Denník N

Kým KDH v parlamente podporuje návrhy koalície, na východe má jeho predseda ostrý spor s členom vedenia Hlasu

Ján Ferenčák z Hlasu a predseda KDH Milan Majerský. Foto – TASR
Ján Ferenčák z Hlasu a predseda KDH Milan Majerský. Foto – TASR

Spor prešovského župana a predsedu KDH Milana Majerského a primátora Kežmarku a člena vedenia Hlasu Jána Ferenčáka vidno aj v parlamente a v preťahovaní sa o dve stredné školy.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kežmarok má problém. Primátorom je tam člen predsedníctva Hlasu a poslanec parlamentu Ján Ferenčák, nemá však väčšinu v mestskom zastupiteľstve. Mnohé spory vyvrcholili až v tom, že tento rok tam ešte mestské zastupiteľstvo nedokázalo právoplatne o ničom rozhodnúť. Navyše vedenie mesta sa dostalo do ostrého sporu s Prešovským krajom, ktorý zasa vedie predseda KDH Milan Majerský.

Tieto spory už prebublali až do parlamentu. A ich prejavom je napríklad to, že dve stredné školy v Kežmarku zrazu musia platiť nájomné vyššie o desaťtisíce eur.

Zaujímavé je tento už spor medzi politikmi Hlasu a KDH sledovať v situácii, keď sa Kresťanskodemokratické hnutie vo veľkej politike pokúša odlíšiť od zvyšku opozície, rokuje o konkrétnych zmenách s koaličnými stranami. Napríklad na rozdiel od Progresívneho Slovenska či SaS hlasovalo KDH za vládny návrh 13. dôchodkov a dohodlo sa s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (za SNS) na zákone o odstrele medveďov.

Obeťou sporov sú dve stredné školy. Nekopte, hovoril Majerský v parlamente

Mesto Kežmarok navýšilo nájomné dvom stredným školám, ktoré využívajú ich budovy, ešte vlani v lete. Umelecká škola a hotelová akadémia v meste pôvodne platili symbolické jedno euro ročne. Po zmene by mali platiť vyše 113-tisíc a 78-tisíc eur ročne.

Zriaďovateľom týchto škôl je Prešovský samosprávny kraj (PSK) – tak ako to je pri iných stredných školách na Slovensku. Majiteľom budov škôl je mesto.

Okolnosti tohto sporu naznačujú, že vyššie nájomné chce vedenie mesta na čele s Ferenčákom ako páku na vyjednávanie so župou na čele s Majerským o tom, komu budú patriť budovy v centre Kežmarku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie