Uhrík s Mazurekom nechcú byť v izolácii ako Kotleba. Hlas ich odmieta už teraz, Kollár ešte uvidí
28.1.2021 00:00
akt. 22.06.2021 04:22

Uhrík s Mazurekom nechcú byť v izolácii ako Kotleba. Hlas ich odmieta už teraz, Kollár ešte uvidí

Marian Kotleba Zdroj: TASR
Uložiť článok
Kotlebova strana je v Národnej rade v úplnej izolácii a z vlastnej iniciatívy nepresadila od roku 2016 vôbec nič. Uhríkovci naznačujú, že by sa z izolácie chceli dostať.

Najznámejšie tváre ĽSNS opustili Mariana Kotlebu a je vysoko pravdepodobné, že si založia vlastnú politickú stranu.

Viac detailov nepoznáme, no aj z doterajších vyhlásení Milana Uhríka či Milana Mazureka sa dá veľa vyčítať.

Napríklad to, že im začínala prekážať politická izolácia, do ktorej sa ĽSNS pod vedením Kotlebu dostala. Vyhliadky uhríkovcov nie sú oveľa lepšie.

Večnú izoláciu už nechcú

Pripomeňme si najskôr, čo Uhrík hovoril vo videu, ktoré zverejnil na Facebooku v deň svojho odchodu.

„Nikto z nás z politiky neodchádza. Práve naopak, budeme sa snažiť bojovať za Slovensko, za vaše práva a za vašu lepšiu životnú úroveň oveľa profesionálnejšie, múdrejšie a efektívnejšie,“ konštatoval.

Niekdajšia pravá ruka Kotlebu vyhlásila, že sa chcú vyhýbať zbytočným a nič neriešiacim provokáciám, ktoré by ich odsúdili na večnú opozíciu a izoláciu.

„Pretože sami uznáte, že politika, ktorá nikdy neprinesie nejaké reálne výsledky, jednoducho nemá zmysel,“ dodal, narážajúc zrejme na pôsobenie ĽSNS.

Faktom je, že Kotlebova strana je v Národnej rade v úplnej izolácii a z vlastnej iniciatívy nepresadila od roku 2016 vôbec nič.

Kontroverzná minulosť

Pred voľbami odmietli spoluprácu s ĽSNS prakticky všetky politické subjekty. Ba čo viac, predseda strany môže už čoskoro skončiť na niekoľko rokov za mrežami za propagáciu neonacizmu.

To naozaj nie je dobrá východisková situácia pre kohokoľvek, kto má v politike vyššie ambície ako len minúť štedrý štátny príspevok na fungovanie strany.

Má však skupina okolo Milana Uhríka väčší koaličný potenciál?

Milan Mazurek patril k najradikálnejším predstaviteľom ĽSNS, navyše bol právoplatne odsúdený Najvyšším súdom za hanobenie rasy.

Ondrej Ďurica, ďalší odídenec, bol v minulosti spevákom neonacistickej kapely Biely odpor. Miroslav Suja mal zasa blízko k mafiánskemu bosovi Mikulášovi Černákovi.

Najmenej kontroverzný je samotný Uhrík. Vzdelaný muž s kultivovaným vystupovaním, ktorý ĽSNS neraz zastupoval v rôznych diskusných reláciách. Aj Uhrík však mal v minulosti problém odsúdiť holokaust. Jeho výrok, že sa nevie vyjadriť, pretože nie je historik, už medzičasom zľudovel.

Erik Tomáš: Neprichádza do úvahy

Len ťažko si teda predstaviť situáciu, že by tie isté strany, ktoré poslali do izolácie Kotlebu, zrazu začali spolupracovať s ľuďmi, ktorých do politiky pritiahol.

Podpredseda Hlasu Erik Tomáš napríklad už teraz uhríkovcom hovorí nie.

„Nemyslím si, že sa zmenou strany zmenia aj hodnoty a ideologické postoje týchto politikov. A tie sú v úplnom rozpore s tými našimi. Čiže spolupráca neprichádza do úvahy,“ tvrdí Tomáš.

V podobnom duchu sa vyjadril poslanec OĽaNO Peter Pollák ml. „Nástupnícka organizácia, ktorá sa črtá po rozpade ĽSNS a možnom odchode Mariana Kotlebu do väzenia, nebude podľa môjho názoru žiadnou prijateľnejšou alternatívou,“ myslí si Pollák.

Ak Uhrík s Mazurekom založia novú stranu, budú podľa neho možno vystupovať umiernenejšie, ale len preto, že sa už poučili a vedia, že za fašistické symboly môžu byť stíhaní.

Hovorca SaS Ondrej Šprlák zasa tvrdí, že kongres strany vylúčil zo spolupráce len Smer, SNS a ĽSNS, ale je pravdepodobné, že tak spraví aj v prípade novej strany odídencov od Kotlebu.

Ako jediné vyhýbavo odpovedá hnutie Sme rodina. Podľa Borisa Kollára je ešte predčasné sa o tejto veci baviť. „Uvidíme, čo to bude za nový subjekt a či vôbec vznikne,“ odpísalo nám tlačové oddelenie hnutia.

Môžu preraziť?

Otázny môže byť postoj Smeru a Roberta Fica. Hovorca strany na naše otázky neodpovedal. Smer mal už v minulosti problém odmietnuť koalíciu s Kotlebom. Fico zasa bránil Mazureka po tom, ako ho Najvyšší súd uznal vinným.

Jediný, kto zatiaľ povedal, že by si spoluprácu s uhríkovcami vedel za istých okolností predstaviť, je, paradoxne, Kotleba.

Otvorenou otázkou zostáva, či by prípadná nová strana mala vôbec šancu preraziť vo voľbách. Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik si nie je istý. Problémom totiž podľa neho je, že veľa nových voličov už uhríkovci neoslovia.

Môžu síce významne vykradnúť predovšetkým ĽSNS, v takom prípade by však bolo možné, že by sa do parlamentu nedostala ani jedna strana.

Zamiešať kartami môže ešte právoplatné rozhodnutie Najvyššieho súdu. Ak Mariana Kotlebu, ktorý mal vo voľbách 170-tisíc hlasov, pošle do väzenia, ĽSNS sa ocitne v komplikovanej situácii.

Predseda v base

Politici, ktorí zo strany odišli, totiž patrili po Kotlebovi k tým najpopulárnejším. Mazurek, ktorý kandidoval zo 150. miesta, získal takmer 66-tisíc hlasov, teda druhý najvyšší počet.

Za ĽSNS by tak do parlamentu v ďalších voľbách kandidovali len menej výrazní ľudia ako Martin Beluský či Stanislav Mizík.

„Najväčším problémom pre ĽSNS by bolo, že by predseda vo väzení stratil možnosť komunikácie s voličmi. Líder strany je ten, koho voliči akceptujú. Prirodzene by potom časť voličov mohla prejsť k druhej strane,“ dodáva Slosiarik.

Zhruba tri roky pred ďalšími riadnymi voľbami je však ťažké čokoľvek predvídať. Vylúčené totiž nie je ani to, že sa niektoré krajne pravicové či populistické strany budú pred voľbami spájať.

Z tých dnes najviac voličov oslovuje Harabinova Vlasť. Samotný Harabin sa však v minulosti s kotlebovcami skôr hádal a posielal im odkazy cez médiá. Pred voľbami sa s ĽSNS nedokázal dohodnúť na spoločnej kandidátke.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.