Pálil po civilistoch z kanóna. Ukrajina obvinila ďalšieho podozrivého z masakra v Buči

TA3 ČTK
31.5.2023 18:13

Ukrajinská generálna prokuratúra v stredu obvinila z vojnových zločinov ruského vojaka, ktorý v meste Buča pri Kyjeve vlani na jar zastrelil štyroch civilistov. Buča bola v tom čase okupovaná ruskými vojskami.

Buča
TASR/AP

Za porušenie vojnových zvyklostí spolu s úmyselnou vraždou hrozí podozrivému vojakovi v prípade chytenia a odsúdenia 15 rokov až doživotie. Prokuratúra identifikovala podozrivého ako dvadsaťštyriročného ruského vojaka, strelca v posádke obrneného transportéra BRDM-2 označeného číslicou 111, slúžiaceho u 76. gardovej výsadkovej divízie ruských ozbrojených síl. Jeho meno neuviedla, zverejnila však rozostrenú snímku, pochádzajúcu zo záberov ruskej televízie.

Podľa vyšetrovateľov sa ráno 5. marca 2022 kolóna ruských vozidiel na čele so spomínaným transportérom presúvala cez Buču. V ulici Lecha Kaczyńského proti kolóne išli v protismere dve autá s civilistami. 

Na rozkaz veliteľa kolóny začal strelec po autách strieľať z automatického kanóna kalibru 30 milimetrov a smrteľne zranil štyroch ľudí: matku, jej dve deti a ich suseda. Ďalší ľudia vyviazli so zranením, tvrdia vyšetrovatelia. Prokuratúra podľa BBC dodala, že podniká úkony proti spolupáchateľom tohto zločinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok