Denník N

Mesiac s odstavenými prokurátormi: Žilinka ich rozsadil, pokarhal a nedal im všetky spisy

Prokurátor Michal Šúrek vo svojej novej kancelárii, malá kancelária Ondreja Repu a spisy z ÚŠP. Foto – archív Denníka N
Prokurátor Michal Šúrek vo svojej novej kancelárii, malá kancelária Ondreja Repu a spisy z ÚŠP. Foto – archív Denníka N

Zblízka sme sledovali, čo sa dialo mesiac po zrušení špeciálnej prokuratúry. Na konci prokurátori poslali generálnemu prokurátorovi otvorený list a odkázali mu, že nebudú ticho.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Nemám ani len stoličku na sedenie. Vlastne žiaden nábytok, iba koberec,“ hovorí prokurátor Michal Šúrek do ruchu mestskej dopravy a zvuku bŕzd električky.

Po úvodnom dni na novom pôsobisku takto ráno 21. marca opisoval svoje nové pracovné podmienky po tom, ako sa deň predtým stal prokurátorom generálnej prokuratúry na odbore väzenstva.

Namiesto do Pezinka teraz každé ráno cestuje do centra Bratislavy. Zhodou okolností máme časť spoločnej cesty do práce, vezieme sa práve tou istou električkou.

Za posledný mesiac sme sa takto stretli viackrát – a v električke medzi rečou rozprával, ako sa darí prokurátorom, ktorých odstavili od nových trestných prípadov.

Aj vďaka týmto stretnutiam sme mohli zmapovať, ako vyzeral prvý mesiac prokurátorov zrušenej špeciálnej prokuratúry. Niektoré prípady sa začali naťahovať, z Európskej komisie poslali vláde po zmenách v prokuratúre netradične ostrý list a prípad vraždy Jána Kuciaka prišiel o svojich prokurátorov.

Podpora na ulici a hneď na začiatok ich rozsadili

Už pri prvom stretnutí bolo vidieť, že prokurátora Šúreka ľudia spoznávajú. „Aj včera mi jeden

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Maroš Žilinka

Úrad špeciálnej prokuratúry

Slovensko

Teraz najčítanejšie