Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

Na iránskom konzuláte v Paríži sa vyhrážal muž, že sa vyhodí do povetria, nakoniec však sám vyšiel z budovy a polícia ho zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla. Svedok z miesta dopoludnia uviedol, že pri sebe muž mal "granát, alebo výbušnú vestu". Polícia teraz prehľadáva konzulát pre prípadné výbušniny, uviedla stanica BFM TV.

19.04.2024 15:01 , aktualizované: 15:20
debata
Ako Izrael zostreľoval iránske drony a rakety
Video
Izrael so spojencami dokázal zničiť 99 percent dronov a rakiet, ktorými na židovský štát zaútočil Irán. Zdroj: IDF

Okolo poludnia sa vo francúzskych médiách objavila informácia, že na konzulát prišiel muž s výbušninou. Ten to o sebe neskôr tiež sám vyhlásil. V budove iránskeho konzulátu prítomným oznámil, že jeho čin je pomstou za brata, ale o jeho osude nič ďalšie neuviedol. Čo muža k vyhrážkam viedlo, zatiaľ nie je jasné.

Na mieste bola zásahová jednotka aj hasiči. Z dôvodu možnej hrozby nejazdili linky metra šesť a deväť, ktoré prechádzajú stanicou Trocadéro, ktorá je najbližšie ku konzulátu. Polícia oblasť uzavrela a vyzvala verejnosť, aby sa jej vyhýbala.

France Macron Čítajte viac Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

Polícia teraz zisťuje identitu zadržaného, skúma aj vozidlo, ktorým prišiel. Komentátori stanice BFM TV upozorňujú, že na vyšetrovanie vo vnútri konzulátu bude potrebný súhlas Iránu. Vzťahy medzi Teheránom a Parížom poznamenal osud štyroch Francúzov, ktorých Irán zadržiava, dodala BFM TV.

Iran, Izrael Čítajte viac Blízky východ: od regionálnej vojny ku globálnemu konfliktu? Rusko a Čína vyčkávajú

Irán je v uplynulých dňoch v centre svetovej pozornosti po tom, ako cez víkend po prvý raz priamo zaútočil na Izrael, keď naň vyslal vyše 300 rakiet a útočných dronov. Útok bol reakciou na vzdušný úder na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla, ktorý je pripisovaný Izraelu.

Irán, Izrael Čítajte viac Izrael verzus Irán: ako môže vyzerať odveta? + graf

V piatok skoro ráno podľa denníka The New York Times (NYT) izraelský útok na Irán zasiahol leteckú základňu blízko mesta Isfahán v centrálnej oblasti krajiny.

Irán, armáda Čítajte viac V Iráne sa v noci ozvali explózie, podľa NYT útočil Izrael na leteckú základňu. USA o útoku vedeli vopred, zaznelo na G7
debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán