Na hlavný obsah

Nemáme dostatok rehabilitačných lôžok. Nemocnice púšťajú pacientov domov bez adekvátnej liečby

Iní musia za rehabilitáciou cestovať stovky kilometrov.

Nemáme dostatok rehabilitačných lôžok. Nemocnice púšťajú pacientov domov bez adekvátnej liečby
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku je nedostatok rehabilitačných lôžok. Prejavuje sa to napríklad predčasným prepúšťaním pacientov do domácej starostlivosti bez adekvátnej liečby. Niektorí dokonca musia cestovať za takouto liečbou stovky kilometrov. To by sa malo zmeniť.

Lôžka následnej starostlivosti majú byť pre pacientov po závažných ochoreniach, operáciách, úrazoch či napríklad po mŕtvici. „Po ukončení akútnej liečby by mali takéhoto pacienta preložiť na lôžko následnej starostlivosti,“ vysvetlila Miriam Dziaková, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre fyziatriu, balneológiu a rehabilitáciu.

Keďže ich je nedostatok, pacientov často prepúšťajú do domácej liečby. Alebo musia za ňou cestovať stovky kilometrov. „Na Slovensku sú kraje, kde tieto lôžka absolútne nemáme zabezpečené. A tým pádom nie je zabezpečená ani následná liečba pacientov,“ pokračuje Dziaková.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Problém je na severe Slovenska, na juhu či v Banskobystrickom kraji. Napríklad v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici nemajú žiadne lôžkové rehabilitačné oddelenie.

Takéto lôžka by mali pribudnúť v blízkej budúcnosti. Výzvu na ich vytvorenie vydalo ministerstvo zdravotníctva v rámci plánu obnovy. Stáť by mali zhruba 27 miliónov eur.

„Zámerom výzvy je vytvoriť minimálne 650 lôžok následnej starostlivosti tak, že sa využijú uvoľnené kapacity akútnych a chronických lôžok po optimalizácii siete nemocníc,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Nové lôžka musia byť pripravené najneskôr do konca januára 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko