Prudký nárast daní z majetku a dividend, ktorý schválila nórska ľavicovo orientovaná vláda,  podnietil desiatky tamojších miliardárov, aby sa presťahovali do Švajčiarska. Podľa ekonomického denníka Dagens Naeringsliv opustilo krajinu v rokoch 2022 až 2023 až 82 bohatých Nórov s celkovým čistým majetkom v hodnote zhruba 46 miliárd nórskych korún (3,91 miliardy eur). Vyše 70 z nich sa presťahovalo práve do Švajčiarska, informuje Bloomberg.

Niektoré nórske banky preto plánujú otvoriť v tomto alpskom štáte nové pobočky. Nepriamo tým naznačili, že odchod malej, no bohatej skupinky Nórov bude podľa nich trvalý, vďaka čomu sa Švajčiarsku podarí upevniť status daňového raja. Nórske banky tak budú o klientov súťažiť napríklad s miestnymi bankami UBS a Julius Baer. „Našou stratégiou je nasledovať klientov. Fyzická prítomnosť je dôležitá pre zlepšovanie vzťahov,“ prezradil riaditeľ divízie banky DNB pre Luxembursko Hallgeir Hollup.

Okrem jeho banky plánujú novú pobočku vo Švajčiarsku otvoriť aj Arctic Securities a ABG Sundal Collier. Na DNB sa už zniesla vlna kritika zo strany ľavicovej poslankyne Kari Elisabeth Kaski, keďže v nej má nórska vláda najväčší podiel. Podľa nej by banka nemala občanom radiť, ako sa dostať mimo pôsobnosti nórskych daní.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia
Neprehliadnite

Švajčiarska vláda sprísni kapitálové požiadavky pre bankový sektor