Aktuálne 05. jún 2023

Testovanie 5 by sa v budúcom školskom roku nemalo uskutočniť

TASR
TASR

Externé testovanie žiakov piateho ročníka základných škôl sa neuskutočnilo ani v tomto školskom roku.

Externé testovanie žiakov piateho ročníka základných škôl sa neuskutočnilo ani v tomto školskom roku.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Testovanie 5 by sa v budúcom školskom roku nemalo uskutočniť. Vyplýva to z informácií v Sprievodcovi školským rokom 2023/2024, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva.

Externé testovanie žiakov piateho ročníka základných škôl sa neuskutočnilo ani v tomto školskom roku. Bývalý minister školstva Ján Horecký ho zrušil.

Dôvodom zrušenia boli opatrenia, ktorých účelom bolo obmedzenie šírenia ochorenia COVID-19, čím došlo k výraznému zásahu do školského vyučovania v školách.

„Opatrenia na zamedzenie šíreniu ochorenia COVID-19 viedli predovšetkým k prechodu na dištančné vzdelávanie, čo mohlo v niektorých prípadoch viesť k rozdielnej kvalite poskytovaného vzdelávania v závislosti od možností jednotlivých škôl. Dištančné vzdelávanie malo zároveň negatívny vplyv aj na psychiku žiakov," uvádzalo sa v rozhodnutí.

Cieľom Testovania 5 bolo získať objektívne informácie o výkone žiakov pri vstupe na druhý stupeň základných škôl. Zároveň overiť úroveň ich vedomostí a zručností, schopnosti aplikovať poznatky v praktických úlohách a schopnosti logicky myslieť a poskytnúť školám či širokej odbornej verejnosti spätnú väzbu a komplexnejší obraz o vedomostiach a zručnostiach žiakov z testovaných predmetov, ktoré pomôžu pri skvalitňovaní vyučovania. 

Testovanie 5 zrušili aj v roku 2021, dôvodom bola pandémia ochorenia COVID-19. V roku 2022 sa testovanie uskutočnilo. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia