Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

Moskovský súd v stredu uvalil väzbu na námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova, zadržaného o deň skôr kvôli podozreniu z brania úplatkov. Oznámili to ruské médiá, podľa ktorých Ivanovovi v prípade odsúdenia môže hroziť až 15 rokov väzenia.

24.04.2024 10:33
Sergej Šojgu Foto:
Ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo). O zatknutí jeho námestníka Timura Ivanova bol podľa hovorcu Kremľa informovaný aj prezident Vladimir Putin
debata (10)

Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom do 23. júna, rovnako ako ďalší podozrivý v rovnakom prípade, námestníkov známy Sergej Borodin. Obaja sú obvinení z prijatia úplatku v obzvlášť vysokej výške, uviedla agentúra Interfax. Dodala, že podľa vyšetrovateľov sa obaja obvinení dohodli na úplatku s tretími osobami pri poskytovaní služieb pre ministerstvo.

Ďalšie podrobnosti prípadu zatiaľ nie sú známe. Úplatok „v obzvlášť vysokej výške“ znamená najmenej milión rubľov (okolo 10-tisíc eur). Za to hrozí až 15 rokov väzenia, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

O Ivanovom zadržaní informovali ruské médiá v utorok večer, o zatknutí bol podľa hovorcu Kremľa informovaný aj prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu.

Námestník ministerstva obrany Timur Ivanov Foto: SITA/AP
Timur Ivanov AP Námestník ministerstva obrany Timur Ivanov

Na ministerstve mal Ivanov na starosti podľa Interfaxu výstavbu a opravy nehnuteľností, správu majetku, ubytovanie vojsk a tiež zdravotnícke zabezpečenie ozbrojených síl.

Ivanov zodpovedal napríklad za projekt takzvanej obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavného chrámu ruských ozbrojených síl alebo kozmodrómu Vostočnyj, uviedli skôr médiá.

Drsný život v Mariupole. Aj o humanitnú pomoc treba zabojovať (Archívne video)
Video

Ako námestník pôsobil na ministerstve od roku 2016, podľa serveru Meduza je vnímaný ako ministrov človek. Spolupracovníci zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v roku 2022 tvrdili, že Ivanovovi patria nehnuteľnosti v Moskve a v ďalších ruských mestách za stovky miliónov rubľov.

Russia Ukraine War Struggling Farmer Čítajte viac Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy
10 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rusko #ministerstvo obrany #väzba #Sergej Šojgu