Vatikánska sedma O šéfovi saleziánov, ktorý je už biskupom, aj o malej revolúcii pápeža Františka

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Pavla Rábaru.

Súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Pavla Rábaru.

Pavol Rábara

Pavol Rábara

O šéfovi saleziánov, ktorý je už biskupom, aj o malej revolúcii pápeža Františka
Predstavený saleziánov Angel Fernandez Artime dostáva od pápeža Františka kardinálsky titul na konzistóriu 30. septembra 2023. Foto: profimedia.sk

V aktuálnom súhrne sa dozviete: 

  • ktorí kardináli aktuálne nie sú biskupmi,
  • čo odkázal pápež Vladimirovi Putinovi 
  • a kedy František vymení papamobil za čln.

V tohtotýždňovom newslettri začneme stúpajúcou hviezdou predstaveného saleziánov, kardinálmi budeme pokračovať v kontexte Talianska a zakončíme na mieste, kde by papamobil nebol pápežovi veľmi užitočný.

Najprv kardinálom, potom biskupom. Hlavný predstavený saleziánov kardinál Ángel Fernández Artime prijal cez víkend biskupskú vysviacku. 

Áno, pamätáte si správne. Španielsky salezián je kardinálom už od septembra minulého roka, avšak ako káže motu proprio Jána XXIII. Cum gravissima z roku 1962 – všetci kardináli musia mať biskupskú hodnosť. (O výnimkách neskôr.)

Španielsky salezián don Artime bol teda až do uplynulého víkendu jediným kardinálom s volebným právom (do 80 rokov), ktorý nebol biskupom. 

Počas bohoslužby v rímskej bazilike Santa Maria Maggiore mu biskupské svätenie udelil kardinál Emil Paul Tscherrig, bývalý apoštolský nuncius v Taliansku.

Pokiaľ ide o vedenie saleziánskej kongregácie, don Artime podá demisiu 16. augusta a jeho úrad prevezme vikár. Budúci rok budú mať saleziáni generálnu kapitulu, kde si rehoľa zvolí nové vedenie.

Zaujímavé bude sledovať, aké plány má so 63-ročným saleziánskym kardinálom jezuitský pápež František. Predpokladá sa, že jeho povýšenie do kardinálskeho zboru súvisí so zámerom poveriť ho nejakou významnejšou úlohou.

V kuloároch sa hovorí o tom, že don Artime by sa mohol stať novým prefektom Dikastéria pre zasvätený život a spoločnosti apoštolského života, kde by nahradil brazílskeho kardinála Joãa Braza de Aviza. Ten oslávil práve tento týždeň 77. narodeniny.

Teraz k tým výnimkám. Ako uvádza ACI Stampa, v súčasnosti len štyria kardináli – ktorí však majú viac ako 80 rokov – nie sú biskupmi. Výnimku z tejto povinnosti majú kňazi 97-ročný Argentínčan Luis Pascual Dri, 95-ročný Albánec Ernest Simoni a ďalej dvaja Taliani: 89-ročný pápežský kazateľ Raniero Cantalamessa a 81-ročný Gianfranco Ghirlanda. 

Od vydania spomínaného motu proprio Cum gravissima sa vždy našlo niekoľko kardinálov, ktorí z rôznych dôvodov neprijali biskupské svätenie, medzi nimi bol aj významný francúzsky teológ Henri de Lubac alebo v našich končinách známy český jezuita Tomáš Špidlík. 

Keď už sme pri kardináloch, pristavme sa pri jednej zaujímavosti. Teda aspoň zo slovenskej optiky ide skôr o kuriozitu, no v Taliansku je to nesporne väčšia téma. 

Malá revolúcia pápeža. Ide o to, že s výnimkou Bologne a do vymenovania nového generálneho vikára Ríma sú všetky tradične kardinálske diecézy v Taliansku bez kardinálov arcibiskupov.

ACI Stampa konštatuje, že pri pohľade na začiatok 20. storočia boli tradičnými kardinálskymi diecézami Turín, Miláno, Benátky, Bologna, Florencia, Rím (s generálnym vikárom), Neapol a Palermo.

„V čase zvolenia pápeža Františka v marci 2013 čakali na purpur Turín a Benátky s arcibiskupom Nosigliom a patriarchom Moragliom. A purpur nikdy neprišiel,“ konštatuje talianska agentúra.

Vo Florencii síce je dnes kardinál arcibiskup Giuseppe Betori, ale len do 24. júna, keď ho nahradí 55-ročný kňaz a misionár Gherardo Gambelli. Zatiaľ bez kardinálskeho titulu. 

Krivdili by sme pápežovi Františkovi, že nedáva kardinálske klobúky Talianom. Udeľuje, ibaže si ide svojou cestou, namiesto typických kardinálskych sídel uprednostňuje iný kľúč, pravdepodobne je pre neho dôležitejšia osoba biskupa než historický kontext.

Kardinálom je napríklad arcibiskup Sieny Augusto Paolo Lojudice či Oscar Cantoni, biskup diecézy Como na severe krajiny.

Mimochodom, spomenuli sme Benátky, ktoré takisto nemajú kardinála. Pritom dali cirkvi počas 20. storočia až troch pápežov. Posledný benátsky patriarcha, ktorý nebol kardinálom, bol ešte Angelo Ramazzotti v období rokov 1858 až 1861. Prelát zomrel tri dni pred tým, ako mal dostať kardinálsky klobúk od pápeža Pia IX.

Pápež František strávi túto nedeľu práve v Benátkach. Návštevu začne v ženskej väznici, nasledovať bude stretnutie s mladými a program zavŕši na Námestí svätého Marka bohoslužbou. Po slávnom meste sa bude presúvať aj na motorovom člne.

Ďalšie udalosti v skratke

Spišský biskup František Trstenský navštívil v Žakovciach kňaza Mariána Kuffu. Rozprávali sa „o jeho pastoračnej práci, o jeho vyjadreniach týkajúcich sa verejného diania, o jeho bolestiach, starostiach aj radostiach kňaza“.

Národný pochod za život sa uskutoční 22. septembra 2024 v Košiciach. Hlavným organizátorom sú pro-life organizácie, záštitu nad podujatím prevzala Konferencia biskupov Slovenska.

Vyrokovaný mier je lepší ako vojna bez konca, povedal pápež František ako odpoveď na otázku americkej televízie CBS, čo by odkázal ruskému prezidentovi Putinovi. 

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý slúžil bohoslužbu za Alexeja Navaľného. Po skončení trojročného obdobia „pokánia“ sa rozhodne o možnosti jeho ďalšej kňazskej služby.

Španielski biskupi kritizujú vládny plán na odškodnenie obetí zneužívania. Zameriava sa len na cirkev a je neférový, tvrdia.

O čom píšu vatikanisti 

Tvorcovia portálu The Pillar sa venujú zmenám, ktoré urobil pápež minulý piatok. 

František upravil pravidlá, ktorými sa riadia vatikánske súdy, a zároveň vytvoril nový mechanizmus na podávanie žalôb na mestský štát Vatikán o náhradu škody spôsobenej nesprávnym výkonom spravodlivosti.

Zmeny v legislatíve sú podľa pápeža výsledkom „skúseností získaných za posledných niekoľko rokov v oblasti výkonu spravodlivosti“.

Podľa The Pillaru ide pravdepodobne o narážku na roky trvajúci súdny proces vo Vatikáne, ktorý sa vlani skončil zatiaľ neprávoplatným odsúdením deviatich osôb vrátane kardinála Angela Becciua.

Nenechajte si ujsť

Knižná bodka 

Tentoraz knižný tip z kategórie pre prvoprijímajúce deti a mladých čitateľov. A možno nielen pre nich. 

Ide o knižnú novinku z nášho vydavateľstva Augustín – Môj život je dobrodružstvo. Je to živý a presvedčivý opis života veľkého svätca, cirkevného otca, geniálneho filozofa, teológa a biskupa.

Autorka knihy Raffaella Costová živo a konkrétne rozpráva o Augustínovej ceste. Tá sa totiž v istých ohľadoch podobá ceste mnohých mladých ľudí našej doby. Ilustrácie sú od Marca Giusfrediho.

Knižku si môžete teraz výhodne kúpiť v našom internetovom obchode.

Prajem vám dobrodružný víkend!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia