Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
464. deň na Ukrajine: Úlomky striel zabili ženy, Kyjev sa aktívne bráni
Zdielať na

464. deň na Ukrajine: Úlomky striel zabili ženy, Kyjev sa aktívne bráni

KYJEV / Rusko už piaty deň po sebe zaútočilo na Kyjev počas noci. Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že zostrelila viac než 30 rakiet a dronov. Padajúce trosky zranili dvoch ľudí vrátane dieťaťa. Viacerí obyvatelia strávili noc v úkrytoch alebo v metre. Útoky dronmi hlásili aj z mesta Kursk na východe Ruska. Pri ukrajinskom ostreľovaní ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou zomreli dve ženy, keď ich zasiahli úlomky striel. Vodca skupiny vagnerovcov Prigožin vyhlásil, že jeho bojovníci sa nezapoja do vojny, kým sú vo velení tzv. "klauni" z Moskvy. Prigožinovi muži sa nedávno stiahli zo zdevastovaného Bachmutu.

Ukrajina zostrelila v noci vyše 30 ruských rakiet a útočných dronov

Ukrajina zostrelila v noci na piatok vyše 30 rakiet a dronov, ktorými Rusko útočilo na hlavné mesto Kyjev. TASR informuje podľa portálu britskej stanice Sky News. Vojenská správa Kyjeva na sociálnej sieti Telegram oznámila: "Podľa predbežných informácií ukrajinská protivzdušná obrana zistila a zničila vo vzdušnom priestore nad Kyjevom a okolo Kyjeva vyše 30 vzdušných cieľov rôznych druhov." Starosta Kyjeva Vitalij Kličko predtým oznámil dve samostatné vlny útokov a neskôr na Telegrame napísal, že záchranné služby nemali žiadne telefonáty so žiadosťou o pomoc. Rusko sa zatiaľ k najnovšiemu útoku nevyjadrilo.

Rusko zaznamenalo pri Bachmute najmenej 60 000 obetí, tvrdí západný predstaviteľ

Rusko utrpelo počas svojej snahy o dobytie východoukrajinského mesta Bachmut najmenej 60 000 obetí, pričom ide o počet ranených i mŕtvych. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News, ktorá sa odvoláva na nemenovaného západného predstaviteľa. Úspech pri dobýjaní Bachmutu ohlásilo Rusko minulý týždeň. "Odhadujeme, že dobytie Bachmutu zrejme Rusko stálo 60 000 obetí počas rok trvajúceho boja v sektore Bachmut-Popasna," uviedol predstaviteľ. Dodal, že ide o "konzervatívny odhad" a najmenej tretinu z nich tvoria zabití. Celkovo pritom podľa neho prevýšil počet ruských obetí už 200 000 a existujú náznaky, že Ukrajina v nadchádzajúcich týždňoch spustí očakávaný protiútok. Západný predstaviteľ zároveň zopakoval, že Bachmut nie je strategicky dôležitý z hľadiska širšieho konfliktu, tak ako to tvrdia aj iní pozorovatelia. "V Bachmute teraz usudzujeme, že ukrajinské sily sa sťahujú z hlavných husto zastavaných oblastí mesta," uviedol. "Vidíme, že vagnerovci (ruskí žoldnieri) sa aspoň nateraz sťahujú. Nahradzovanie tejto zložky síl je pre už aj tak preťažené konvenčné sily Ruska veľký záväzok," dodal.

Ukrajinci podľa ruských úradov ostreľovali poľnú nemocnicu v Záporožskej oblasti

Vojna na Ukrajine podľa Blinkena Rusko do ďalších rokov výrazne oslabí

V okupovanom Berďansku sú hlásené výbuchy, okupačná správa hovorí o ranených

V meste Berďansk, ktoré na juhovýchode Ukrajiny okupuje Rusko, sa dnes ozvali výbuchy, informuje stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Predstaviteľ okupačnej správy Vladimir Rogov neskôr uviedol, že pri ukrajinskom ostreľovaní mesta utrpelo zranenia deväť ľudí. Kyjev sa zatiaľ nevyjadril. Berďansk leží na juhu Záporožskej oblasti na brehu Azovského mora. Na záznamoch vidieť dym v blízkosti námorného prístavu, pričom médiá hovoria o najmenej šiestich explóziách. O výbuchoch v meste informuje tiež ukrajinská agentúra Ukrinform s odvolaním sa na vyjadrenie ukrajinskej správy mesta, podľa ktorej boli zasiahnuté pozície okupačných síl.

Zástupca Ruskom dosadenej okupačnej správy ukrajinskej Záporožskej oblasti Rogov najprv napísal, že ukrajinské ozbrojené sily "sa pokúsili vykonať na mesto raketový úder" a pracovala protivzdušná obrana – následne informoval o zásahu námorného prístavu. Neskôr Rogov na telegrame písal o deviatich zranených, ktorí boli hospitalizovaní. "Informácie o zabitých sa spresňujú," uviedol a zdieľal rovnaké video, ktoré predtým publikoval kanál Politika krajiny, pričom Rogov zverejnil iba jeho časť. Agentúra Reuters k záberom poznamenala, že bola schopná potvrdiť, že pochádzajú z Berďanska, ale nemohla overiť dátum, kedy boli natočené. Rogov okrem toho podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS povedal, že útok bol vykonaný pravdepodobne raketami Storm Shadow, ktoré Kyjev dostal od Británie. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy