Denník N

Parlament schválil zákon na zrýchlenie strategických investícií. Rizikom je plytvanie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Skracuje sa príprava najdôležitejších stavieb, výsledkom môže byť aj oslabenie vlastníckych práv a predražené zákazky. 
  • Podľa analytikov sú hlavnou príčinou meškania investícií nekvalitne pripravené projekty. 

Štát bude môcť pri príprave a výstavbe strategických investícií postupovať zrýchlene. Poslanci vládnej koalície to schválili v zákone o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete.

Zákon prešiel parlamentom v zrýchlenom konaní. V stredu minulý týždeň ho poslanci posunuli do druhého čítania, vo štvrtok o ňom rokovali parlamentné výbory a tento týždeň ho schválili.

Za zmeny hlasovalo 77 poslancov koaličných strán Smer, Hlas a SNS. Proti bola opozičná SaS a hnutie Slovensko. KDH a PS sa zdržali.

„Tento zákon je pre Slovensko naozaj veľmi významný a umožní skrátiť prípravné procesy z osem rokov na štyri,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž po schválení zákona v parlamente.

Zmeny podľa neho zasahujú do viacerých oblastí, z ktorých najvýznamnejšie sú stavebné konania a posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Ak zákon podpíše prezidentka, nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

Medzi strategickými investíciami budú vybrané diaľnice a železnice, ale aj iné projekty, o ktorých rozhodne vláda. Podmienkou je, aby boli vo verejnom záujme, neboli v rozpore s územným plánom a so zásadami ochrany prírody.

Zároveň musí ísť o investíciu, ktorá

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Ficova vláda

Jozef Ráž

Ekonomika

Teraz najčítanejšie