Na hlavný obsah

Snemovňa reprezentantov USA pozastavila platnosť dlhového stropu, teraz je na ťahu Senát

Biden vyzval, aby zákon schválil čo najskôr.

Snemovňa reprezentantov USA pozastavila platnosť dlhového stropu, teraz je na ťahu Senát
Budova amerického Kongresu. Foto: TASR/AP

Americká Snemovňa reprezentantov vo štvrtok (1. 6.) skoro ráno SELČ schválila zákon, ktorý pozastavuje platnosť dlhového stropu. Legislatívny text teraz putuje do Senátu. Prezident Joe Biden výsledok hlasovania privítal a vyzval Senát, aby zákon schválil, čo najskôr, napísala agentúra Reuters.

Podľa výsledkov zverejnených denníkom The New York Times hlasovalo proti návrhu 117 zákonodarcov, z ktorých 71 bolo z Republikánskej strany. Za hlasovalo 314 kongresmanov, z ktorých 165 z Demokratickej strany. Za zákon hlasovalo tiež 149 republikánskych zákonodarcov.

Schválenie zákona v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu republikáni, označil demokratický prezident Biden za „dobrú správu pre americký ľud a americkú ekonomiku“. Podľa neho je návrh kompromisom a žiadna zo strán nezískala všetko, čo chcela.

Na podporu schválenia návrhu zákona vystúpil v pléne šéf Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy. Podľa neho sa podarilo „obrátiť kurz“ vo vývoji amerických verejných výdavkov. Podľa neho návrh ide správnym smerom, hoci neobsahuje všetky požiadavky republikánov.

Návrh však vyvolal nevôľu medzi časťou republikánov i demokratov. Viac pravicová časť republikánskych zákonodarcov kritizovala, že návrh neobsahuje väčšiu redukciu verejných výdavkov. Viacerým ľavicovým kongresmanom zase vadilo napríklad sprísnenie podmienok pre prístup k sociálnej pomoci.

Návrh predovšetkým pozastavuje uplatňovanie dlhového stropu do januára 2025. Počíta tiež s obmedzením rastu štátnych výdavkov o 1,5 bilióna dolárov (asi 1,4 bln. eur), so škrtmi v rozpočte daňovej správy a sprísnením niektorých podmienok pre čerpanie sociálnej pomoci.

Platobná neschopnosť

Zákonný limit na štátny dlh je vo svete výnimkou a ten americký sa v posledných desaťročiach opakovane posúva pre neustále rozpočtové schodky za demokratických aj republikánskych prezidentov. Aktuálne je na hodnote 31,4 bilióna dolárov (zhruba 29,2 bln. eur), kam ho posunuli na konci roka 2021.

Návrh vyrokoval McCarthy s prezidentom Bidenom v snahe odvrátiť platobnú neschopnosť vlády USA. Server Politico ale poukázal aj na úlohu, ktorú v rokovaní zohrali roky budované vzťahy McCarthyho s členmi ultrakonzervatívnej republikánskej skupiny Freedom Caucus, ktorý pozostáva z desiatok kongresmanov.

Hoci skupina k návrhu zákona nezaujala jasné stanovisko až do posledných hodín pred voľbou, jej spoluzakladateľ a kongresman z Ohia Jim Jordan dvíhal telefón a vyzýval ďalších členov, aby upustili od vyhranených pozícií, uviedol Politico s odvolaním sa na svoj zdroj.

Jordan, bývalý dlhodobý odporca a teraz priaznivec McCarthyho, sa podľa serveru Politico na stranu predsedu dolnej komory postavil aj preto, že mu McCarthy pomohol získať vysokú funkciu v parlamentnom výbore pre dohľad.

Okrem telefonátov Jordan hovoril v prospech kompromisného návrhu z pera McCarthyho a Bidena tiež na rokovaniach za zatvorenými dverami.

„K schváleniu sme nedošli ľahkou cestou. Nebol to ľahký boj, mám ľudí na oboch stranách, ktorí sú naštvaní. Ale myslím, že sme urobili kus dobrej roboty pre americký ľud,“ povedal McCarthy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet