Na hlavný obsah

Akútnu fázu pandémie možno tento rok ukončiť, tvrdí šéf WHO

Dôležité je podľa neho medzinárodné úsilie.

Akútnu fázu pandémie možno tento rok ukončiť, tvrdí šéf WHO
Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Akútnu fázu koronavírusovej pandémie možno podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ukončiť komplexným medzinárodným úsilím ešte tento rok. Povedal to v pondelok (24. 1.) v Ženeve šéf organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa neho však treba okrem iného viac očkovať a testovať v chudobnejších krajinách.

Generálny riaditeľ WHO však zároveň varoval pred unáhleným optimizmom. „Bolo by nebezpečné predpokladať, že omikron bol posledný variant a že už sme v konečnej fáze,“ vyhlásil podľa agentúry DPA.

Pre rýchle šírenie variantu omikron bolo WHO minulý týždeň hlásených 100 nových prípadov z celého sveta každé tri sekundy a každých 12 sekúnd pribudol jeden zosnulý, uviedol ďalej šéf organizácie.

Výskyt ďalších variantov

Aj keď bol omikron prvýkrát identifikovaný ani nie pred desiatimi týždňami, WHO už eviduje viac ako 80 miliónov prípadov infekcie spôsobenej týmto variantom. To je viac prípadov koronavírusovej infekcie ako za celý rok 2020. „Podmienky sú ideálne pre výskyt ďalších variantov,“ varoval Tedros.

Šéf WHO však tiež konštatoval, že bol prekonaný nedostatok vakcín. Logistická výzva podľa neho aktuálne spočíva v tom, dostať všetky dávky do všetkých krajín a tiež ich tam spotrebovať. V Afrike ešte nedostalo žiadne očkovanie proti covidu 85 percent ľudí, zdôraznil šéf WHO.

Len v prípade, že sa v najbližších mesiacoch podarí zaočkovať 70 percent obyvateľov každej krajiny, bude možné vírus poraziť, upozornil. „Môžeme covid ukončiť ako globálnu núdzovú situáciu a môžeme to urobiť v tomto roku,“ povedal Tedros.

Riaditeľ WHO pre európsky región Hans Kluge v nedeľu (23. 1.) uviedol, že šírenie variantu omikron by mohlo prispieť k ukončeniu pandémie v Európe. Zároveň však vyzval na opatrnosť a miernil optimistické vyhlásenia, podľa ktorých by sa covid mohol čoskoro pretransformovať na zvládnuteľné, trvalo sa vyskytujúce ochorenie podobné sezónnej chrípke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet