Matovičov prorodinný balíček v ohrození Rodiny môžu prísť o stovky eur ročne, Kamenickému to na konsolidáciu stačiť nebude

Kristína Votrubová
Kristína Votrubová

Predstavitelia vlády čoraz otvorenejšie naznačujú zmeny v daňovom bonuse.

Predstavitelia vlády čoraz otvorenejšie naznačujú zmeny v daňovom bonuse.

Kristína Votrubová

Kristína Votrubová

Rodiny môžu prísť o stovky eur ročne, Kamenickému to na konsolidáciu stačiť nebude
Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda Slovákom už niekoľko mesiacov sľubuje veľké šetrenie. Minister financií Ladislav Kamenický, ako aj predseda vlády Robert Fico opakujú sumu 1,4 miliardy eur, o ktorú chcú v budúcom roku znížiť štátny deficit.

Ide o veľké číslo. Na porovnanie: podobná suma má ísť napríklad na platy štátnych pedagogických zamestnancov, na chod celého ministerstva pôdohospodárstva zasa išla vlani dokonca nižšia suma.

Vláda však stále nekonkretizovala, kde chce tieto peniaze ušetriť, prípadne ako chce zvýšiť príjmy. Z vyjadrení jej členov sa však dá vytušiť, akým smerom sa zrejme vyberie.

V nedávnom rozhovore pre Postoj minister životného prostredia Tomáš Taraba úplne otvorene povedal, že „prorodinný balík bude okresaný, to je istota“. Ako dodal, v koalícii nemá tento „v Matovičovi zosobnený balík veľkú podporu a je voči nemu veľká oponentúra“.

Zdá sa tak, že preslávených „200 eur na dieťa“, ako zarámcoval prorodinný balíček jeho autor, sa chýli ku koncu. Veľký balík mal byť pritom jedným z hlavných počinov Igora Matoviča na stoličke ministra financií. Šéfovi OĽaNO, dnes hnutia Slovensko, stál aj za to, že sa preň rozpadla vtedajšia koalícia. Balíček totiž spôsobil veľkú roztržku s SaS, ktorá vyústila až do odchodu strany z vlády.

Išlo o naozaj štedrý balíček. Prídavky na dieťa sa mali najprv zvýšiť o polovicu, daňový bonus tiež a ešte k tomu mala pribudnúť nová dávka, ktorej sa ľudovo začalo hovoriť „krúžkovné“. To sa nakoniec nepodarilo zrealizovať, aby však stále platilo 200 eur na dieťa, dodatočne sa zvýšili prídavky na dieťa aj o daňový bonus.

V konečnom dôsledku dnes rodičia dostávajú na každé nezaopatrené dieťa prídavok vo výške 60 eur. Daňový bonus dosahuje 140 eur.

Celý balíček tak ročne vyjde štát na viac ako miliardu eur a prirodzene sa tak dostal na mušku ministra financií Ladislava Kamenického, ktorý pripravuje konsolidačné opatrenia.

Daňový bonus v ohrození

Najpravdepodobnejšie sa zdá, že škrty sa dotknú daňového bonusu na dieťa. Na Tarabove vyjadrenia sa totiž novinári pýtali aj ministra práce Erika Tomáša. Ten uviedol, že „prídavky na dieťa určite nebudú okresané a zostanú v súčasnej výške“, zároveň priznal, že sa vedú debaty o daňovom bonuse na dieťa.

Skresanie tejto daňovej výhody pre rodičov s deťmi si koalícia dala aj do programového vyhlásenia vlády, kde sa píše, že ho vláda nastaví spravodlivejšie.

Dnes totiž funguje tak, že 140 eur si môže uplatniť iba rodič, ktorý zarába viac ako 850 eur mesačne. Pre ľudí s nižšími zárobkami platia nižšie sumy. Bonus vo výške 140 eur zároveň platí iba na prvé dieťa a pri ďalších sa kráti. Ak má teda niekto tri deti a zarába tisíc eur, nemôže si uplatniť bonus vo výške 420 eur, ale iba necelých tristo eur.

Aké má vláda možnosti? Samotný zákon o daňovom bonuse vo výške 140 eur má platnosť iba do konca tohto roka. Vláda tak v podstate nemusí nič urobiť a dosiahne zvýšenie príjmov. Ak jeho platnosť nepredĺži, bonus klesne na úroveň sto eur.

Takéto zníženie by mohlo podľa simulačného modelu SimTask Rady pre rozpočtovú zodpovednosť priniesť okolo 250 miliónov eur.

Kamenický by mohol ísť ešte ďalej a znížiť hodnoty daňového bonusu na úrovne, ktoré platili pred zavedením Matovičovho rodinného balíčka. Tie vtedy dosahovali rôznu výšku podľa veku dieťaťa. Pre tie najmenšie to bolo 47 eur, pre deti nad 15 rokov 24 eur.

Aj ak by sme brali do úvahy iba vyššiu hodnotu, čiže 47 eur, štátnej kase by to prinieslo viac ako 600 miliónov.

Prepúšťanie, energie a dane

Ďalším opatrením, ktoré vláda s najväčšou pravdepodobnosťou prijme, je koniec pomoci s cenami energií. To, že v budúcom roku sa s nimi už nepočíta, povedal Kamenický, ako aj ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Na tento účel išlo vlani podľa Najvyššieho kontrolného úradu 2,62 miliardy eur, veľká časť z toho však bola financovaná z európskych peňazí. V každom prípade však toto opatrenie prinesie do štátnej kasy ďalšie stovky miliónov.

V prípade energopomoci išlo iba o dočasné opatrenie, dôležitejšie je znižovať štrukturálne výdavky, čiže tie, ktoré sú zavedené trvalo. Je teda otázne, či sa koniec energopomoci dá počítať ako konsolidácia.

Ďalšou možnou cestou je znižovanie zamestnanosti vo verejnej správe. To je smer, ktorým by sa rád vybral Fico. Na tlačovej konferencii po kontrolnom dni na ministerstve financií sa vyjadril, že by najradšej prepustil 30 percent zamestnancov ústredných orgánov verejnej správy. Podľa Fica by ich odchod fungovanie úradov vôbec neovplyvnil. 

„Na úrade vlády sme podali slušný výkon, pokiaľ išlo o znižovanie stavov za pár mesiacov, ale vidím tam ešte pomerne výrazný priestor. Možno teraz vyplaším zamestnancov ústrednej štátnej správy, ale myslím si, že tridsaťpercentný rez by absolútne nebol viditeľný,“ povedal.

V skutočnosti však ide o tisícky zamestnancov a už len zistiť, ktorých z nich možno prepustiť, ako rozložiť ich agendu, prípadne ju vypustiť, by bolo náročné a vyžadovalo by si veľa času a prostriedkov. V každom prípade by to podľa odhadov ekonómov v prvom roku neprinieslo vzhľadom na náklady spojené s prepúšťaním až také veľké príjmy.

Rodiny a pracujúci na muške

Jedinými už ohlásenými opatreniami sú rozšírenie dane z tabaku a zavedenie dane zo sladených nápojov. Daň sa bude týkať nealkoholických nápojov s obsahom cukru, ale aj umelých sladidiel. Platiť ju bude výrobca, prípadne dovozca, no je jasné, že sa z veľkej časti prenesie do konečnej ceny pre spotrebiteľa.

Ďalšou predstavenou zmenou je zavedenie spotrebnej dane z tabaku a na rôzne tabakové výrobky, najmä vaporizéry. 

Tieto opatrenia však v prvom roku prinesú do štátnej kasy iba okolo sto miliónov eur. Ani spolu so znížením daňového bonusu možná úspora nedosahuje ani miliardu. Je teda jasné, že vláda bude musieť prísť s ďalšími opatreniami.

Koho sa najviac dotknú, je zatiaľ neznáme. Podľa doterajších krokov sa zdá, že Ficova vláda si vybrala svojho favorita, ktorého bude chrániť najviac, a to sú dôchodcovia. Prípadné úsporné opatrenia sa tak skôr dotknú rodín a pracujúcich.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia