Denník N

Ťažšie príklady si nechajte na koniec. Jedenásť rád, ako zvládnuť prijímačky z matematiky

Ilustrácia - Deník N
Ilustrácia – Deník N

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bojíte sa prijímačiek z matematiky? Samozrejme, že áno, kto by sa nebál? Niečo vám prezradím: som inžinier, mám doktorát v odbore, ktorý je v podstate aplikovanou matematikou, a narátal som sa v živote dosť a dosť.

Ak by som však mal teraz robiť prijímačky na stredné školy, tiež by som sa testu z matematiky bál.

Prečo, keď to predsa určite všetko poznám? Pretože pod tlakom je ľahké urobiť chybu. A vy pod tlakom budete. Len hlupák by nemal rešpekt zo skúšky, ktorá čiastočne rozhodne o vašej budúcnosti. V takých stresových situáciách nejde o to, čo všetko viete. Ide o to, akú časť z toho dokážete v danej chvíli použiť – a to je veľký rozdiel.

Ten, kto sa veľa naučil, ale ľahko spanikári, dopadne na skúškach (a v živote tiež) takmer určite horšie než ten či tá, kto vie menej, no spoľahlivo.

V matematike, rovnako ako v mnohých iných oblastiach, dáva zmysel naučiť sa veľmi dôkladne zopár základných schopností a vytvoriť si niekoľko návykov. Nezaručia vám to, že skončíte medzi prvými, ale takmer určite zaručia, že obstojíte prijateľne. A práve o to väčšinou ide.

Ako túto všeobecnú pravdu aplikovať na stredoškolské prijímacie skúšky z matematiky? Tie sa v Česku práve konajú a na Slovensku budú tiež čoskoro.

Aby sme to zistili, prešli sme si ich zadania z minulých rokov zverejnené na webe Cermatu, českého Centra na zisťovanie výsledkov vzdelávania. Odvodili sme z nich niekoľko jednoduchých rád.

1. Starostlivo si prečítajte zadanie 

V zhone má človek tendenciu preskakovať a čítať čo najrýchlejšie. To je teda veľmi zlý nápad! Prinúťte sa pomaly si prečítať všetko, čo k zadaniu úlohy patrí. Veľmi často záleží na detailoch.

Bežne sa napríklad vyskytujú úlohy, v ktorých máte vybrať jedno z číselných riešení – lenže keď si ich spočítate, zistíte, že nesedí ani jedno z nich. Čo sa stalo? V zadaní ste prehliadli zdanlivo nedôležitý riadok: „Výsledok je zaokrúhlený na celé čísla.“

2. Píšte si medzivýsledky

V matematike sa nevyplatí byť lenivý na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Omyly mysle

Školstvo

Veda

Teraz najčítanejšie