Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Úrad vlády odsúdil zničenie priehrady Nova Kachovka na Ukrajine

Na satelitnej snímke zverejnenej Maxar Technologies priehrada Nova Kachovka 5. júna 2023 na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Úrad poukázal na to, že množstvo vody v danej ukrajinskej priehrade je 1,8 miliardy metrov kubických, čo je 50-krát viac, ako má Liptovská Mara.

Bratislava 6. júna (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR odsudzuje zničenie priehrady Nova Kachovka na Ukrajine. Je za to podľa neho najpravdepodobnejšie zodpovedné Rusko. ÚV SR o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že situácia môže byť zneužitá "dezinformačnými aktérmi".

"Predstaviteľ miestnej ruskej okupačnej správy tvrdí, že sa vôbec nič nestalo. Realita a fotografie rozsiahlych území zaplavených vodou hovoria niečo iné. V takýchto situáciách je dôležité čerpať informácie z overených zdrojov. Dá sa totiž predpokladať, že aj aktuálna situácia bude zneužitá dezinformačnými aktérmi," povedal.

Úrad poukázal na to, že množstvo vody v danej ukrajinskej priehrade je 1,8 miliardy metrov kubických, čo je 50-krát viac, ako má Liptovská Mara. Povodeň pod priehradou podľa jeho slov zasiahne približne 80 obcí a intenzívna povodeň bude trvať asi tri dni. "Výška povodňovej vlny bude asi päť metrov a postupuje rýchlosťou asi 25 kilometrov za hodinu," dodal.

Z poškodenia priehrady Nova Kachovka, ku ktorému došlo v utorok, sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Ukrajina obvinila Rusko, že priehradu zničilo, aby spomalilo ofenzívne akcie ukrajinskej armády v oblasti. Moskva zo zodpovednosti za poškodenie priehrady viní jednotky Kyjeva, ktoré ju vraj ostreľovali.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) už pred časom varoval, že Rusko zrejme pripravuje na túto priehradu útok "pod falošnou vlajkou", z ktorého by následne obvinilo Ukrajinu.

Poškodenie priehrady vyvolalo obavy zo zaplavenia obývaných oblastí a rizika vzniku jadrovej katastrofy. Ukrajinské úrady už informovali o začatí evakuácie civilistov z krízových zón okolo priehrady.