Na hlavný obsah

Vyšetrovateľka tímu Gorila obvinila finančníka Jaroslava Haščáka

Spolu s ním obvinili aj ďalšie štyri osoby.

Vyšetrovateľka tímu Gorila obvinila finančníka Jaroslava Haščáka
Obvinený finančník Jaroslav Haščák. Foto: TASR

Hovorca polície Michal Slivka potvrdil, že vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila obvinila finančníka Jaroslava Haščáka a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Haščáka obvinili aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Upozornil na to portál Startitup. Podľa neho obvinili aj bývalú šéfku Fondu národného majetku Annu Bubeníkovú a exministra hospodárstva Jirka Malchárka. Všetci figurovali v kauze Gorila.

Vyšetrovateľka podľa Slivku začala v stredu (23. 11.) trestné stíhanie a obvinila celkovo sedem osôb. Štyri osoby obvinili z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Dve z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a štyri z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

„Ešte v ten istý deň uznesenie o začatí trestného stíhania a obvinení osôb doručili dozorujúcemu prokurátorovi,“ priblížil Slivka.

Kauza Gorila

Spis Gorila má zachytávať rozhovory medzi vtedajším šéfom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. V kauze figurovali aj Anna Bubeníková a Jirko Malchárek.

Finančník aj skupina autenticitu nahrávky spochybňujú. Spis Gorila sa dostal na verejnosť v novembri 2011, keď ho na internete zverejnil anonym. Obsah spisu vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči aktérom kauzy.

Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera obvineného z kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka. Jej autenticitu potvrdil vtedajší šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

Viaceré médiá dostali o necelý rok neskôr link na údajnú zvukovú nahrávku. Materiál z kauzy skartovali, potvrdil v roku 2019 vtedajší šéf Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik. Jej autenticitu sa preto podľa neho nedalo potvrdiť.

Haščáka v súvislosti s kauzou Gorila obvinili aj v roku 2020. Zadržali ho 1. decembra v sídle spoločnosti Penta v bratislavskej Petržalke. Obvinili ho z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, niekoľko týždňov bol vo väzbe.

Generálna prokuratúra SR obvinenie koncom augusta 2021 zrušila. Ministerstvo spravodlivosti sa neskôr v mene štátu finančníkovi ospravedlnilo za nezákonne vznesené obvinenie a väzobné stíhanie.

Reakcie

Obvinenie Haščáka vníma premiér Eduard Heger (OĽANO) ako dôkaz, že orgány spravodlivosti majú rozviazané ruky a ich rozhodovanie je slobodné.

„Nie je našou úlohou tento krok hodnotiť, ale rešpektovať. Nie je našou úlohou ani vynášať súdy o vine alebo nevine. Toto je v demokratickej spoločnosti a právnom štáte výhradná úloha nezávislých súdov. Úlohou nás politikov je zabezpečiť každému jednému občanovi prístup k spravodlivosti a možnosť obhájiť sa,“ povedal predseda vlády.

O vine, respektíve nevine, majú podľa neho rozhodnúť nezávislé súdy a nie paragraf 363 Trestného poriadku. „Doprajem každému občanovi možnosť očistiť svoje meno alebo niesť zákonné následky svojho konania,“ dodal.

Podľa Kollára musia vyšetrovatelia vedieť uniesť dôkazné bremeno

Vyšetrovatelia, ktorí obvinili Haščáka. v kauze Gorila, by mali vedieť aj uniesť dôkazné bremeno, aby to nedopadlo ako naposledy. V opačnom prípade je to na odchod policajného prezidenta i ministra vnútra. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

„Kauza Gorila sa mala riadne vyšetriť už pred 12 rokmi. Je to trauma nášho národa, nemáme to vyriešené,“ povedal Kollár s tým, že dotyční aktéri už mali byť potrestaní. Víta, že polícia začala konať v kauze.

Pripomenul však nedávne udalosti a rozhodnutia justičných orgánov. Tiež skutočnosť, že sa rezort spravodlivosti ospravedlnil Haščákovi za nezákonné obvinenie a väzbu.

„Keď to znova takýmto spôsobom pokašlú, tak je to na pád ministra alebo policajného prezidenta,“ dodal.

Čo sa týka paragrafu 363 Trestného poriadku, Kollár poukázal na prípady viacerých osôb, pri ktorých ho generálny prokurátor Maroš Žilinka zamietol. Pýta sa, prečo sa teda robí z paragrafu strašiak.

Obhajoba s obvinením nesúhlasí

S obvinením Haščáka jeho obhajoba nesúhlasí, ale víta možnosť po desiatich rokoch sa konečne oboznámiť s obsahom spisu v základnom trestnom konaní Gorila. Zároveň možnosť sa voči vzneseným podozreniam brániť, čo podľa nej doteraz nebolo možné. Uviedol to advokát Martin Škubla.

„Ak toto obvinenie je resumé desaťročného vyšetrovania Gorily tzv. ‚vo veci‘, znamená toto obvinenie v podstate začiatok konca celej tejto kauzy,“ poznamenal.

Vznesenie obvinenia Haščákovi im bolo podľa jeho slov doručené až po medializácii. Obhajoba aj klient ho hodnotia ako priznanie fiaska celého desaťročného vyšetrovania Gorily. „Ak sa polícia zmohla len na toto, tak je to naozaj hanba,“ vyhlásil Škubla.

Obvinenie finančníka a ďalších šiestich osôb sa podľa neho podobá predošlému obvineniu v kauze nahrávky. „Načasovaním doručenia obvinenia na druhé výročie toho predošlého a použitou metódou pani vyšetrovateľky,“ vysvetlil. Tá podľa Škublu pracuje so skutočnosťami, ktoré sú tímu Gorila už roky známe. „Ak teda na ich základe bol dôvod klienta obviniť, malo sa tak stať už pred mnohými rokmi,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko