Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
772. deň na Ukrajine: Pri nočnom útoku na Charkov zahynulo 6 ľudí
Zdielať na

772. deň na Ukrajine: Pri nočnom útoku na Charkov zahynulo 6 ľudí

Zdroj: TASR

KYJEV / Pri novom ruskom útoku na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov dnes skoro ráno boli zabití dvaja civilisti a sedem osôb bolo zranených. Uviedol to na sociálnej sieti Telegram šéf správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Americká ministerka financií Janet Yellenová v sobotu počas oficiálnej návštevy Číny varovala čínske podniky pred následkami, ak budú podporovať Rusko vo vojne na Ukrajine. Rusko v sobotu odsúdilo ako provokáciu dronový útok na vojenský objekt proruských separatistov v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko. Ukrajinská armáda stále kontroluje mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti aj napriek pokusom ruských síl o prelomenie ukrajinskej obrany.

​Pri útoku na ukrajinské mesto Charkov boli zabití dvaja civilisti

Verejnoprávna televízia Suspilne podľa agentúry Reuters uviedla, že bol poškodený výškový bytový dom v Ševčenkivskej štvrti a vyhorel obchod. Ďalšie správy uvádzali, že útok sa uskutočnil krátko po polnoci. Synehubov už skôr informoval o útoku na obytnú budovu v Charkove a raketovom útoku na dedinu severne od mesta. Ani pri jednom z týchto incidentov však neboli hlásené žiadne obete.

Charkov, na severovýchode Ukrajiny je častým cieľom ruských útokov, ktoré v posledných týždňoch zosilneli. V stredu pri útoku dronu na mesto zahynuli štyria ľudia a boli vážne poškodené obytné domy.

​Ministerka financií USA varovala čínske firmy pred dôsledkami za pomoc Rusku

Washington pred niekoľkými dňami vyjadril obavy, že Peking pomáha Rusku pri obnove vojenskej základne. "Ministerka Yellenová zdôraznila, že spoločnosti, vrátane tých v ČĽR, nesmú poskytnúť materiálnu podporu pre vojnu Ruska proti Ukrajine, vrátane podpory ruskej obrannej priemyselnej základne. (Čakajú ich) významné dôsledky, ak tak urobia," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva financií.

Spojené štáty a Čína počas návštevy ministerky Yellenovej súhlasili s uskutočnením ďalších rozhovorov o ekonomických otázkach. Vytvoria dve nové pracovné skupiny, ktoré sa budú venovať domácej a globálnej ekonomike, ako aj boju proti praniu špinavých peňazí, uvádza sa vo vyhlásení o vytvorení skupín.

​Rusko vyzýva na vyšetrenie dronového útoku v Podnestersku

Tzv. kamikadze dron zasiahol vojenský objekt patriaci podnesterskému ministerstvu obrany, ktorý leží len šesť kilometrov od hraníc s Ukrajinou, oznámilo v piatok podnesterské ministerstvo pre štátnu bezpečnosť. Z útoku však priamo neobvinilo Kyjev. Frontová línia je pritom vzdialená od moldavských východných hraníc približne 200 kilometrov. "Tento incident vnímame ako ďalšiu provokáciu namierenú na zhoršenie už aj tak napätej situácie v okolí Podnesterska," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo vyhlásení.

"Očakávame dôkladné vyšetrenie všetkých okolností toho, čo sa stalo. Veríme, že tí, ktorí sú za týmto ľahkomyseľným činom, si plne uvedomia jeho nebezpečné dôsledky," dodala hovorkyňa. Podnesterské ministerstvo pre štátnu bezpečnosť uviedlo, že v súvislosti s incidentom začalo trestné konanie. Ruská invázia na Ukrajinu v roku 2022 vyvolala obavy, že by sa Moskva mohla snažiť preniknúť cez juh Ukrajiny až k Podnestersku. Tieto obavy však opadli, keď sa ukrajinským vojskám podarilo zatlačiť ruské sily za východný breh rieky Dneper, píše Reuters.

Piatkový incident bol už druhým podobným útokom v Podnestersku za menej ako mesiac. V marci separatistické podnesterské úrady uviedli, že pri dronovom útoku tam bol zničený vrtuľník.

Ukrajina: Pri nočnom útoku na Charkov zahynulo šesť ľudí

Šesť obetí a najmenej desať zranených si vyžiadal nočný ruský dronový útok na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. Uviedli to v sobotu miestne úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Starosta Charkova Ihor Terechov povedal, že útok cielil na severnú časť mesta. Dodal, že drony zasiahli najmenej 12 budov a čerpaciu stanicu.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov predtým informoval, že o život prišli dvaja muži. Podľa miestnej polície bolo so zraneniami hospitalizovaných osem ľudí – dve ženy a šiesti muži. Útoku čelila v noci aj obec Mala Danylivka na severnom okraji Charkova. Polícia uviedla, že tento úder si nevyžiadal obete ani zranených. 

Syrskyj: Ukrajinským silám sa naďalej darí úspešne brániť mesto Časiv Jar

Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Doneckej oblasti v piatok tvrdil, že ruským silám sa podarilo preniknúť na okraj mesta Časiv Jar. Ukrajinská armáda to poprela, potvrdila však ťažké boje. "Časiv Jar zostáva pod našou kontrolou a všetky pokusy nepriateľa o prienik zlyhali," uviedol Syrskyj v príspevku na platforme Telegram.

Časiv Jar, kde pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu žilo asi 12-tisíc obyvateľov, leží západne od zničeného mesta Bachmut.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy