Na Slovensku začali fungovať bezplatné poradne pre dlžníkov
20.1.2022 11:46

Na Slovensku začali fungovať bezplatné poradne pre dlžníkov

Milan Krajniak Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk
Uložiť článok
Na Slovensku sa vo štvrtok otvorili prvé bezplatné dlhové poradne. Po ročnej pilotnej prevádzke v Bratislave a v Prešove otvorilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR poradne aj v Nitre, Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici, v Poprade a v Lučenci.

Fungovanie bezplatných dlhových poradní je z väčšej časti financované z Európskej únie. Na ich prevádzku v tomto a budúcom roku je vyčlenených 15 miliónov eur. „Tento projekt sa pripravoval rok a chceme ho udržať dlhodobo. Na Slovensku vznikne celkovo 46 poradní, ktoré do konca budúceho roka poskytnú bezplatné poradenstvo 11 000 rodinám. Ak by potreboval poradenstvo aj klient z regiónu, kde poradňa zatiaľ nie je, môže sa na ne obrátiť prostredníctvom sociálnej siete, kde existuje stránka Bezplatné Dlhové Poradne, alebo na webe www.pomahamedlznikom.sk,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

„Ide o akúsi exekučnú prevenciu"

V každom centre bude k dispozícii právnik, ekonóm, psychológ a administratívny pracovník. Tí podľa ministra dokážu pokryť celú škálu problémov, s ktorými sa dlžníci môžu stretnúť. „Vlani sme pilotne odskúšali fungovanie poradní v Bratislave a v Prešove a na základe získaných poznatkov sme optimalizovali pomoc ľuďom, ktorí sa dostali do problémov s dlhmi. Ide o akúsi exekučnú prevenciu, pretože našim cieľom je, aby sa čo najviac ľudí vyhlo exekúciám,“ vysvetlil Krajniak.

Podľa jeho slov už pilotné prevádzky prvých dvoch poradní ukázali, že väčšine ľudí, ktorí sa pre vysoké dlhy dostali do problémov, sa dá, často aj jednoduchými úkonmi, pomôcť. Ako pripomenul, v rámci projektu majú poradne podpísané dohody o spolupráci nie len so štátnymi inštitúciami, ale napríklad aj so Slovenskou komorou exekútorov, s inkasnými spoločnosťami a ďalšími inštitúciami, s ktorými následne dokážu spolupracovať pri riešení ťažkých životných situácií dlžníkov.

„Oni sami to východisko nevedia nájsť, ale naši vyškolení kvalitní dlhoví poradcovia im budú vedieť nájsť riešenia, ako zlepšiť ich situáciu. Pretože vo väčšine prípadov sa to dá. Stačí urobiť prvý krok, prekonať ostych a požiadať o pomoc. Bezplatne ju dostane každý občan SR. Chceme ľuďom čo najviac pomôcť, aby sa čím skôr dostali zo začarovaného kruhu dlhov a postavili sa na vlastné nohy,“ doplnil Krajniak.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.