jasno. Diskutuje sa o tom, či by mal zločiny súdiť ICC alebo novoustanovený špeciálny tribunál. Rusko a Ukrajina rovnako ako Spojené štáty nie sú zmluvnými stranami ICC.

18:50 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok na online zasadnutí žiadal, aby ruské ozbrojené sily opustili každý meter ukrajinského územia. Boj Kyjeva proti inváznym vojakom označil za súčasť celosvetového boja za demokraciu.

„Chcem jasne povedať – Rusko sa musí stiahnuť z každého štvorcového metra ukrajinského územia. Nikto by si nemal nesprávne vysvetľovať, čo slovo stiahnutie znamená,“ povedal Kuleba na virtuálnom stretnutí s kolegami počas druhého Summitu za demokraciu, organizovaného USA.

Americký prezident Joe Biden oficiálne otvorí summit v stredu. Touto akciou sa snaží sústrediť spojencov proti Rusku, aj proti silnejúcemu zasahovaniu Číny.

„V tomto boji bránime celý demokratický svet,“ vyhlásil Kuleba.

17:45 Národná rada SR odsúdila zločiny páchané na ukrajinských ženách a deťoch. Zároveň vyzýva generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, aby posúdil, či násilným premiestňovaním detí z Ukrajiny do Ruska nedochádza k trestnému činu genocídia. V nadväznosti na to by mal zvážiť začatie trestného stíhania. Vyplýva to z deklarácie, ktorú v utorok prijal parlament.

„NR SR vyjadruje mimoriadne pobúrenie nad zverstvami vrátane protiprávnych deportácií žien a detí, ktoré sú proti svojej vôli odvádzané na územie Ruskej federácie, kde čelia umiestňovaniu v záchytných táboroch, zmenám identity a ďalším skutkom, ktoré môžu napĺňať skutkovú podstatu vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti,“ uvádza sa v deklarácii.

Poslanci žiadajú vládu, aby na vnútroštátnej úrovni poskytla pomoc Ukrajincom v ich úsilí bojovať proti beztrestnosti za zločiny. Zároveň požadujú od vlády, aby v súčinnosti s ostatnými vládami Európskej únie podnikla všetky potrebné kroky v medzinárodných inštitúciách. Cieľom má byť podporenie stíhania ruských predstaviteľov a všetkých, ktorí sú zodpovední za páchanie najzávažnejších zločinov.

NR SR deklaruje záujem pomôcť Ukrajincom s vyšetrovaním najzávažnejších zločinov, ktoré sú páchané na civilnom obyvateľstve. Vyzýva aj medzinárodné organizácie, najmä OSN a Medzinárodný výbor Červeného kríža na zvýšenie úsilia o to, aby sa deportované osoby vrátili k rodinám na Ukrajine.

V deklarácii zároveň parlament vyzýva Ruskú federáciu na okamžité zastavenie deportácií ukrajinských detí a žien a vrátenie deportovaných osôb naspäť na Ukrajinu, zároveň vyzýva Rusko na „okamžité zastavenie vraždenia, znásilňovania a mučenia civilného obyvateľstva na Ukrajine“.

17:05 Maďarsko je odhodlané plniť zmluvu podpísanú pred deviatimi rokmi s ruskou štátnou spoločnosťou pre jadrovú energetiku Rosatom. Vyhlásil to v utorok maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó v Bruseli po zasadnutí Rady ministrov energetiky EÚ, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Projekt Paks 2 v Európe neustále podkopávajú, neustále sa snažia uvaliť sankcie na nukleárne investície, čomu sa priebežne bránime,“ vyhlásil šéf maďarskej diplomacie. Spresnil, že Rosatom uzavrel zmluvu s nemecko-francúzskym konzorciom na vybudovanie riadiaceho systému v elektrárni. Príslušný parížsky úrad už udelil povolenie, berlínska vláda to ale zatiaľ blokuje.

Szijjártó zdôraznil, že Maďarsko sa zaviazalo vybudovať Paks 2 s Rosatomom. „Naša spolupráca s Rosatomom zatiaľ priniesla pozitívne skúsenosti,“ povedal minister a dementoval tak správy médií o tom, že by Maďarsko chcelo od spolupráce odstúpiť.

16:35 Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že na Ukrajine zneškodnilo diaľkovú raketu, ktorú na chystanú protiofenzívu Kyjevu nedávno dodal Washington.

„Protivzdušná obrana zneškodnila… riadenú strelu GLSDB“ v zóne konfliktu, napísal ruský rezort obrany vo vyhlásení. GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) sú vysoko presné rakety odpaľované z pozemných zariadení, ktoré vyrábajú firmy Boeing a Saab.

Táto munícia dokáže ničiť ciele až do vzdialenosti 150 kilometrov. Kyjev tak dokáže ohroziť ruské pozície a zásobovacie sklady ďaleko za frontovými líniami.

Plán dodať riadené strely GLSDB na Ukrajinu oznámilo americké ministerstvo obrany vo februári. Išlo o súčasť balíka vojenskej pomoci v hodnote 2,2 miliardy dolárov.

15:45 Ruské plány rozmiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane budú mať za následok, že v ďalšom balíku sankcií EÚ budú tvrdšie opatrenia proti režimu v Minsku. Dnes to podľa agentúry PAP počas návštevy v Bukurešti povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki. Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že Rusko na základe dohody s Minskom do 1. júla rozmiestni v susednej krajine taktické jadrové zbrane.

Podľa Morawieckého bude po tomto oznámení rozsah nových sankcií pre režim autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka „výrazne citeľnejší“. Premiér dodal, že so svojimi kolegami z ostatných krajín EÚ a s predstaviteľmi EÚ často hovorí o tom, ako má byť skonštruovaný jedenásty balík sankcií. Tie dvadsaťsedmička proti Rusku a Bielorusku, spojencovi Moskvy, zavádza v súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine. „Ten balík bude obsahovať určite viac krokov proti Bielorusku,“ povedal Morawiecki.

14:20 Francúzsko ešte v marci zdvojnásobí dodávky delostreleckej munície kalibru 155 mm na Ukrajinu, a to na približne 2000 nábojov mesačne. Oznámil to v utorok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu s tým, že Paríž zároveň plánuje navýšiť fond, ktorý Kyjevu umožňuje nakupovať francúzske zbrane.

„Zdvojnásobujeme dodávky nábojov kalibru 155 mm tak, aby sme ich ešte od konca marca začali dodávať 2000 mesačne,“ povedal Lecornu v rozhovore pre denník Le Figaro. Kyjev túto muníciu považuje v aktuálnej fáze bojov za kľúčovú.

Ukrajinskí aj západní lídri však v ostatných týždňoch upozorňujú na skutočnosť, že Kyjev spotrebúva muníciu rýchlejšie, než mu ju stíhajú dodávať. V dôsledku toho sa snažia hľadať spôsoby, ako zvýšiť jej produkciu.

14:00 Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo svojej výročnej správe za rok 2022 zverejnenej v utorok poukázala na „dvojité štandardy“ Západu, čo sa týka porušovania ľudských práv vo svete. AI dala do kontrastu reakciu západných krajín na ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine a ich mlčanie ohľadom situácie v Egypte, Saudskej Arábii či k zaobchádzaniu Izraelčanov s Palestínčanmi.

Kazachstan, vojna na Ukrajine Čítajte viac Amnesty: Konflikt na Ukrajine odhalil dvojité štandardy Západu

13:30 Ukrajinské médiá minulý týždeň zverejnili uniknutú 30-minútovú nahrávku rozhovoru, ktorej aktérmi mali byť prominentný ruský hudobný producent Josif Prigožin a miliardár Farchad Achmedov. Obaja v ňom kritizujú vojnu na Ukrajine i ruskú vládu, uviedol v pondelok britský denník The Guardian.

putin Čítajte viac Je to satan, úplne prázdny liliput. Unikol rozhovor členov ruskej elity s kritikou Putina

13:00 Ruské sily utrpeli v bojoch o východoukrajinské mesto Avdijivka v Doneckej oblasti veľké straty. Podľa utorňajšieho hodnotenia britského ministerstva obrany zverejneného na Twitteri prišiel 10. tankový pluk ruskej armády pri pokuse o obkľúčenie Avdijivky o značnú časť svojej techniky, uviedla agentúra DPA.

Rezort obrany v Londýne uviedol, že ruské sily dosiahli pri Avdijivke len „zanedbateľný postup“. „Ruský desiaty tankový pluk prišiel pri pokuse obkľúčiť Avdijivku z juhu o veľkú časť svojich tankov,“ uviedlo ministerstvo v tvíte.

Tento pluk je prvou väčšou formáciou, ktorú Moskva od augusta 2022 vytvorila osobitne na podporu tzv. špeciálnej operácie na Ukrajine.

Pluk má však podľa viacerých zdrojov problémy so slabou disciplínou a morálkou vojakov. Napriek tomu, že vojaci pravdepodobne absolvovali výcvik v Bielorusku, bojové operácie tejto formácie sú podľa všetkého efektívne len vo veľmi obmedzenej miere, konštatuje britské ministerstvo.

Straty desiateho pluku podľa Londýna súvisia zrejme z veľkej časti s „takticky chybnými frontálnymi útokmi“ podobnými tým, aké ruské sily v uplynulých mesiacoch uskutočnili napríklad v okolí mesta Vuhledar.

12:30 Spojené kráľovstvo a Poľsko sa zaviazali, že na západnej a strednej Ukrajine vybudujú dve dočasné dediny, aby pomohli ubytovať utečencov. Veľká Británia sa zaviazala, že na dediny vynaloží 10 miliónov libier. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Vojna na Ukrajine vyhnala z krajiny milióny ľudí. Mnoho ďalších vysídlila v rámci Ukrajiny. Britská vláda uviedla, že spomenuté dve dediny vo Ľvive a Poltave budú schopné ubytovať zhruba 700 ľudí.

„Posledný rok sa (ruský prezident Vladimir) Putin naďalej zameriaval na civilné domy a infraštruktúru, pričom ukrajinský ľud zaplatil vysokú cenu,“ vyjadril sa britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Nové britsko-poľské partnerstvo podľa jeho slov „pomôže priniesť svetlo, teplo a domovy tým, ktorí to najviac potrebujú“.

12:00 Fínska premiérka Sanna Marinová sa v pondelok večer poďakovala Maďarsku za ratifikáciu vstupu jej krajiny do Severoatlantickej aliancie, súčasne však vyzvala aj na súhlas so vstupom Švédska. S odvolaním sa na webovú stránku komerčnej rozhlasovej stanice Klubrádió o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Maďarsko ratifikovalo členstvo Fínska v NATO. Ďakujem za jasné rozhodnutie! Členstvo Fínska a Švédska v NATO posilňuje bezpečnosť celej Aliancie. Je záujmom všetkých nás, aby sa aj Švédsko stalo členom NATO ešte pred summitom vo Vilniuse,“ napísala Marinová na Twitteri.

Poslanci maďarského parlamentu v pondelok večer súhlasili so vstupom Fínska do Severoatlantickej aliancie. O vstupe Švédska do NATO zákonodarný zbor nerozhodol. Za návrh hlasovalo 182 poslancov, proti boli šiesti.

11:10 Ruskí vojaci sa podľa veliteľa ukrajinských pozemných síl Olexandra Syrského neprestávajú pokúšať o obkľúčenie a dobytie Bachmutu. „Naším hlavným cieľom je vyčerpať obrovské sily nepriateľa a spôsobiť mu ťažké straty. Vytvoria sa tak nevyhnutné podmienky, ktoré pomôžu oslobodeniu ukrajinského územia a urýchlia naše víťazstvo,“ povedal Syrskyj vojakom, ktorých podľa ukrajinských médií navštívil na fronte.

Ruské invázne sily sa snažia dobyť Bachmut už dlhé mesiace. Ukrajinskí predstavitelia aj pozorovatelia dlhodobo uvádzajú, že sa pri meste vedú najintenzívnejšie boje z celého frontu, ktoré si vyžiadali nespočet mŕtvych na oboch stranách.

10:42 Bielorusko súhlasilo s rozmiestnením ruských jadrových zbraní na svojom území v reakcii na tlak, ktorým chcú Spojené štáty a jeho spojenci v NATO docieliť zmeny politického a geopolitického smerovania krajiny. Podľa agentúry Reuters to vo vyhlásení tvrdí ministerstvo zahraničia v Minsku.

Ruský prezident Vladimír Putin v sobotu oznámil, že Rusko na základe dohody s Minskom rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Ruský prezident uviedol, že rokoval aj na žiadosť bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, ktorý o umiestnenie jadrových zbraní stál. Poukázal tiež na to, že Spojené štáty majú rozmiestnené jadrové zbrane na území svojich európskych spojencov.

Iskander, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac Expertka: Putin jadrovo vydiera. Na atómový útok by nepotreboval Bielorusko

„V posledných dvoch a pol rokoch bola Bieloruská republika vystavená bezprecedentnému politickému, ekonomickému a informačnému tlaku zo strany Spojených štátov, Británie a ich spojencov v NATO, ako aj členských štátov Európskej únie,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Vzhľadom k týmto okolnostiam a z nich plynúcim oprávneným obavám a rizikám v oblasti národnej bezpečnosti je Bielorusko nútené reagovať posilnením vlastných bezpečnostných a obranných schopností,“ pokračuje oznámenie.

Minsk tiež podobne ako Moskva uviedol, že krok nie je v rozpore s medzinárodnými dohodami o nešírení jadrových zbraní. Tvrdí tiež, že Bielorusko samo nebude mať nad zbraňami kontrolu.

10:20 Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) s odkazom na videá ruských vojakov, u ktorých sa podarilo určiť miesto, kde boli zhotovené, ruské sily postúpili v niekoľkých uliciach na severozápade Bachmutu a sú len niekoľko kilometrov od centra. Iné overené zábery ukázali majiteľa ruskej súkromnej žoldnierskej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý bol v pondelok v jednej zo zničených školských budov v Bachmute. Tá sa pritom nachádza menej ako kilometer juhovýchodne od bachmutskej radnice. Ruskí vojaci tiež postúpili severozápadne od mesta, v tamojšej priemyselnej zóne.

VIDEO: Ukrajinci vyhodili do povetria most v Bachmute
Video

ISW tiež uvádza, že ruské vojenské velenie zrejme v posledných týždňoch rozhodlo, že do Avdijivky vyšle niektoré jednotky Vagnerovej skupiny. Žoldnieri sú vo veľkom nasadení práve pri Bachmute. Lepšie vycvičení vojaci majú pri Donecku podporiť vyčerpané a menej schopné jednotky samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR). „Ak Vagnerovci naozaj bojujú pri Avdijivke, tak by to vysvetľovalo obmedzený taktický úspech (Rusov) v tejto oblasti za posledný týždeň,“ uvádza ISW.

O uprednostnení posilnenia pozícií pri Avdijivke zo strany Ruska hovorí aj britská vojenská rozviedka. V pravidelnom situačnom hodnotení uvádza, že sa jednotky Moskvy snažia Avdijivku obkľúčiť. „Ruské sily však postúpili len nepatrne za cenu veľkých strát obrnených vozidiel,“ píše vojenská rozviedka na twitteri.

9:52 Ruská prokuratúra žiada dvojročný trest odňatia slobody pre otca žiačky z Tulskej oblasti, ktorá nakreslila protivojnovú kresbu. Muž je stíhaný za diskreditáciu ruskej armády na sociálnych sieťach, informuje britská stanica BBC.

Prokuratúra žiada súd, aby Alexejovi Moskaľovovi na tri roky zakázal používať internet a skonfiškoval mu počítač v prospech štátu.

Moskaľov, ktorý je jednorodičom, je stíhaný za svoje príspevky o vojne na portáli Odnoklassniki. Obvinený na súde uviedol, že s týmito príspevkami nemá nič spoločné a že jeho stránka mohla byť hacknutá.

Vo svojej záverečnej reči pred súdom však Moskaľov zopakoval svoj negatívny postoj k špeciálnej vojenskej operácii – ide o slovné spojenie, ktoré sa v Rusku musí používať v súvislosti s vojnou, ktorú rozpútalo na Ukrajine.

Moskaľov vyhlásil, že k vojne, zomieraniu ľudí a detí v nej možno mať len negatívny vzťah. Dodal však, že by sa „neznížil k tomu, aby písal negatívne veci či urážky“.

Úrady začali Moskaľova vyšetrovať vlani po tom, ako jeho dcéra Maša na hodine výtvarnej výchovy namiesto obrázka na podporu vojakov vyslaných do vojny na Ukrajine nakreslila protivojnový plagát s vlajkou Ruska a Ukrajiny a s nápismi „Nie vojne“ a „Sláva Ukrajine“. Riaditeľka školy po hodine zavolala políciu.

8:11 Ukrajinský generálny štáb v zhrnutí situácie na bojisku nepriamo potvrdil, že ruské jednotky takmer obkľúčili východoukrajinské mesto Bachmut. Píše to ruskojazyčný server BBC. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruské sily v posledných dvoch dňoch pokračovali v útokoch na mesto a postúpili z juhu smerom k centru a na severozápade mesta.

„V bachmutskom smere nepriateľ pokračuje v útokoch na Bachmut, ktorý držia naši obrancovia, a na oblasti pri obciach Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Ozarjanivka,“ napísal generálny štáb v pravidelnej rannej zvodke.

Bohdanivka leží západne od Bachmutu, Orichovo-Vasylivka na severozápad od mesta. Ivanivske sa nachádza pozdĺž cesty vedúcej na juhozápad, smerom k blízkemu mestu Kostantinivka. Ruské sily, ktoré začali ofenzívu z východu a držia prístupové cesty k mestu zo severu i z juhu, tak mesto až na západný smer takmer obkľúčili.

ISW s odvolaním sa na videá ruských vojakov, u ktorých sa podarilo určiť miesto, kde boli vytvorené, uvádza, že ruské sily postúpili vo viacerých uliciach na severozápade Bachmutu, len niekoľko kilometrov od centra. Iné overené zábery ukázali majiteľa ruskej súkromnej žoldnierskej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý bol v pondelok v jednej zo zničených školských budov v Bachmute. Tá sa pritom nachádza menej ako kilometer juhovýchodne od bachmutskej radnice. Ruskí vojaci tiež postúpili severozápadne od mesta, v tamojšej priemyselnej zóne.

7:25 Posádky dvoch plavidiel ruského Tichomorského loďstva v rámci bojového výcviku uskutočnili v Japonskom mori plánované streľby nadzvukovými protilodnými strelami Moskit na námorný cieľ, imitujúci nepriateľskú loď vo vzdialenosti približne 100 kilometrov. Cieľ bol úspešne zasiahnutý dvoma strelami, oznámila ruská agentúra TASS s odvolaním sa na námorníctvo.

Protilodné strely P-270 Moskit, v kóde NATO SS-N-22 Sunburn, boli vyvinuté už v 70. rokoch minulého storočia, do výzbroje sovietskeho námorníctva boli prijaté v 80. rokoch. Sú schopné dosahovať až trojnásobok rýchlosti zvuku vo vysokých výškach, kde sú ale zraniteľnejšie ako pri lete v blízkosti morskej hladiny, kde maximálna rýchlosť strely prekračuje rýchlosť zvuku dvojnásobne. Strela môže byť vyzbrojená konvenčnou, alebo jadrovou hlavicou. Existujú aj varianty určené pre pobrežnú obranu, ponorky či letectvo.

6:20 Bezpečnostná rada OSN v pondelok zamietla návrh rezolúcie predložený Ruskom, ktorý vyzýval Radu na nezávislé vyšetrenie vlaňajších výbuchov na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori, informovala agentúra AP. Za rezolúciu hlasovalo Rusko, Čína a Brazília, ostatní členovia sa zdržali. Na schválenie rezolúcie je potrebné, aby za dokument hlasovalo minimálne deväť z 15 členov BR OSN a aby žiaden z piatich stálych členov Rady nevyužil právo veta.

Zástupca amerického veľvyslanca pri OSN Robert Wood povedal, že vyšetrovanie OSN nie je potrebné, keďže Švédsko, Dánsko a Nemecko „pokračujú v komplexnom, transparentnom a nestrannom vyšetrovaní“.

Každý z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 pozostáva z dvoch potrubí určených na dodávku ruského plynu po dne Baltského mora do Nemecka. Tri zo štyroch potrubí boli v septembri minulého roka poškodené výbuchom, nepoškodené zostalo iba jedno potrubie plynovodu Nord Stream 2. Tento plynovod sa však ani nedostal do prevádzky, keďže Berlín tesne pred inváziou Ruska na Ukrajinu nevydal na to povolenie.

Väčšinovým vlastníkom projektu Nord Stream je ruský Gazprom.

Švédski i ďalší európski vyšetrovatelia sa domnievajú, že útoky boli úmyselné, no nepovedali, kto podľa nich za útokom stojí. Moskva bez poskytnutia dôkazov tvrdí, že išlo o sabotáž Západu.

6:00 Ukrajinská protivzdušná obrana „odhalila a zničila všetky nepriateľské ciele“ útočiace v noci na utorok na hlavné mesto Kyjev, oznámil šéf vojenskej správy metropoly Serhij Popko. Nálet sa podľa Popka obišiel bez obetí. Tvrdenia znepriatelených strán nemožno počas vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

"Krajina-terorista znovu vypustila svoje bezpilotné lietadlá Šáhed v smere na hlavné mesto. Podľa predbežných informácií sa našej protivzdušnej obrane v okolí Kyjeva podarilo objaviť a zničiť všetky nepriateľské ciele, "uviedol Popko.

Ukrajinské letectvo neskôr uviedlo, že sa počas nočného náletu podarilo zostreliť 12 z 13 dronov Šáhíd, ktoré priamo útočia na cieľ, a tiež jeden prieskumný ruský dron. Komuniké nespresnilo, kde dopadol nezostrelený dron.

Požiar v jednej z kyjevských štvrtí podľa Popka spôsobil práve zostrelený nepriateľský dron iránskej výroby. Požiar hasiči uhasili a nikto podľa predbežných informácií nebol zranený, uviedol starosta Vitalij Kličko na sociálnej sieti.

Denník Ukrajinska pravda predtým na svojom webe napísal, že v hlavnom meste zahrielo najmenej šesť výbuchov.

Terčom náletov sa stali aj ďalšie regióny, niekoľko dronov bolo zostrelených aj nad Dnepropetrovskou oblasťou, uviedla predtým ruská redakcia BBC. V oblastnom stredisku Dnipru dnes pod vedením prezidenta Volodymyra Zelenského rokovalo vrchné velenie ozbrojených síl krajiny.

„Deje sa to, čo vždy: Nepriateľ čas od času útočí na Ukrajinu šáhedy. Útočí zo severu a z juhovýchodu,“ povedal plukovník Jurij Ihnať v narážke na drony iránskej výroby, ktoré ruské jednotky vypúšťajú zvyčajne z Brjanskej oblasti a z východného pobrežia Azovského mora. „Ak počujete výbuchy, môže to svedčiť o paľbe protivzdušnej obrany,“ dodal hovorca a nabádal obyvateľstvo, aby sa riadilo pravidlami bezpečnosti, teda po vyhlásení leteckého poplachu zotrvalo v krytoch až do odvolania.

V Kyjeve a okolí bol poplach medzičasom zrušený.

443 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine