Denník N

Vychovávajú talenty pre NHL a ešte aj získali slovenský titul. Hokejový ošiaľ v Nitre pohltil aj ministrov

Hráči Nitry. Foto - TASR/Henrich Mišovič
Hráči Nitry. Foto – TASR/Henrich Mišovič

Hokejisti Nitry porazili Spišskú Novú Ves 2:1 po predĺžení. Rozhodujúci gól strelil Miloš Bubela.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak útok vyhráva zápasy a obrana tituly, pri hokejovej Nitre môže toto pravidlo platiť len v tom prípade, ak najlepšia obrana je útok.

Až nezvyčajne ofenzívny štýl na play-off nielenže pobláznil fanúšikov, ktorí vypredali nitriansky zimák do niekoľkých desiatok sekúnd, ale nevedeli si s ním poradiť ani favoriti.

Ôsmy tím po základnej časti, ktorý si nedokázal zaistiť ani priamy postup do play-off a jeho fanúšikovia skandovali „My tú ligu aj tak vyhráme“, napokon postupne vyradil víťaza základnej časti Poprad, následne druhé Michalovce a vo finále tretiu Spišskú Novú Ves.

Nitrania dokonca vyhrali finálovú sériu expresným spôsobom – 4:0 na zápasy. Už pred štvrtým duelom si na dvere napísali veľkým „4:0“.

Ofenzívnu taktiku pritom naordinovali tréneri Antonín Stavjaňa s dvojicou asistentov Dušan Milo a Ivan Švarný. Všetko bývalí obrancovia.

„Bola to zvláštna sezóna. Podceňovali nás právom, základná časť bola rozkolísaná, ale potom sme sa naučili hrať play-off. Zomkli sme sa ako kolektív a to rozhodlo,“ povedal Stavjaňa pre JOJ Šport.

61-ročný Čech Stavjaňa doviedol Nitru k druhému titulu po ôsmich rokoch. Na lavičku tímu sa vrátil v decembri 2022 už po piatykrát v kariére. Odtrénoval tu deväť z posledných jedenástich rokov.

Ešte nedávno hovoril o filozofii, ktorá „potláča ambície hrať o titul“. Napokon ho nečakane s prehľadom získal.

Keď sa legendárneho trénera, ktorý je čestným občanom Nitry (hoci stále býva v rodnom Zlíne), kedysi pýtali, či mu za jeho vernosť a úspechy postavia sochu, vtipne odpovedal, že maximálne zo snehu.

To však bolo dávno predtým, ako Nitre získal titul v sezóne, v ktorej ho absolútne nikto neočakával.

Hľadali novú tvár do NHL

Nitrania

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Hokejová extraliga

Nitra

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie