Porsche ukázalo vynovené logo. Nájdete tri rozdiely?

Tri roky si vyžiadala modernizácia ikonického „erbu“ Porsche. Výsledok je však takmer nepostrehnuteľný. Iný názor na to ale majú asi jeho tvorcovia.

06.06.2023 12:00
debata
Hľadať rozdiely v novom logu Porsche dá... Foto: Porsche
Porsche - nové logo 2023 Hľadať rozdiely v novom logu Porsche dá poriadne zabrať. Asi najvýraznejšou zmenou je čierny nápis Stuttgart, ktorý bol pôvodne gravírovaný.

Logo Porsche patrí do zlatého fondu automobilky zo Zuffenhausenu. Veď na svet prišlo v roku 1952. Navyše ho nesú jedny z najslávnejších a najkultovejších športových áut planéty. Inovovať ho je teda obrovská zodpovednosť. Každá zmena musí rešpektovať tradíciu a pritom priniesť čosi nové. Úpravami prešlo len v rokoch 1963, 1973, 1994 a naposledy v roku 2008. Teraz Porsche usúdilo, že je čas na ďalšiu zmenu. Presnejšie, pred troma rokmi, pretože, nové logo, ktoré práve predstavilo, si vyžiadalo tri roky práce!

Logo Porsche sa od svojho vzniku v roku 1952... Foto: Porsche
Porsche - nové logo 2023 Logo Porsche sa od svojho vzniku v roku 1952 menilo len päťkrát.
Porsche Cayenne - 2023 Čítajte viac Porsche Cayenne: Modernizácia prináša nový motor V8 aj prvky z Taycanu

„V procese zrenia, akým je tento, je veľmi dôležitý faktor času. Ochranná známka sa nenavrhuje z večera do rána ani za niekoľko dní. Musíte sa k návrhu stále vracať, niekedy aj v dlhších intervaloch. Až druhý alebo tretí pohľad môže odhaliť nedostatky, ktoré je nutné optimalizovať, kým nedosiahnete harmonický výsledok. Až potom môžete povedať, že presne tak to má byť,“ vysvetlil Joachim Paetzel, expert na farby a dekorácie Porsche. Výsledok je zaujímavý, pretože na prvý pohľad vám žiadna zmena do oka nepadne. Je to ako s hrou – nájdi tri rozdiely. Čo sa teda zmenilo?

Porsche - nové logo 2023
Porsche - nové logo 2023
+9Porsche - nové logo 2023
Porsche 718 Spyder RS 1 Čítajte viac Porsche 718 Spyder RS: Cayman GT4 RS prišiel o strechu a lúči sa s ‘fosílnou’ érou

Symbol vzpínajúceho sa žrebca je zobrazený detailnejšie, najmú jeho chvost. Pôvodne gravírovaný nápis Stuttgart je teraz čierny, a teda aj kontrastnejší. Podklad pod parožím je brúsený, kým doteraz bol štruktúrovaný. Naopak, červené pásy sú štruktúrovanejšie ako predtým. Využívajú tvar včelieho plástu. Prvým modelom, ktorý sa bude môcť pochváliť vynoveným logom by mala byť Panamera. Stane sa tak ale až koncom roka. Zaujímavosťou je, že Porsche kvôli zberateľom vyrába dodnes všetky verzie svojho loga. Vznikajú v podstate manuálne a veľmi náročným procesom.

Týchto 10 zaujímavých faktov o logu Porsche ste asi nevedeli

1. – Vzpínajúci sa kôň uprostred znaku Porsche pochádza z pečate mesta Stuttgart. Názov má pôvod v chove koní (,,stud garden"). V kombinácii s názvom mesta nad ním sa tak Porsche identifikuje so svojím domovom vo Švábsku.

2. – Čierna a červená farba a štylizované jelenie parožie boli prevzaté z tradičného znaku spolkovej krajiny Württembersko-Hohenzollernsko.

3. – Prvé hľadanie ochrannej známky Porsche prebehlo prostredníctvom otvorenej súťaže. V marci 1951 vyhlásil stuttgartský lekár a zberateľ umenia Ottomar Domnick súťaž na nemeckých umeleckých akadémiách. Ponúkaná cena za vytvorenie loga bola 1 000 nemeckých mariek. Žiadny z predložených návrhov však nezodpovedal predstavám vedenia spoločnosti Porsche.

4. – Na tvorbe znaku sa podieľal aj americký dovozca automobilov Max Hoffman. Ten o myšlienke loga hovoril s Ferrym Porsche počas návštevy USA na konci roku 1951. Dňa 27. decembra 1951 si Porsche urobil poznámku: „Veniec volantu zdobený nápisom ,Porsche' a stuttgartským znakom alebo podobným.“

5. – Pôvodný znak Porsche nakreslil Franz Xaver Reimspieß. Tento veľmi talentovaný kresliar pravdepodobne v roku 1936 navrhol aj logo Volkswagenu. Začiatkom roka 1952 nakreslil prvú verziu znaku Porsche.

6. – Znak Porsche je od roku 1952 chránený ako ochranná známka (DE 657728). Komerčne sa smie používať iba s výslovným súhlasom spoločnosti Porsche AG.

7. – Znak Porsche sa objavil na automobiloch štyri roky po nápise Porsche. Koncom roku 1952 sa znak prvýkrát objavil na venci volantu a v novembri 1954 bol integrovaný do kľučky na kapote vozidla 356 Speedster. Od roku 1959 zdobil aj puklice športových vozidiel zo Zuffenhausenu.

8. Nové vydanie klasického znaku Porsche bolo podrobené rozsiahlemu testovaniu, aby spĺňalo najvyššie štandardy kvality. Tie zahŕňali aj testovanie v klimatickom cykle vo vývojovom centre automobilky Porsche vo Weissachu.

9. – 1. apríla 2019 spoločnosť Porsche predstavila prvé logo na svete s integrovaným QR kódom, takzvaným QREST.

10. – Logo Porsche sa od svojho vzniku v roku 1952 menilo len päťkrát. Prvýkrát v roku 1963, následne v rokoch 1973, 1994, 200 a najnovšie práve v tomto roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche
Články podľa značiek