Ďalších členov Oath Keepers odsúdili kvôli útoku na Kapitol

Súd vo Washingtone uložil vo štvrtok trest ďalším dvom členom extrémistickej organizácie Oath Keepers (Strážcovia prísahy) súdených v súvislosti s povolebnými nepokojmi v sídle Kongresu zo 6. januára 2021.

02.06.2023 12:17
foto roka 2021, Kapitol Foto: ,
Priaznivci prezidenta Donalda Trumpa vyliezli na západnú stenu Kapitolu vo Washingtone, keď sa 6. januára 2021 pokúšali prepadnúť budovu, zatiaľ čo v Kongrese boli pripravení potvrdiť volebné víťazstvo zvoleného prezidenta Joea Bidena.
debata (2)

Roberto Minuta, ktorého porota uznala vinným okrem iného z rozvratnej činnosti, dostal podľa amerických médií 4,5 roka väzenia. Trest sa dozvedel aj ďalší bývalý člen milície Edward Vallejo, ktorý si z rozhodnutia súdu podľa agentúry AP má odpykať tri roky za mrežami a následne má rok zotrvať v domácom väzení.

Obaja muži boli v januári spoločne s ďalšími dvoma obžalovanými uznaní vinnými z niekoľkých trestných činov vrátane „rozvratného spiknutia“. Toto vzácne používané obvinenie znamená, že daná osoba sa podľa prokurátorov pokúšala zvrhnúť či zničiť vládu Spojených štátov. Prokuratúra pre Minutu a Valleja žiadala 17 rokov odňatia slobody, uviedla agentúra Reuters.

USA Kapitol Rhodes Čítajte viac Zakladateľa milície Oath Keepers odsúdili na 18 rokov za útok na Kapitol

Sudca Amit Mehta sa od tohto návrhu výrazne odklonil a uložil Minutovi 54-mesačný trest. Pri vynášaní rozsudku zdôrazňoval, že trest súvisí s ochotou odsúdeného použiť násilie, nie s jeho názormi na politické otázky vrátane pandemických reštrikcií, ktoré predtým Minuta spomenul ako jeden zo zdrojov svojho rozhorčenia.

„Môžete si niečo myslieť o vláde a o tom, akým spôsobom zaobchádza so svojimi občanmi bez toho, aby ste sa uchýlil k násiliu,“ povedal Mehta. „Preto ste dnes tu,“ pokračoval.

Minuta sa 6. januára 2021 spoločne s ďalšími členmi Oath Keepers zapojil do vpádu do sídla Kongresu, kde podľa prokurátorov prenikol okolo policajtov, pričom na nich vulgárne pokrikoval. Odsúdený včera povedal, že svoju násilnú rétoriku ľutuje, že je „úprimne znechutený“ svojím vtedajším počínaním a že odvtedy Oath Keepers zavrhol.

Kapitol, USA, demonštrácia, Donald Trump Čítajte viac Šesť členov milície Oath Keepers uznali za vinných z útoku na Kapitol

Vallejo, veterán americkej armády z arizonského mesta Phoenix, dohliadal v jednom hoteli vo Virgínii na „sily rýchlej reakcie“, ktoré boli pripravené v prípade potreby premiestniť do Washingtonu arzenál zbraní, uviedla AP s odvolaním sa na úrady.

Sudca Mehta povedal Vallejovi, že sa nesmie dopúšťať sprisahania, aby „zrušil“ výsledky volieb len preto, že on a ďalší členovia milície verili, že legálny proces zlyhal. „Nemôže sa stať, aby sa desiatky sudcov pomýlili,“ povedal Mehta s odvolaním sa na sudcov, ktorí odmietli po voľbách v roku 2020 výzvy Trumpa a jeho prívržencov, aby odmietli uznať výsledky hlasovania.

foto roka 2021, Kapitol Čítajte viac Američan dostal rekordný trest za útok na Kapitol. Za mrežami má byť 14 rokov

Skupina bola jednou z viacerých extrémistických organizácií, ktorých členovia sa zapojili do násilností pri schôdzi Kongresu k výsledku prezidentskej voľby roku 2020. Nepokojom predchádzali dva mesiace, keď porazený americký prezident Donald Trump odmietal uznať výsledok a burcoval svojich prívržencov výmyslami o „ukradnutých voľbách“. V deň potvrdzovania výsledkov v Kongrese ich potom vyzval, aby sa vydali k washingtonskému Kapitolu, do ktorého potom vtrhli stovky ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #útok na kapitol