Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zemetrasenie postihlo Haiti: Zomreli najmenej traja ľudia a vyše 20 je zranených

Haiti zemetrasenie Zobraziť galériu (3)
Haiti zemetrasenie (Zdroj: SITA/AP)

PORT AU PRINCE - Zemetrasenie v západnej časti Haiti si vyžiadalo v utorok najmenej tri obete na životoch a vyše 20 zranených, informuje agentúra AFP. Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 4,9 bolo v izolovanom haitskom departemente Grand'Anse, asi 300 kilometrov západne od hlavného mesta Port-au-Prince. Zemetrasenie bolo pomerne plytké a vychádzalo z hĺbky desiatich kilometrov, uviedla Geologická služba Spojených štátov (USGS).

"Pri čiastočnom sčítaní obetí sme už zaznamenali tri úmrtia. Ide o členov jednej rodiny, ktorí zomreli, keď sa zrútil ich dom," uviedla šéfka civilnej ochrany v Grand'Anse Christine Monquelová. Jej úrad okrem toho zaznamenal 28 zranených. Monquelová však uviedla, že stále pátrajú po ďalších možných obetiach.

Haiti zemetrasenie
Zobraziť galériu (3)
Haiti zemetrasenie  (Zdroj: SITA/AP)

Zemetrasenia bývajú na Haiti pomerne pravidelne

Zemetrasenie postihlo Haiti len niekoľko dní po silných búrkach, ktoré si vyžiadali najmenej 42 obetí a 11 nezvestných. Zemetrasenia bývajú na Haiti pomerne pravidelne. V roku 2010 zasiahlo tento karibský štát silné zemetrasenie s magnitúdou 7, ktoré si vyžiadalo vyše 200.000 mŕtvych. Hlavné mesto Port-au-Prince sa po otrasoch pôdy premenilo na ruiny a bez strechy nad hlavou ostalo asi 1,5 milióna ľudí. V auguste 2021 Haiti postihlo ešte silnejšie zemetrasenie s magnitúdou 7,2, ktoré si vyžiadalo vyše 2200 obetí a zničilo asi 130.000 budov.

Haiti zemetrasenie
Zobraziť galériu (3)
Haiti zemetrasenie  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: úmrtieZemetrasenieHaiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu