Šutaj Eštok porušil zákon Policajný viceprezident Kišš sa musí vrátiť na pôvodné miesto, rozhodol súd

Juraj Brezáni
Juraj Brezáni

„Máme tu teda prvé rozhodnutie súdu potvrdzujúce nezákonnosť konania ministra vnútra,“ konštatuje advokát Kubina.

„Máme tu teda prvé rozhodnutie súdu potvrdzujúce nezákonnosť konania ministra vnútra,“ konštatuje advokát Kubina.

Juraj Brezáni

Juraj Brezáni

Policajný viceprezident Kišš sa musí vrátiť na pôvodné miesto, rozhodol súd
Branko Kišš a Matúš Šutaj Eštok. Foto TASR

Mestský súd Bratislava IV vo štvrtok v celom rozsahu vyhovel návrhu bývalého policajného viceprezidenta Branka Kišša, ktorý mal status chráneného oznamovateľa, a vrátil ho na jeho pôvodné pracovné miesto. Vyplýva z toho, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok konal v rozpore so zákonom.

„Máme tu teda prvé rozhodnutie súdu potvrdzujúce nezákonnosť konania ministra vnútra, už po 9 dňoch od podania návrhu. Čakáme na ďalších šesť,“ napísal advokát Peter Kubina, ktorý Kišša zastupoval na súde po tom, čo nový minister po nástupe zrušil funkcie viceprezidentov.

Šutaj Eštok políciu reorganizoval opatrením s účinnosťou od 1. novembra. 

Okrem Branka Kišša tak skončil aj Damián Imre, druhý viceprezident Štefana Hamrana. Obaja boli preložení na iné posty. Kišš skončil na Úrade hraničnej a cudzineckej polície v Banskej Bystrici vzdialenej 200 kilometrov od jeho bydliska.

„Žalovaný je povinný umožniť žalobcovi pokračovať vo výkone štátnej služby v mieste výkonu na Prezídiu Policajného zboru vo funkcii prvého viceprezidenta Policajného zboru,“ uvádza sa vo vydanom neodkladnom opatrení. Proti uzneseniu súdu možno podať do 15 dní odvolanie.

Uznesenie Mestského súdu Bratislava IV. Zdroj: Facebook/Peter Kubina

Ministerstvo vnútra už avizovalo, že v prípade využije všetky zákonné opravné prostriedky. „Predmetné uznesenie považujeme za vydané predčasne a bez toho, aby bolo rezortu vnútra umožnené vyjadriť sa k návrhu na jeho vydanie,“ odkázal rezort vnútra.

Ak sa ministerstvo odvolá, na rozhodnutí súdu sa nič nezmení a Kišš by sa mal vrátiť na svoju funkciu. Kišš pre televíziu Markízu potvrdil, že v piatok pôjde do práce. „Musím, ak by som nenastúpil, mal by som absenciu,“ povedal s tým, že plánuje nastúpiť na svoje pôvodné miesto policajného viceprezidenta s očakávaním, čo sa udeje.

Dlugošová: Ministerstvo sa malo obrátiť na náš úrad

Súd v prípade Kišša rozhodol z titulu jeho statusu chráneného oznamovateľa, ktorý mu vydala špeciálna prokuratúra.

Predsedníčka Úradu pre ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová uviedla, že rezort vnútra sa malo na jej úrad obrátiť z preventívnych dôvodov, aby sa vylúčilo, že kroky ministra Šutaja Eštoka nie sú výsledkom odvety a dôsledkom oznámení protispoločenskej činnosti.

Podľa Dlugošovej je úlohou úradu „dodržiavať zákon a dodržiavať princípy ochrany oznamovateľov v reálnom živote“.

Dlugošová si myslí, že zákon je silný v prospech oznamovateľov. Za nešťastný označila postup štátnych orgánov, ak ignorujú právne normy.

„Takto sa ukazuje občanom, že zákony nemusia rešpektovať a že na inštitúcie sa nemožno spoliehať,“ povedala s tým, že čaká dohru na súdoch, k čomu vo štvrtok v jednom z prípadov prišlo.

Ministerstvu vnútra hrozí pre nedodržanie zákona pokuta do 100-tisíc eur za každého z chránených oznamovateľov, ktorých vedenie bez obrátenia sa na úrad presunie alebo odvolá z funkcie. Dokopy by už mohlo ísť o 700-tisíc eur.

Pochybnosti zo zmien v polícii má už aj prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok povedala, že niektoré kroky v rezorte vnútra vzbudzujú pochybnosti. Pripomenula, že viacerí vládni predstavitelia pred voľbami aj po nich deklarovali, že nedôjde k revanšizmu alebo ku krokom, ktoré by sa odvetnými mohli zdať.

Minister vnútra ešte v októbri postavil mimo služby aj šiestich policajtov okolo Jána Čurillu. Šutaj Eštok sa pri tom odvolal na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Čurilla túto argumentáciu zobral na vedomie.

Personálny rozkaz o odvolaní z funkcie doručili aj bývalému šéfovi policajnej inšpekcie Petrovi Juhásovi, ktorý sa tiež obrátil na úrad na ochranu oznamovateľov.

Juhása nahradili bývalým šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, ktorý následne vymenoval za riaditeľkou odboru ochrany, prevencie a boja proti korupcii na inšpekcii bývalú šéfku tímu Oblúk Dianu Santusovú. Ide o tím, ktorý vyšetrovateľov okolo Čurillu začal stíhať. 

Čítajte tiež

Odbor predtým riadil stíhaný Pavol Ďurka, bývalý vyšetrovateľ NAKA a spolupracovník Jána Čurillu. Elitní vyšetrovatelia sú po postavení mimo služby podľa ich obhajcu momentálne na úrovni minimálnej mzdy. 

SaS podala na Šutaja Eštoka trestné oznámenie

Pre postavenie čurillovcov mimo služby podali liberáli z SaS na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na ministra vnútra. Matúša Šutaja Eštoka podozrievajú zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. 

„Sme presvedčení, že došlo k spáchaniu tohto trestného činu tým, že elitní vyšetrovatelia boli postavení mimo služby bez toho, aby boli rešpektované podmienky zákona o štátnej službe, ktorý sa týka príslušníkov Policajného zboru, a rovnako zákona o ochrane oznamovateľov," vyhlásila exministerka Mária Kolíková. 

Minister musí podľa Kolíkovej pri vydaní personálneho rozkazu zohľadniť všetky známe skutočnosti. Do úvahy podľa nej nebral napríklad rozhodnutie súdu, ktoré spochybnilo základ trestného stíhania.

Ako dodala, dnes je známe aj to, že obvinenie bolo vznesené zaujatým vyšetrovateľom, čím sa šéf rezortu vôbec nezaoberá. Zákon o ochrane oznamovateľov označila poslankyňa za úplne ignorovaný. Tiež to vníma ako zastrašovanie pre tých, kto by chcel vyšetrovať korupciu voči predstaviteľom súčasnej koalície.

Denník Sme pritom upozornil, že v službe obvinených z úmyselných trestných činov je stále viac ako 70 policajtov, ktorých minister na rozdiel od „čurillovcov" nerieši. Šutaj Eštok následne oznámil, že aj títo policajti budú pozbavení výkonu služby.

Minister vnútra tiež odkázal, že sa zastrašiť nenechá a vždy bude trvať na tom, že postavením obvinených vyšetrovateľov mimo služby si splnil zákonnú povinnosť. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia