Koronavírus: Počet zahraničných turistov v Grécku tento rok výrazne vzrástol
22.10.2021 21:07

Koronavírus: Počet zahraničných turistov v Grécku tento rok výrazne vzrástol

Pláž na gréckom ostrovčeku Skiathos Zdroj: Nick Karvounis Unsplash
Uložiť článok
Počet zahraničných turistov prichádzajúcich do Grécka sa v tomto roku výrazne zvýšil.

Ukázali to v piatok údaje gréckej centrálnej banky, ktorá však upozornila, že kľúčový sektor cestovného ruchu zostáva stále hlboko pod úrovňou pred pandémiou.

Zahraniční turisti, ktorí hľadajú slnko a piesok, sú hybnou silou gréckeho cestovného ruchu. Ten sa podieľa pätinou (20 %) na výkone ekonomiky. Pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené cestovné obmedzenia v roku 2020 tvrdo zasiahli a poškodilo toto odvetvie.

Z údajov gréckej centrálnej banky vyplýva, že počet turistov za prvých osem mesiacov roka vzrástol o 80 % na viac ako 8,6 milióna ľudí. A ich výdavky sa zvýšili o viac ako 135 % na takmer 6,6 miliardy eur.

Útlm dovolenkárov

Tieto čísla majú však stále ďaleko k úrovni z roku 2019, pred pandémiou, keď Grécko navštívilo približne 21,8 milióna zahraničných turistov, ktorí tam minuli 13,2 miliardy eur.

Grécko pred kľúčovou letnou turistickou sezónou spustilo veľkú kampaň za dobrovoľné očkovanie väčšiny obyvateľov jeho ostrovov v Egejskom mori, ktoré sú najobľúbenejšími turistickými destináciami, aby pomohlo prilákať späť zahraničných turistov. Väčšina z nich prišla z Nemecka, Británie, Francúzska a Spojených štátov.

Grécka ekonomika klesla v roku 2020 o 9 %, k čomu v nemalej miere prispel pokles turistov. Vláda očakáva, že ekonomika v tomto roku vzrastie o 6,1 % a v roku 2022 o 4,5 %.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Grécko, Koronavírus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.