Počas kalamity opitý šoféroval autobus s 12 ľuďmi, čelí obvineniu

Polícia obvinila z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky 34-ročného vodiča autobusu prímestskej dopravy, ktorý mal pri policajnej kontrole v obci Bziny (okres Dolný Kubín) pozitívnu dychovú skúšku. Informovala o tom žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

06.02.2023 09:44 , aktualizované: 13:27
bziny Foto:
Prímestský autobus, ktorý v sobotu 4. februára 2023 skoro ráno šoféroval v obci Bziny opitý vodič.
debata (2)

V čase policajnej kontroly v sobotu 4. februára v ranných hodinách sa v autobuse viezlo 12 ľudí. „Počas kontroly sa vodič podrobil dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 0,49 mg/l, čo je 1,02 promile alkoholu vo vydychovanom vzduchu. Policajti obvinenému mužovi obmedzili osobnú slobodu a zadržali vodičský preukaz," uviedla Kremeňová s tým, že vyšetrovací spis už bol predložený prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby na obvineného muža.

111 mimoriadnych situácií

V pondelok predpoludním evidovalo ministerstvo vnútra ešte 95 vyhlásených mimoriadnych situácií z dôvodu snehovej kalamity.

Celkovo bolo pre snehovú kalamitu vyhlásených 111 mimoriadnych situácií, z ktorých už 16 odvolali. „Vyhlásené boli v Žilinskom kraji, Prešovskom kraji a v jednom prípade v Banskobystrickom kraji,“ priblížili z ministerstva.

Pod Tatrami pokoj

Po víkendovej kalamite sa situácia na cestách v podtatranskom regióne stabilizovala, cestári odvolali prvý kalamitný stupeň. Ostáva sprejazdniť už len jeden úsek z obce Stráne pod Tatrami do Kežmarku.

Potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský s tým, že s frézou cestu upravili, avšak neotvárali ju pre veľmi zlú viditeľnosť.

VIDEO: Sneh, ľad, katastrofa. Hromadná nehoda na východe vyzerala hrôzostrašne
Video

„Nechceli sme riskovať, že sa tam autá zrazia a vytvoria nám prekážku. Dnes by sme ju chceli dočistiť na plnú šírku, potom by už malo byť všetko v poriadku,“ uviedol Polomský. V regióne podľa neho prestalo snežiť aj fúkať, mrzne, takže sa cestárom podarilo vyčistiť a upraviť všetky cesty. V pondelok ešte budú pokračovať v rozširovaní profilov jednotlivých úsekov.

Mimoriadnu situáciu vyhlásenú ešte v piatok zrušil v pondelok aj krízový štáb Ružomberka, informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Donovaly boli zatvorené

Horský priechod Donovaly po asi dvoch hodinách otvorili v pondelok doobeda pre nákladné vozidlá nad desať metrov celkovej dĺžky. Vyplýva to z informácií zverejnených Slovenskou správou ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.

Počasie / Zima / Sneh / Ľad / Námraza / Čítajte viac Po dvoch rokoch by sa mohla do Európy prihnať "beštia z východu"

Na vozovke horského priechodu sa nachádza zľadovatený sneh do troch centimetrov hrúbky. Pre vozidlá nad 12 metrov celkovej dĺžky je naďalej uzatvorený horský priechod Príslop.

Pozor na lavíny

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Dopravná situácia na cestách spôsobená hustým...
Situácia na cestách v meste Poprad v piatok 3....
+9Dopravná situácia na cestách spôsobená hustým...

„Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh, a to predovšetkým na záveterných južných, juhovýchodných, juhozápadných a východných expozíciách. Nízke teploty neprajú stabilizácii snehovej pokrývky a tá je na mnohých strmých svahoch (nad 30 stupňov) málo spevnená. Lavínu je tak možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení,“ upozornil Buliak.

Doplnil, že sa očakáva výskyt stredných a veľkých spontánnych lavín, ktoré môžu zasiahnuť aj turistické chodníky alebo ústia dolín.

VIDEO: Katastrofálne počasie v Prešovskom kraji
Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #snehová kalamita #sneženie