Na hlavný obsah

Niektorí zamestnanci si prilepšia. Príplatky za prácu cez víkend a v noci sa od júna zvýšia

Doteraz sumu za prácu v neštandardnom čase pevne určoval zákon.

Niektorí zamestnanci si prilepšia. Príplatky za prácu cez víkend a v noci sa od júna zvýšia
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Príplatky za prácu cez víkend a v noci sú od júna vyššie. Doteraz sumu za prácu v neštandardnom čase pevne určoval zákon.

Po novom bude výška príplatkov viazaná na minimálnu mzdu. Pracujúci v sobotu, nedeľu a v noci si tak prilepšia – zamestnávateľom stúpnu náklady.

Už prvý júnový víkend budú mať tí, ktorí ho strávia v práci, lepšie ohodnotený, než to bolo doteraz. Za prácu v sobotu sa hodinový príplatok zvyšuje zhruba o 20 centov, na niečo vyše dvoch eur. Za nedeľu je to navýšenie o asi 40 centov na viac ako 4 eurá.

Väčšie príplatky majú od júna aj zamestnanci pracujúci v noci – približne jedno euro 61 centov. „Od 1.6. 2023 sa príplatky opäť naväzujú na minimálnu mzdu a budú rásť tak, ako bude valorizovaná minimálna mzda,“ vysvetlila prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Príplatkom za prácu v noci a cez víkend sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

V praxi to znamená vyššie ocenenie práce v neštandardných časoch. Ide napríklad o zamestnancov v zdravotníctve, v priemysle, cestovnom ruchu, ale aj v potravinárstve a gastrosektore. Zamestnávateľom stúpnu náklady.

„Bude nutné zvýšiť odbytové ceny. A to zvýšenie by sa malo, záleží či sa rozprávame o veľkej priemyselnej pekárni alebo malej remeselnej, hýbať od 6 do 12 percent,“ hovorí predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov a cukrárov Milan Lapšanský.

Zredukovanie práce v noci a cez víkendy

Potravinári čakajú ako parlament rozhodne na júnovej schôdzi o novele zákona o sociálnom poistení. Tá by im mala zvýšené náklady kompenzovať a zdražovanie potravín zastaviť. Reagovať na zvýšené náklady však budú aj zamestnávatelia v iných odvetviach.

„Keď takéto príplatky za predchádzajúcej vlády zrealizovali alebo sa dostali do zákona, tak už vtedy mnohé prevádzky povedali, že nie je reálne aby pokračovali v práci v sobotu alebo v nedeľu. Môže prísť ďalšia vlna takýchto uzatváraní prevádzok,“ varuje viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov Rastislav Machunka.

Odborári tlačia na celkové zredukovanie práce v noci a cez víkendy, keďže jej podiel je u nás vyšší ako priemer Európskej únie.

Zvyšovanie príplatkov za prácu v noci či prácu cez víkendy sa dotkne približne tretiny zo všetkých zamestnancov na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko