Biely dom odsudzuje ukrajinské útoky na územie Ruska. Zneistiť Rusko ofenzívou vyvoláva debaty

ta3/ Denis Dufala
1.6.2023 11:50

Na Západe panuje nejednotný postoj v medzinárodnom prostredí v otázke, ktorá sa týka Ukrajiny pri útokoch na ruské územie. Biely dom nepodporuje vojenské intervencie na území Ruska a nechce, aby ukrajinské útoky využívali americkú techniku k napádaniu ruského územia.

Biely dom odsudzuje ukrajinské útoky na územie Ruska. Zneistiť Rusko ofenzívou vyvoláva debaty
TASR/AP/Denis Dufala

Portál Európskej pravdy v stredu informoval o vyjadreniach Bieleho domu o vojne na Ukrajine. Vláda Spojených štátov amerických je zásadne proti ruským útokom na nášho východného suseda, no zároveň zdôrazňuje, že je na Ukrajine, aby sa rozhodla, ako bude pokračovať ďalej.

Koordinátor pre strategickú komunikáciu Národného bezpečnostného zboru Bieleho domu, John Kirby, v stredu 31. mája pripomenul postoj americkej vlády k vedeniu vojenských akcií na ruskom území. Dodáva, že ukrajinským silám žiadnym spôsobom nediktujú, na ktoré ciele majú a nemajú útočiť a rovnako tiež akým spôsobom májú zložky viesť vojenské akcie.

Koordinátor zdôrazňoval, že Ukrajine poskytujú tréning, vybavenie, konzultácie a rady, ako by sa mali plánovať akcie, ak niečo chcú iniciovať. Nakoniec, všetky vojenské rozhodnutia stoja na Volodymyrovi Zelenskom a jeho armádnych veliteľoch. Rozhodujú aj o tom, čo budú robiť s vybavením, ktoré od západného sveta získavajú.

V súkromnej, ale i verejnej komunikácii s Ukrajinou sa Biely dom jasne vyjadril, že nepodporuje vojenské intervencie na území Ruska a nechce, aby ukrajinské útoky využívali americkú techniku k útokom na ruské územie.

Otázka, či západný svet v podpore Ukrajiny vytrvá aj v prípade, že Ukrajina bude útočiť na územie Ruska, zostáva nezodpovedaná. "Pokiaľ Západ vytrvá v podpore Ukrajiny, tak Rusko túto vojnu nemá šancu vyhrať. Pretože priemyselná kapacita a logistické zázemie Západu je neporovnateľne inde ako v prípade Ruska," pre ta3 v rozhovore tvrdil analytik Matúš Halás. 

Washington mal dostať záruky od ukrajinského prezidenta Zelenského, ale aj od iných vojenských predstaviteľov Ukrajiny, že bojové stíhačky F-16 sa v budúcnosti nebudú používať na útoky za hranicami nepriateľa.

Nálet dronov na Moskvu bol podľa medializovaných informácií najväčším od invázie Ruska na Ukrajinu. Podľa viacerých zdrojov na Moskvu útočilo 25 až 32 dronov v noci z 29. na 30. mája. Vojenská technika mala poškodiť najmenej dve obytné budovy. Väčšinu dronov ruská obrana údajne zostrelila ešte pred ruským hlavným mestom.

Britský minister zahraničných vecí, James Cleverly, uviedol, že Ukrajina má právo na zákonitú obranu a môže použiť silu aj za svojimi hranicami. Nemecká vláda tvrdí, že medzinárodné právo umožňuje Ukrajine útočiť na územie agresora v sebaobrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok