Americké vozítko Perseverance odletelo pred rokom skúmať Mars

Základné údaje o americkom robotickom roveri Perseverance (Vytrvalosť), ktoré pred rokom (30. júla) odletelo k Marsu:

30.07.2021 06:00
perseverance - trasa Foto:
Fotografia zobrazuje možnú cestu, ktorú by mohol rover Mars 2020 Perseverance prejsť v krátere Jazero.
debata (1)
  • Robotické vozítko Perseverance odštartovalo na svoju misiu k Marsu z floridského Mysu Canaveral na palube rakety Atlas V. Na Marse pristálo tento rok 18. februára v kráteri pomenovanom Jazero, kde sa pred 3,5 miliardami rokmi nachádzala voda a kde sa podľa vedcov môžu nachádzať známky života mikróbov.
  • Program Perseverance zahŕňa predovšetkým hľadanie známok možného života na Marse. K úlohám automatického výskumníka ale patrí aj charakterizovať klímu a geológiu planéty a zbierať vzorky hornín a prachu, ktoré by niekedy v budúcnosti mali byť prepravené na Zem. Cieľom expedície je tiež pripraviť cestu pre výpravu ľudí na Mars.
ingenuityy Čítajte aj Vrtuľník Ingenuity na Marse absolvoval svoj desiaty let
  • Šesťkolesový rover Perseverance má podobné rozmery ako osobný automobil. Váži asi 1025 kilogramov a je asi tri metre dlhý, 2,7 metra široký a 2,2 metra vysoký. Jeho robotická ruka je dlhá 2,1 metra. Podľa Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) je to jej zatiaľ najväčšie a najsofistikova­nejšie vozítko pre prieskum Marsu. Okrem Perseverance bádajú na Marse aj dve ďalšie robotické zariadenia NASA – vozítko Curiosity (od roku 2012) a stacionárna sonda InSight (od roku 2018).
Padák použitý pri pristátí roveru Perseverance...
Rover Persevereance.
+7Záber na rover Perseverance počas pristávania...
  • Vozítko je vybavené niekoľkými prístrojmi, spektrometrom, ultrafialovým laserom, radarom alebo kamerovými systémami, ktorými možno na diaľku analyzovať povrch planéty. S využitím niektorých z nich sa počíta aj pre prípadné budúce ľudské výpravy na Mars. Kamerový systém má 23 súčastí a k výbave patria aj dva mikrofóny.
  • Cena vozítka je odhadnutá na 2,8 miliardy dolárov, cena zvyšku projektu je odhadnutá na 1,8 miliardy dolárov. Misia, ktorá je riadená z Laboratória tryskového pohonu (JPL) NASA v Pasadene, bude pravdepodobne trvať jeden marťanský rok, čo je v prepočte na pozemské dni približne 687 pozemských dní.
perseverance 1 Čítajte aj Perseverance vyrobil z atmosféry Marsu po prvý raz kyslík
  • Hneď po pristátí obstaralo vozítko prvé fotografie z pristátia, o mesiac neskôr zvuky Perseverance pri jazde po povrchu Marsu a v apríli napríklad vyrobilo vozítko na Marse kyslík – bolo to prvýkrát, čo sa niečo podobné podarilo na inej planéte ako na Zemi.
  • Asi najzaujímavejšou súčasťou vozítka je malá robotická helikoptéra Ingenuity, ktorej sa tento rok 19. apríla podarilo vzlietnuť a pristáť na povrchu Marsu – išlo o prvý kontrolovaný let motorizovaného stroja na povrchu cudzieho vesmírneho telesa. Potom nasledovali ďalšie lety.
Foto: JPL/NASA
ingenuityy
  • Helikoptéra zvládne naraz let v trvaní 90 sekúnd, prekoná vzdialenosť 300 metrov a môže stúpať do výšky zhruba päť metrov. Helikoptéru, ktorá váži 1,8 kilogramu, poháňajú dva rotory o priemere 1,2 metra umiestnené nad sebou. Rotujú v opačnom smere rýchlosťou 2400 otáčok za minútu – teda oveľa rýchlejšie, než je obvyklé u vrtuľníkov na Zemi.
perseverance 1 Čítajte aj NASA zverejnil zvuk, ktorý vydáva Perseverance pri jazde na Marse
  • Hlavné teleso helikoptéry má rozmery 20×16×14 centimetrov. Na ňom sú umiestnené štyri pristávacie nohy, anténa, panel slnečných článkov a pohonné zariadenia. K pohonu helikoptéry poslúži akumulátor, ktorý je dobíjaný pomocou slnečných článkov.
  • Mená vozítka aj helikoptéry vzišli zo súťaže vypísanej NASA. Názov Perseverance je od študenta z Virginie Alexandera Mathera, meno helikoptéry vymyslela študentka Vaneeza Rupaniová z Alabamy.
  • Tento rok v máji pristál na Marse aj čínsky modul a Čína sa stala po USA a ZSSR treťou krajinou sveta, ktorej modul pristál na „červenej planéte“. V druhej polovici mája potom čínske robotické vozidlo Ču-Žung úspešne opustilo pristávací modul a prvýkrát vyšlo na povrch Marsu.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #vozítko #Perseverance