Denník N

Antidepresíva môžu zvyšovať odolnosť baktérií. Nie je to však dôvod prerušiť liečbu, vysvetľujú odborníčky

Ilustračné foto - Unsplash/Will Wilson
Ilustračné foto – Unsplash/Will Wilson

Baktérie si po vystavení antidepresívam začali vytvárať aj antibiotickú rezistenciu. Štúdia ich sledovala iba v laboratórnych podmienkach. Na to, či sa takto baktérie správajú aj v ľudskom tele, je potrebný ďalší výskum.

Rezistencia na antibiotiká je problémom, ktorý iba v roku 2019 zabil denne odhadom asi 3 500 ľudí po celom svete. Rezistentné baktérie vznikajú prirodzene a náhodne, pričom ich rozšírenie závisí aj od podmienok vonkajšieho prostredia.

Najčastejšie sa vývoj rezistencie spája so zbytočným užívaním alebo nedokončením liečby antibiotikami. Jedným z najhorších príkladov je, keď si človek na neidentifikovanú chorobu podobnú chrípke sám naordinuje antibiotiká zapadnuté v rodinnej lekárničke. Apokalyptická vízia sveta, v ktorom antibiotiká nefungujú, sa približuje aj tým, že človek prestane užívať antibiotiká, len čo sa mu trochu uľaví. Problémom je aj nadužívanie antibiotík u hospodárskych zvierat.

Austrálski výskumníci sa v štúdii, ktorá vyšla v januári v odbornom časopise PNAS, zamerali na výskum potenciálneho vplyvu neantibiotických liekov na rozvoj odolnosti baktérií voči antibiotikám.

Do štúdie si vybrali antidepresíva, ktoré patria spolu s analgetikami a liekmi na vysoký cholesterol medzi najčastejšie predpisované lieky na svete.

„Už po niekoľkých dňoch si baktérie vyvinuli rezistenciu, a to nielen voči jednému, ale viacerým antibiotikám,“ povedal pre časopis Nature hlavný autor štúdie Jianhua Guo, ktorý pracuje v Austrálskom centre pre biotechnológiu vody a životného prostredia na Queenslandskej univerzite v Brisbane. Označil to za zaujímavé aj desivé zároveň.

Hneď na začiatku treba povedať, že štúdia prebehla in vitro – teda v laboratórnych podmienkach. Na to, aby sme mohli povedať, či by sa podobný scenár odohral aj v ľudskom tele, bude potrebný ďalší výskum.

Inšpirácia v odpadových vodách

Jianhua Guo sa začal zaujímať o to, či antibiotickú rezistenciu nespôsobujú aj iné druhy liekov už v roku 2014.

Inšpirovala ho k tomu štúdia, v ktorej zistil, že vo vzorkách domácej odpadovej vody cirkuluje viac génov antibiotickej rezistencie než vo vzorkách odpadovej vody z nemocníc. V nemocniciach pritom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie