Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


K odporu proti norme Euro 7 sa pridalo aj Nemecko

K skupine krajín nesúhlasiacich s navrhnutým znením emisnej normy Euro 7 sa počas ministerského zasadnutia v Luxemburgu pridalo Nemecko.

Slovensko spolu s Francúzskom, Talianskom, Českom, Poľskom, Maďarskom, Rumunskom a Bulharskom požaduje okrem iného odklad platnosti nových emisných požiadaviek a ich “realistické znenie”. Argumentujú tým, že norma navrhnutá vlani v novembri Európskou komisiou obmedzí možnosti automobiliek investovať do prechodu na elektromobilitu.

Komisia navrhla zaviesť normu pre osobné autá a dodávky od roku 2025, pre nákladné vozidlá potom od roku 2027. Spomínané štáty chcú, aby platila až najskôr tri roky po svojom definitívnom schválení, ktoré môže byť otázkou niekoľkých rokov.
Európske automobilky sa navrhovanej emisnej norme bránia, je podľa nich príliš nákladná, uponáhľaná a zbytočná. Boli by s ňou podľa nich spojené veľké výdavky a tieto vynaložené peniaze by mohli chýbať pri chystanom prechode na výrobu elektromobilov. EK tvrdí, že prísne pravidlá sú potrebné na zníženie škodlivých emisií a tiež aby sa neopakoval škandál okolo falšovania testov emisií, ktorému čelila automobilka Volkswagen.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov