Denník N

Primátor sa spýtal: „Si šaľeny?“ Prečo zastal projekt rekonštrukcie Warholovho múzea v Medzilaborciach

Riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola s maketou umelca. Foto - Andrej Bán
Riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola s maketou umelca. Foto – Andrej Bán

Keď sa ešte za komunistov začal učiteľ v Ľudovej škole umenia (ĽŠU) v Medzilaborciach Michal Bycko zaoberať kráľom pop-artu Andym Warholom, pozvali si ho na pohovor na okresný výbor komunistickej strany. Opýtali sa ho, aký má vzťah k CIA.

„Nerozumel som im. Zo strachu som povedal, že sa mi celkom páčia, robia to dobre. Splietol som si CIA s kapelou AC/DC. Myslel som, že súdruhovia preskočia stôl a zabijú ma tam,“ smeje sa zakladateľ Warholovho múzea, ktoré vzniklo v roku 1991 po tom, ako ho prišiel podporiť vlak umelcov a študentov z Prahy.

Medzi rurálne legendy patrí aj tá, ako Bycko vysvetľoval rusínskym babičkám a dedkom, čo je to pop-art – obrazy vraj maľoval pop (kňaz).

„Spoločnosť Andyho Warhola vznikla tak, že ju založila Verejnosť proti násiliu, čo je zásluha Laca ‚Agnesa‘ Snopka, ktorý na stretnutí umelcov v Košiciach vyslovil túto myšlienku ako prvý. Dovtedy sme vystupovali ako partizáni. ‚Za koho ste?‘ pýtali sa nás. ‚Za Warhola,‘ mykli sme plecom,“ pokračuje Bycko, dnes dôchodca, s tým, že nebyť novembra ’89, dlho by ešte zrejme v ĽŠU miešal modrú so žltou tak, aby z toho bola zelená.

Skôr než na Bratislavu bol Bycko napojený na ľudí z Prahy, na výtvarníkov Aleša Najbrta, Michala Cihlářa, Ruda Prekopa a iných. 15. novembra 1989 mali otvárať výstavu Andy Warhol v dokumentoch, no zakázali im ju.

„Pár týždňov predtým vyhlásili v rádiu Slobodná Európa výzvu Několik vět a medzi signatármi bol Cihlář, ktorý mal v Humennom výstavu Pop-art. Kým však tá vlna z Prahy dorazila na medzilaboreckú pláž, tak to chvíľu trvalo,“ spomína Bycko.

Dva roky po Nežnej revolúcii vzniklo Warholovo múzeum v meste, kde sa končia cesty, v bývalom socialistickom Dome kultúry. Medzičasom si prešlo viacerými kostrbatými peripetiami. O jednej z nich je aj najnovší príbeh.

Od Ľuptáka po Pellegriniho

Súkromný galerista, kurátor, šéf Spoločnosti Andyho Warhola a Byckov zať Martin Cubjak nebol vo funkcii riaditeľa Múzea moderného umenia Andyho Warhola ani deň, keď za ním 1. júna 2018 prišiel okresný prednosta s neodolateľnou ponukou: „Zajtra bude u nás na výjazdovom zasadnutí vláda rozdávať milión pre významné inštitúcie v chudobnom okrese, chceš?“

Kto by nechcel? Cubjak dostal pozvánku. Oblek nemá, na mestský úrad išiel v rifliach. Cestou uvažoval, čo iné ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie