Aktuálne 22. október 2021

Ruská ambasáda v Belehrade neuznáva vyhostenie ruských diplomatov z Kosova

TASR
TASR

Keďže Rusko medzinárodnoprávne neuznáva Kosovo, žiadnu právnu silu preň nemajú ani rozhodnutia jeho orgánov a inštitúcií.

Keďže Rusko medzinárodnoprávne neuznáva Kosovo, žiadnu právnu silu preň nemajú ani rozhodnutia jeho orgánov a inštitúcií.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Ruské veľvyslanectvo v Belehrade v piatok oznámilo, že rozhodnutie kosovskej administratívy o vyhostení dvoch ruských diplomatov nemá právnu silu.

Predstaviteľ ruskej ambasády pre agentúru Interfax vysvetlil, že Rusko "neuznáva nezávislosť Kosova, a teda ani regionálnej vlády a iných štruktúr".

"Pre nás žiadne rozhodnutia Prištiny nemajú právnu silu," uviedol ruský diplomat.

Za "absolútne neprijateľné" súčasne označil pokusy zabrániť ruským diplomatom akreditovaným pri Misii OSN pre dočasnú správu v Kosove (UNMIK), aby tam vykonávali svoju činnosť legitímne a plne v rámci medzinárodného práva.

Ruské veľvyslanectvo tak reagovalo na krok Kosova, ktoré nariadilo vyhostenie dvoch ruských diplomatov pre údajné "ohrozenie národnej bezpečnosti". V piatkovom vyhlásení to uviedla kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová, ktorá zároveň obvinila Moskvu zo snahy destabilizovať región, píše agentúra AP.

Osmaniová podľa vlastných slov požiadala kosovské ministerstvo zahraničných vecí, aby dvojicu pracovníkov ruskej diplomatickej misie v Kosove označilo za nežiaduce osoby.      

Rozhodnutie prezidentka pripísala údajným "škodlivým aktivitám, ktoré môžu ohroziť národnú bezpečnosť a ústavný poriadok Kosova". Ďalšie podrobnosti bezprostredne neposkytla, píše AP.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 – deväť rokov po tom, ako NATO uskutočnilo 78 dní trvajúcu operáciu spočívajúcu v náletoch na ciele v Srbsku, čím chceli spojenci zastaviť perzekúcie etnických Albáncov v Kosove.

Veľká časť západných krajín uznala nezávislosť Kosova, ale Srbsko a jeho spojenci Rusko a Čína tak odmietajú urobiť. Uznania sa Priština zatiaľ nedočkala ani od piatich členov EÚ – Slovenska, Španielska, Grécka, Cypru a Rumunska.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0